duminică, 28 iunie 2009

Statiunea Slanic Moldova

“Statiunea Slanic Moldova, supranumita Perla Moldovei, este amplasata pe versantul estic al Carpatilor Orientali, intr-o depresiune strabatuta de raul Slanic. Are un climat de tranzitie, intre slanic moldovaclimatul dealului si cel subalpin, cu veri racoroase si ierni blande, cu o temperatura medie anuala …” bla, bla, bla…..
Asa se prezinta Statiunea Slanic Moldova in general. Cel putin asa este prezentata de mentalitatile invechite care se ocupa de marketingul acesteia.Ce-i drept nici cei care au administrat statiunea nu au fost foarte creativi si pe cat de neinspirati pe atat de dezinteresati. Intr-adevar pentru o lunga perioada de timp si fondul locativ a fost prost administrat spatiile de cazare nefiind tocmai pregatite pentru turisti ci mai degraba pentru cumparatori.
Important este ca acum toate aceste probleme s-au rezolvat si Slanicul este din nou pregatit de musafiri. Eu personal pot sa va spun ca am fost acolo undeva la sfarsitul anului trecut si a fost foarte frumos. Din punctul meu de vedere acolo e locul ideal sa te odihnesti efectiv. Daca vrei sa te distrezi trebuie fie sa mergi acolo cu o gasca de prieteni foarte amuzanti si mari maestri in ale petrecerilor, fie sa mergi in alta parte.
Un alt motiv pentru care ar merge cineva la Slanic este numarul mare de izvoare minerale a caror apa este recomandata pentru tratarea a numeroase boli, fiind recomandate in special pentru tratamente oftalmologice si pentru probleme cu sistemul digestiv.
Ce ofera in prezent statiunea Slanic Moldova?
* spatii de cazare de o inalta calitate si diversitate la preturi competitive (concureaza direct cu preturile elvetiene din Alpi, dar mai bine dati un telefon poate-s eu dezinformat);
* personal inalt calificat (sunt moldoveni sanatosi de peste 1.80 m);
* obiective, peisaje si trasee turistice extraordinare (aici avem traseul montan "300 de trepte" recomandat celor cu varste intre 1 si 98 de ani);
* potential curativ extraordinar al statiunii combinat cu vasta experienta a personalului medical ;
* restaurante, cluburi, discoteci (a fost si un strip-tease dar s-a inchis);
* inchirieri atv-uri, sanii, schiuri, biciclete, etc;
* pescuit, vanatoare;
* concerte in aer liber.
Pe langa cele enumerate mai sus se adauga se adauga partia de schi, care din pacate, este inca in faza de proiect, desi el a fost initiat inca din anul 2003 in programul “Superschi in Carpati”. Legat de demararea acestui program, in mod frecvent apar informatii contradictorii care confirma sau infirma inceperea lucrarilor. Bineinteles ca pana la urma aceasta partie va fi construita si, intr-adevar ea va fi cea mai moderna din SE Europei (dupa ambitia laudabila a edililor locali), insa actiunea se desfasoara in Romania, si pana nu se trage un pic de timp lumea se teme ca ne occidentalizam prea mult, prea repede.

La capitolul atractii turistice din Slanic Moldova, exista obiective pe toate gusturile. Si in cele ce urmeaza o sa fac o scurta dar cuprinzatoare lista descriptiva a catorva dintre ele.
- Zona Izvoarelor Naturale - foarte frumoase si peisajele, misto de plimbat intr-o dimineata de iarna (vara nu am fost ca sa stiu cum e) insa nu va recomand sa beti apa din izvoare decat daca va recomanda doctorul. Sunt izvoare sulfuroase si are gust a apa de canal. Si prietenii mei sunt foarte glumeti...
- Parcul Slanic Moldova
- Biserica Catolica din Slanic Moldova - asta sincer e misto doar pentru ca arata ca un templu extraterestru
- Salina Tg. Ocna ar putea fi singura o statiune. In salina, pe langa Biserica Sfanta Varvara, care este singura biserica din Europa sculptata in totalitate in sare, exista si un punct turistic in cadrul caruia exista "Muzeul Sarii", terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de masa, tenis de camp, spatii de joaca pentru copii, lac si cascada cu apa sarata, restaurant cu terasa, magazin de suveniruri si cabinet medical. Pe langa toate acestea exista si spatii pentru gimnastica, unde cu asistenta personalului specializat se trateaza eficient diverse tipuri de afectiuni respiratorii. Salina lasa impresia unui oras subteran atat prin dotari cat si prin dimensiunile galeriilor.
- Monumentul Eroilor de pe dealul Magura
- Barajul Poiana Uzului se afla la aprox. 50 km de Slanic Moldova, deci acolo mergeti doar daca aveti prea mult timp la dispozitie, dar daca ajungeti se merita. Barajul are o inaltime de 82m si o adancime maxima de 64m si o suprafata de 334 Ha. Cat despre starea drumului... pana la Tg Ocna e okay, de acolo spre baraj e cu specific romanesc dar okay. Pana la Coada Lacului mergeti doar daca vreti sa ramaneti acolo peste noapte, drumul e pentru competitii de off-road, doar ca nu e omologat.
Si ca sa va faceti o parere despre pitorescul locurilor mai uitati-va odata la poza din susul articolului. Complimente lu` Scurtu Alexandru (n-am idee cine e tipul dar are numele pe poza) pentru ochiu' artistic cu care a surprins aparatul lui fenomenul curgerii apei.

Revin cu o adaugare....jumatate din articol (prima jumatate) e preluata de pe www.slanic-moldova.info. Bine asa?

sâmbătă, 27 iunie 2009

Calatorul - de Marin Sorescu

Din cand in cand visez ca pot sa zbor,
Din cand in cand ma simt ajuns acasa,
Din cand in cand trec orele usor…
Din cand in cand doar linistea m-apasa.

Sunt calator…pierdut pe-un drum pustiu,
Sunt un actor ramas fara de rol,
Din cand in cand mai dorm pana tarziu,
Din cand in cand visez ca pot sa zbor.

Sunt orbul care plange peste lume,
Sunt cerul prea albastru si prea gol,
Din cand in cand mai stiu a face glume…
Din cand in cand trec orele usor.

Sunt un nebun pe-un munte prea inalt,
Sunt noaptea grea ce pe ascuns se lasa,
Din cand in cand mi-e cerul instelat,
Din cand in cand doar linistea m-apasa.

Sunt frigul ce in suflete patrunde,
Sunt ultima alica-n lume trasa,
Din cand in cand gasesc carari sub frunze…
Din cand in cand ma simt ajuns acasa.

Din cand in cand doar linistea m-apasa,
Din cand in cand trec orele usor,
Din cand in cand ma simt ajuns acasa,
Din cand in cand visez ca pot sa zbor.

Pe blogul meu aberez cum vreau

luni, 22 iunie 2009

Maramures

Maramuresul e un loc pentru cei mai putin aventurieri. Aici sunt numeroase locuri frumoase de vazut si o gramada de cultura de descoperit. Cand mergi in concediu in Maramures e ca si cum ai merge in concediu cu masina timpului. Acolo oamenii sunt simpli, sinceri si au suflet mare.
Geografic si matematic vorbind maramuresul este aproape centrul geometric al Europei. Partea romaneasca a regiunii (pentru ca aceasta se intinde si pe teritoriul Ucrainei)este izolata de lumea moderna pe 2 parti de munte, o parte de dealuri si terase, iar a patra de ape, Ceea ce mareste probabilitatea de a intalni intr-o eventuala vizita peisaje cat sa-ti umpli memoria aparatului foto si apoi sa nu mai vrei dormi ca sa nu uiti ce ai vazut. Locul este de o frumusete deosebita. Muntii din jurul Maramuresului cu altitudini cuprinse intre 1000 si 2305m. in Vf Pietrosul din Muntii Rodnei ascund un numar mare de izvoare de ape minerale a caror apa este atat potabila cat si utilizabila in scopuri balneare. Tot in muntii Rodnei se afla si rezervatia naturala "Pietrosul Rodnei" infiintata in 1935.
Ce fascineaza cel mai mult in aceasta lume parca neatinsa de trecerea vremii e rezistenta traditiilor in timp. In aceasta zona oamenii inca isi construiesc caracteristicile lor case din lemn, care nu sunt doar niste locuinte ci in acelasi timp si niste opere de arta ornamentate cu diverse motive traditionale scoase puternic in relief, toate lucrate manual de adevarati mesteri, aceiasi mesteri care construiesc manual si unul din simbolurile zonei, si anume POARTA MARAMURESEANA. Tot din lemn si lucrate manual sunt si bisericile maramuresenilor. In zona se gasesc numeroase biserici importante pentru intreaga Europa datorita vechimii si unicitatii lor, motiv pentru care multe dintre acestea se si afla pe listele patrimoniale UNESCO.
Alte preocupari cu traditie veche ale localnicilor sunt tesutul, de pe mainile acestora iesind faimoasele cergi, niste paturi deosebite de o frumusete rara impresionante prin calitatea tesaturii, prin colorit si prin ornamentatie, cat si ceramica, de pe mainile maramuresenilor iesind produse de ceramica ce poarta o traditie pe firul careia se poate merge pana la daci , sau chiar pictura pe lemn sau pe sticla, Maramuresul fiind al 2-lea loc dupa Cluj unde s-au descoperit primele icoane executate pe sticla datand din secolul XVIII.
Fascinant este la acesti oameni ca in ciuda modernizarii si globalizarii, multi dintre ei inca mai lupta si reusesc sa pastreze vii traditiile vechi. In satele maramuresene unde oamenii inca traiesc din roadele propriei munci asupra pamantului si nu din produse de supermarket, locuitorii pastreaza toate traditiile locului, iar fiecare sezon are sarbatorile lui caracteristice zonei cum ar fi Sangiorzul, Tanjaua, Stana Maramureseana, Colinda, Viflaimul, Mosii si Babele, precum si multe alte datini specifice momentelor esentiale ale vietii, nasterea, nunta si inmormantarea.
Cel mai cautat obiectiv turistic din zona, unicat in lume dealtfel, este cu certitudine "Cimitirul Vesel de la Sapanta". Ideea apartine artistului Stan Patras, sculptor, pictor si poet. Cimitirul, pentru cei care nu stiu, este plin de cruci sculptate si pictate pe care sta scris cate un scurt text de cele mai multe ori in versuri, care descrie ironic sau hazliu unul din aspectele vietii raposatului.
Pentru doritori adaug in continuare si cateva trasee turistice cu diverse tematici.
raseul Bisericilor de lemn: Deseşti - Ieud - Bogdan Vodă - Bârsana - Giuleşi - Budeşti - Fereşti - Vadu Izei - Rozavlea - Rogoz sau pe ruta Sighetu Marmaţiei - Vadu Izei - Fereşti - Corneşti - Călineşti - Sârbi - Sat Şugatag Mânăstirea.
Traseul meşteşugurilor populare (confecţionarea de lăzi de zestre, unelte şi obiecte de uz casnic, cruci sculptate şi pictate, ceramică populară, prelucrarea lânei şi a pieilor de animale s.a.): Deseşti - Plopiş - Băiţa de sub Codru - Săpânţa - Vişeu de Jos- Sat Şugatag - Botiza - Fereşti - Călineşti.
Turul staţiunilor balneo-climaterice : Ocna Şugatag - Băile Cărbunari - Băile Dăneşti - Băile Botiza - Băile Borşa.
Hora de la Prislop - o serbare câmpenească şi festival de folclor ce reuneşte locuitori şi formaţii folclorice din judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava în luna august în Pasul Prislop, aflat la 12 km de localitatea Borşa.

marți, 16 iunie 2009

Nordul Moldovei - Vatra Dornei

Eu o sa va spun doar ca orasul ofera o multitudine de atractii pe gustul oricui. La Vatra Dornei exista partii de ski de dificultate medie prevazute cu instalatii de transport pe cablu, un patinoar si o partie pentru sanii, iar pe muntele Runc se afla o partie de schi fond, trasee montane pentru amatorii de drumetii, circuite auto la manastirile din Bucovina, pescuit pe raul Bistrita, parapanta în Suhard, riverrafting si ciclism montan prin toata depresiunea Dornelor.
Situată în nordul României, într-o depresiune a Carpaţilor Orientali—Depresiunea Dornelor—Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei şi facilităţilor de practicare a schiului. Oraşul-staţiune este înconjurat de munţi împăduriţi: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Obcina Mestecăniş. Se practică alpinismul şi sporturile de iarnă, iar localitatea este în acelaşi timp şi o importantă staţiune balneară.
Parcul natural din centrul staţiunii, renumit pentru veveriţele sale, precum şi cazinoul amintesc de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei. În oraş, cele mai interesante atracţii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei şi Muzeul vânatorii şi al ştiinţelor naturale. Cei care vor să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri şi Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
În perioada sezonului rece turiştilor le stau la dispoziţie două pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenţă de nivel de 400 m şi pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade şi diferenţă de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiază de instalaţia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotată cu un baby-schi -pentru copii- şi un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesionişti, având şi pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanţilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoreşti ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea, cum ar fi: Munţii Giumalau, Munţii Bistrita, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Suhard şi Muntii Obcina Mestecaniş. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara şi iarna.
Voi fi sincer si voi recunoaste ca e copy-paste din wikipedia. Imi era prea lene sa scriu ceva si chiar voiam sa scriu articolul asta azi. De mentionat ar mai fi ca numele locului este inspirat din legenda conform careia Dragos Voda intemeietorul Moldovei s-a indragostit de o fata din zona pe care a ucis-o accidental intr-un accident de vanatoare. Ca dovada a marii iubiri pe care i-o purta acesteia a decis ca apa langa care s-a petrecut tragedia sa poarte numele iubitei sale. Mai multe puteti afla de la frumoasele moldovence care populeaza zona. Mult succes la fete si concediu placut. Cat despre cazare, exista variante pentru toate buzunarele, incepand de la localnici foarte primitori care te intampina inca de la gara cu diverse oferte la preturi care mai de care mai mici pana la hoteluri de lux dotate cu toate utilitatile.

sâmbătă, 13 iunie 2009

Nordul Moldovei - Bucovina

Nordul Moldovei a fost intotdeauna recunoscut pentru multitudinea de manastiri care il populeaza si in cele ce urmeaza voi face o scurta dar curprinzatoare lista cu cateva dintre acestea si cu cateva alte obiective turistice importante din zona, respctiv Cetatea de Scaun a Moldovei de la Suceava, Salina de la Cacica si ceva peisaje montane de pe la Vatra Dornei.
-Manastirea Putna - este cea mai importanta manastire a Moldovei , a fost cea mai de seama ctitorie a voievodului Moldovei Stefan cel Mare pe locul unde a cazut sageata sa iar constructia ei dateaza intre anii 1466 - 1469, cu sfintirea in 1470. Teritoriul administrativ al acesteia adaposteste si Biserica de lemn de la Putna cat si Chilia lui Daniil Sihastrul, monahul care l-a sfatuit pe Stefan Voda la ctitorirea acestei manastiri.
-Manastirea Voronet, ctitorita si ea de Stefan cel Mare, tot la indemnul sihastrului Daniil, cu promisiunea ca aceasta ii va aduce victoria impotriva turcilor, este o legenda numai prin aspectul ei. Atat interior cat si exterior cladirea bisericii din interiorul manastirii este o opera de arta cu picturi de o maestrie rara. Pe langa faimoasele picturi bogate in "albastru de Voronet", un scaun domnesc, jilturi si strane datand din secolul XVI, manastirea adaposteste si mormantul lui Daniil Sihastru, care a fost si primul staret al acesteia.
- Manastirea Sucevita este ctitorie comuna a familiilor Movilestilor in secolul XVI desi legenda spune ca pentru construirea acesteia o femeie a carat timp de 30 ed ani piatra necesara, cu carul ei tras de bivoli, pentru rascumpararea a cine stie ce pacate. Mai impresionante decat biserica din curtea manastirii sunt fortificatiile acesteia inalte de 6m si groase de 3m.
- Manastirea Dragomirna este poate cea mai "eleganta", daca se poate spune, dintre toate monumentele moldovenesti medievale din categoria ei. Manastirea este umbrita de o perdea de brazi si oglindita de luciul lacului din apropiere.
- Salina Cacica este localizata la 18 km de orasul Gura Humorului si a fost data in exploatare in anul 1798. De-a lungul existentei sale, in salina au fost construite diverse obiective urmarind practicitatea acesteia si conditii din cele mai bune pentru muncitorii de la vremea aceea, care fusesera adusi din tot Imperiul Habsburgic. Capela romano-catolica Sf. Varvara se afla la adancimea de 21m si are o suprafata de peste 200 m2 si a fost construita in 1806. Capela ortodoxa se afla la adancimea de 35m iar intrarea ei este strajuita de Icoana Sf Daniil Sihastrul sculptata in sare. Lacul Sarat este situat la adancimea de 35m si are dimensiule de 10x6m fiind ingradit cu balustrade si iluminat cu reflectoare. Sala de Dans "Ing. Agripa popescu" este situata la adancimea de 37m si are o suprafata de aproape 300 m2 cu o inaltime de 12m. Aceasta sala din subteranele Salinei Cacica a fost primul loc de distractii din zona si a gazduit de-a lungul vremii numeroase baluri, inalniri festive si spectacole.
-Cetatea de Scaun a Moldovei a fost pe timpul domniei sale resedinta de razboi a lui Stefan cel Mare, fortificatiile acesteia aparandu-l in repetate randuri de invaziile otomane. Aceasta este atestata documentar prima data pe perioada domniei lui Petru I Musat la 10 februarie 1388 iar de-a lungul celor peste 6 secole de existenta a fost restructurata, arsa din temelii si restaurata in neumarate randuri, la restaurarea ei lucrandu-se si in zilele noastre in speranta ca intr-o zi va fi din nou monumentul care a fost cu peste jumatate de mileniu in urma.
Acestea sunt doar cateva dintre minunile cultural-istorice pe care le ingradesc hotarele judetului suceava. Despre aspectele geografice ale acestuia urmeaza sa scriu intr-un post viitor.

vineri, 12 iunie 2009

Zona Neamt (Tg. Neamt - Cetatea Neamt)


Din Durau pornim agale spre ultima destinatie din judetul Neamt: orasul Tg. Neamt. Orasul in sine este total neinteresant. Minunile se afla toate la cativa km apropiere de acesta. Asadar , sa inceapa festivitatile!
La cativa kilometri de iesirea din Statiunea Durau ajungem la Poiana Teiului traversand un mare viaduct (peste care tocmai s-a reparat drumul)si daca dati click pe poza o sa vedeti la ce ma refer. Locul este de-a dreptul epic. In partea dreapta a viaductului puteti vedea in fuga masinii o stanca in mijlocul lacului daca aveti norocul sa ajungeti in zona cand apele acestuia sunt mai ridicate. Chiar daca nivelul apei este scazut, Stanca Dracului - monument al naturii despre care s-au tesut multe legende locale, este tot acolo doar ca arata cam asa. Facem o poza din mers si trecem mai departe.
Cu cat ne apropiem mai tare de micul orasel cu atat incepem sa vedem tot mai multe indicatoare ce arata directia spre manastiri. Si acum o sa va spun eu un secret pe care il stiu doar putini dintre cei ce locuiesc in zona. Mergeti la stanga pe drumul care duce spre Manastirea Varatec, iar dupa ce va pozati si va aduceti omagiile la Varatec, urcati prin dreapta manastirii prin sat si la un moment dat drumul intra in padure. Dupa ce iesiti din sat drumul acela rough mountain care traverseaza satul devine drum asfaltat (cu rupturi pe alocuri) si se continua asa asfaltat pana la Manastirea Agapia. Nu mergeti cu viteza din doua motive: 1. drumul este de o masina si riscati in curbe sa va ciocniti cu cineva care vine din directia opusa; 2. peisajul este unul dintre cele mai frumoase din cate am vazut si ar fi pacat sa-l ratati. Si inca o recomandare, in baza propriei experiente..... nu mergeti acolo iarna fara lanturi sau cauciucuri de iarna ca va faceti de rusine. La capatul drumului traversati un mic podet si ati ajuns in cele din urma si la Manastirea Agapia. Tot pe drumuri din astea ascunse trecatorului de rand puteti ajunge de la Agapia la Schitul Sihla, coborand apoi la Manastirea Sihastria si ulterior la Secu.
Manastiri ar fi mai multe de vazut dar schimbam putin domeniul si traversam fuga fuga oraselul si pe ultima strada la iesirea spre Campulung facem stanga spre Cetatea Neamtului. Cetatea este una medievala ridicata in timpul lui Petru I al Moldovei, urmand sa cunoasca cea mai infloritoare perioada pe timpul domniei lui Stefan cel Mare care o include in sistemul defensiv de cetati al Moldovei. Cunoscatorii de istorie sau de literatura stiu cate ceva despre cetate din descrierea luptei datate in 1691 contra polonezilor condusi de Ioan Sobieski. Ceva mai tarziu in istorie cetatea a fost abandonata datorita presiunilor otomanilor. Ea a fost consolidata pentru prima data in 1968-1972 fiind declarata momnumet istoric in 1866, iar acum recent, in 2008, a fost din nou consolidata si restaurata. Acolo s-a facut si s-a scris istorie. Si acum mai nou, amatorii cu buzunarele mai pline pot petrece o noapte in patul lui Stefan cel Mare... dar informatia nu e 100% sigura deci nu va luati dupa gura mea. Oricum se vehiculeaza ca pretul ar fi cateva sute de euro, peste 5. Eu unul daca as plati banii astia nu as mai putea dormi.
Si ultima dar nu cea de pe urma locatie de vizitat: PARCUL NATURAL VANATORI NEAMT. Desi este un parc relativ tanar, constituit ca parc natural in 1999 el adaposteste o multime de valori culturale si istorice si este impartit in 4 regiuni si anume: Padurea de Argint, Codrii de Arama, Rezervatia de stejar Dumbrava si Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda. Cea de pe urma adaposteste numeroase specii rare sau pe cale de disparitie cum ar fi ursul brun, lupul, rasul, vidra, cerb carpatin, caprior, mistret, iepure si mai ales simbolul parcului, zimbrul.
Acestea fiind spuse eu nu pot decat sa va urez vizionare placuta la toate cele sus mentionate daca ajungeti in zona, si va recomand din inima si un scurt popas la muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti, acesta fiind situat in casa unde a copilarit autorul. Asta mai ales daca sunteti impreuna cu copiii.

luni, 8 iunie 2009

Zona Neamt (Statiunea Durau)


Am terminat si vizita la Lacul Rosu, putem acum sa ne urcam in masina si sa coboram din nou prin chei pana la Izvorul Muntelui si sa o luam de acolo spre statiunea Durau. Pe drum ca si pana acum, caracteristic zonei Ceahlaului, munti, dealuri, padure si lacuri de o partea si de alta.
Statiunea Durau este cu siguranta singura locatie din judetul Neamt unde se poate petrece un intreg concediu. Locul ofera atat atractii turistice (partie de ski in curs de amenajare, speram sa fie gata in secolul XXI), locuri de pelerinaj crestin (Manastirea Durau) sau trasee montane pentru amatorii de mentinere a conditiei fizice.
In cele ce urmeaza, pentru ca nu exista cuvinte care sa descrie frumusetea locurilor o sa parcurg scriptic cel mai circulat traseu montan pe care il ofera statiunea. TRASEUL MONTAN: STATIUNEA DURAU - CASCADA DURUITOAREA - CABANA DOCHIA este unul din primele trasee montane marcate pe Ceahlau, acesta fiind parcurs si de scriitorul Al. Vlahuta (cand era in viata si inca tanar si capabil.... implicit traseul are ceva vechime). Traseul are ca marcaj crucea rosie si se parcurge in 5 ore. Pornirea se face de la Hotel Bistrita din Durau, ceva mai incolo se traverseaza un parau mic peste un pod de beton, iar apoi se continua prin Poiana Cailor (aici gasim o mica partie de ski), urmand sa trecem pe langa liziera din stanga poienii dupa care se intra in padure. Ceva mai incolo traseul traverseaza soseaua dintre Durau si Izvorul Muntelui, dupa care panta se accentueaza pana ajunge in Poiana Viezuri (1195m) acolo intersectandu-se cu traseul care vine de la cabana Fantanele. Mai departe traseul trece printr-o zona defrisata iar apoi printre blocuri mari de conglomerate traversand o serie de vai mici pana la paraul Rupturi. Pe malul drept al acestuia se intalneste traseul marcat cu cruce albastra, iar de aici ambele trasee continua drumul printre bolovani spre casacada Duruitoarea (20 m inaltime) unde intalneste un loc de popas. Dupa scurtul popas (si sedinta foto aferenta) traseul se continua prin stanga cascadei cu o panta abrupta amenajata cu scari si balustrade de lemn mergand putin spre est pana la Poiana Scaius. Dupa trecerea prin poiana se urmareste baza unui perete stancos pana se ajunge deasupra acestuia, iar apoi se urca pe piciorul de munte de sub Piatra Ciobanului pana intr-un loc deschis. Apoi urcusul devine tot mai dur, traverseaza Jghebul Arinisului si iese in Polita Arinisului unde exista un indicator care arata altitudinea de 1555 m. Accesul spre platou se face pe sub Piciorul Schiop si cateva minute mai tarziu se ajunge la marginea golului alpin unde putem admira Vf. Toaca si Piatra Ciobanului. In continuare poteca urca pana la Curmatura Picioru Schiop, trece pe langa Piatra Lacrimata si duce in cele din urma la Cabana Dochia unde se poate explora Vf. Toaca si doar vedea Vf. Panaghia.
Ca sa va spun si o mica legenda a locului, varful Toaca, datorita formei sale piramidale, intretine o aura de mister asupra Ceahlaului. Multi spun ca acesta ar fi fost muntele sacru al dacilor si in acelasi timp resedinta lui Deceneu, preotul lui Zamolxis.
Daca nu alegeti sa ramaneti peste noapte la Cabana Dochia si va intoarceti in statiune puteti sa va cazati la oricare dintre pensiunile, hotelurile sau campingurile care sufoca statiunea.
Si daca nu aveti imaginatie puteti sa mergeti la Durau si sa va dati cu ATV-ul prin statiune. (ca in poza)

sâmbătă, 6 iunie 2009

Zona Neamt (Cheile Bicazului - Lacul Rosu)


Dupa o noapte de odihna la Piatra Neamt ne urcam inapoi pe cal si plecam mai departe. Aici optiunile sunt multiple. Puteti sa alegeti sa mergeti fie spre Lacul Rosu prin Cheile Bicazului, puteti sa mergeti pe la Poiana Largului dupa ce treceti de Bicaz spre statiunea Durau sau daca vreti puteti sa mergeti spre Tg. Neamt la manastiri sau la Parcul Natural Vanatori Neamt.
Alegem usa numarul 1 si mergem spre Lacul Rosu. Dupa ce treceti de orasul Bicaz puteti sa trageti un pic pe dreapta si sa admirati colosii de la Carpatcement. Si ca sa va cultiv un pic va pot spune ca aceasta fabrica a fost construita pentru a nu aduce din alta parte cimentul necesar constructiei Barajului Bicaz (cunocut si ca lacul de acumulare Izvorul Muntelui). Daca tot sunteti in zona puteti sa faceti si o mica oprire sa admirati peisajul Bistritei oferit de inaltimea barajului, faceti vreo doua poze cu familia sau cu gagica acolo, cumparati un suvenir si va urcati iar in masina si mergeti mai departe.
Si ne indepartam de Bicaz , de baraj si de toate lucrurile omenesti si urcam pe Cheile Bicazului. Cine ne mai insoteste? Paraul Bicaz, cand de o parte cand de cealalta a drumului, iar din cand in cand mai intalnim mici magazine de suveniruri majoritatea maruntisurilor cu valoare sentimentala fiind lucrate manual de localnici. Cheile Bicazului, intinse pe o lungime de 8 km sunt unul din cele mai frumoase peisaje din tara. In afara de Pr. Bicaz si afluentii sai care au format de-a lungul vremii aceasta trecatoarea muntoasa care leaga Moldova de Transilvania mai intalnim si cateva tuneluri, cateva pesteri, mici cascade si stanci de pana la 1200 m altitudine, cum ar fi Stanca Altarului.
Dupa ce va dor ochii de atata frumos si capul de la cat v-ati rasucit prin serpentine ajungeti si la Lacul Rosu. Statiunea este recunoscuta pentru conditiile pe care le ofera din punct de vedere peisagistic si pentru frumusetea traseelor turistice "pentru picior" din zona. Daca aveti timp, rabdare si conditia fizica necesara puteti merge prin natura pana pe Vf. Suhardu Mic, Vf. Suhardu Mare sau Vf. Ucigasu. sau puteti strabate Circuitul Lacului Rosu. mai multe date despre marcajele acestora puteti afla de pe Wikipedia sau direct in statiune. Sincer sa va spun, eu nefiind un mare pasionat de drumetii gasesc lacul Rosu interesant pentru dormit si pentru mirosit mici de la toate micile restaurante care populeaza malul acestuia. Dar ochiul curios poate vedea dincolo de aceste aspecte.
Pentru cei care au conditie fizica doar cat sa dea din maini se recomanda o plimbare cu barca pe lac. Frumos, romantic... preferabil cu prietena. Asta daca nu vreti decat sa dormiti la ajungerea in camera. Mult succes si spor la vasle!

vineri, 5 iunie 2009

Zona Neamt (Piatra Neamt)



De ce nu un anume obiectiv din Neamt? De ce nu o statiune sau o locatie exacta? Pentru ca Neamtul ascunde foarte multe. Si va spun asta ca e judetul in care locuiesc eu. Zona pe care o cunosc eu cel mai bine. Sa trecem la lucrurile serioase acum.
Daca veniti din sudul tarii intrati in Neamt dinspre Bacau. Primul oras in care ajungeti este Piatra Neamt, un oras inconjurat de munte pe toate partile, cu aprox 100.000 de locuitori. Orasul mai este numit si Perla Moldovei datorita asezarii sale geografice. Si acum hai sa va explic ce sclipiri ascunde perla asta.
Pe Muntele Cozla puteti ajunge cu Telegondola recent inaugurata care parcurge aproximativ 2 kilometri in 5 minute urcand 300 m in altitudine, mijloc de transport care va duce pe unul din varfurile acestuia de unde se vede in intregime orasul. Acolo sunt in curs de amenajare ceva locuri de baut suc si niste banci de mancat seminte si de facut poze pentru Hi5. Daca totusi alegeti sa urcati pe munte cu masina sau la pas cautati gradina zoologica, iar in spatele acestia gasiti un drum pietruit care urca pe terase succesive amenajate frumos pana sus pe varful muntelui. Acolo puteti sa va proteinizati si vitaminizati la Restaurant Gospodina, sa faceti niste poze ale orasului privit de sus si sa va intoarceti inapoi.
Intorcandu-ne inapoi in oras mergem un pic la Curtea Domneasca, ansamblu ctitorit de Stefan cel Mare undeva in jurul lui 1470 care contine Curtea Domneasca, biserica Sf. Ioan si Turnul Clopotnita.
Din Piata Libertatii unde este situat ansamblul sus-mentionat ne indreptam spre Muzeul de Istorie din Piatra Neamt care detine importante colectii arheologice din epoca bronzului si geto-dacice. Tot din categoria "istorice" face parte si muzeul de arta eneolitica Cucuteni cunoscut ca fiind primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova, detinator al celei mai mari colecţii de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei. La acelasi capitol as putea mentiona spre vizitare si cetatea dacica Batca Doamnei, dar aceasta din pacate este accesibila doar arheologic.
Tot pentru clatit ochiul si dezvoltat cultura generala va mai recomand si Muzeul de Arta, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Biserica "Schimbarea la fata" ctitorita de Petru Rares si apoi de Al. Lapusneanu (situata in satul Valeni), Rezervaţia paleontologică Cozla-Pietricica-Cernegura si multe alte cladiri istorice pe care le puteti descoperi voi plimbandu-va prin oras.
Ce va mai pot recomanda in Piatra Neamt sunt partia de ski (daca ajungeti iarna) si Complexul Turistic de Agrement atat iarna cat si vara (iarna exista patinoar iar vara bazine, cazare tot anul) si daca ajungeti cand are echipa municipala meci puteti trage o fuga si la Stadionul Municipal Ceahlaul, casa echipei de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt.
Mai multe despre zona Neamtului data viitoare, pentru ca as putea sta pana dimineata sa scriu continuu numai despre orasul Piatra Neamt si tot nu as termina. Vedeti voi cat e de frumos orasul daca ajungeti acolo vreodata si reusiti sa vedeti dincolo de influentele lumii moderne asupra acestuia.
Si inca ceva.... daca va intrebati de ce poza cu raduleasca, pentru ca e nascuta in Piatra Neamt si are tate misto.

miercuri, 3 iunie 2009

Culoarul Rucar Bran

Ne intoarcem azi inapoi la munte (stiu, sunt haotic), tot in apropierea Transfagarasanului, dar de data asta ne oprim ceva mai jos in altitudine.
Culoarul Rucar-Bran se afla la jumatea drumului in sus spre Transfagarasan, la numai 1254 m altitudine si e culoarul care face trecerea intre Subcarpatii Meridionali si Podisul Transilvaniei, in unele locuri inca mai fiind urme ale drumurilor folosite de romani pe vremea dacilor.
La capitolul "lucruri de vazut" ca in orice munti exista si aici multe lucruri interesante. In primul rand peisajul general e grozav. Ca sa va faceti o idee despre asta click aici, iar apoi, pe masura ce intram in detalii as putea mentiona tot felul de ciudatenii cum ar fi Stanca Dracului (aici sincer as fi pus si o poza dar sunt prea multe lucruri "a` dracului pe net cum ar fi "moara dracului, "stanca dracului", "piatra dracului", "lacul dracului", "caldarea dracului", "ripa dracului", "strunga dracului" etc si multi oameni ai dracului de nu te ajuta nici mama lui Google sa gasesti o poza decenta.), Pestera Dambovicioara, Cheile Dambovicioarei, Pestera cu lilieci (din satul Pestera, undeva prin aceeasi zona (ceva mai departe ce-i drept) puteti vedea Babele, Sfinxul, Mausoleu Rucar si ultimul dar nu cel de pe urma obiectiv, cel mai important al articolului nostru este Castelul Bran cunoscut si sub denumirea de Castelul Dracula. Si in continuare o sa-l luam pe asta de pe urma si-o sa-l descriem mai detaliat...
Castelul Bran a fost construit in secolul 14, sub autoritatea regelui Lodovic I al Ungariei cu promisiunea acestuia catre sateni ca daca "Tara Romaneasca" va ajunge in mainile ungurilor vama va fi mutata de la Rucar la Bran. Mai tarziu Sigismund de Luxemburg ii acorda stapanirea castelului lui Mircea cel Batran (in 1407). Pentru ca nu suntem la ora de istorie o sa va spun doar ca de-a lungul timpului castelul a schimbat proprietarul de cateva ori pana in 1920 cand Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei in semn de recunostinta fata de contributia acesteia la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aceasta l-a lasat mostenire fiicei ei principesa Ileana (sora regelui Carol al II-lea), iar dupa expulzarea familiei regale in 1948 castelul a intrat in proprietatea statului roman, acesta din urma abandonandu-l (as spune tipic romanesc, traditie veche). In 1956 locatia a fost redeschisa publicului fiind partial amenajat ca muzeu, urmand ca in perioada 1987 - 1993 acesta sa fie restaurat in totalitate. Acum mai nou castelul a intrat prin retrocedare in posesia mostenitorilor principesei Ileana care obligati de lege ii pastreaza destinatia deocamdata.
Curios lucru despre acest castel este faptul ca a fost introdus in circuitul si folclorul turistic drept Castelul lui Dracula, aici fiind chiar turnat si un film intitulat "Interviu cu un vampir", cu toate ca el nu a fost niciodata locuit de Vlad Tepes, cel care este imaginea legendei lui Dracula. Asta strategie de marketing frate!
Pe langa frumusetile rare atat naturale cat si construite de om pe care le puteti intalni in zona e de admirat si traditia locurilor. Acolo aveti ocazia sa intalniti oameni care inca isi pastreaza legatura cu originile, care inca se ocupa de oierit, care inca mai confectioneaza masti traditionale la sarbatori si care stau la marginea drumului si vand branza de burduf in coaja de brad. E un loc unde te simti bine indiferent de anotimp. Concediu Placut!

marți, 2 iunie 2009

Defileul Dunarii



Despre locurile pe care le ascunde Defileul Dunarii sincer ar fi de facut un blog intreg. Exista o multime de lucruri interesante de vazut locul insusi fiind atat bucata de rai cat si izvor istoric. Iar pentru pasionatii de arta umana exista Portile de Fier, care dupa cum puteti vedea si din detaliile de sub poza de la link, constituie un colos "hand-made".
Revenind la aspectele naturale ale zonei incepem o insiruire de locuri unde omul nu a pus decat obiectivul aparatului din fericire. Avem in primul rand al 2-lea parc natural (ca si marime al Romaniei), Parcul Natural Portile de Fier.. uite aveti aici si o poza, desi cam veche, pare facuta de insusi Ceausescu la inaugurare dar pentru mai multe imagini va orientati voi si singuri. Acest parc in suprafata de peste 100.000 Ha protejeaza nenumarate specii rare atat de animale cat si de plante. Aveti totusi grija la vipere cand mergeti acolo. Daca nu sunteti agresivi cica ar fi chiar prietenoase.
Mergand mai departe pe defileu se recomanda sa faceti un mic popas si in comuna Pojejena la Cetatea si asezarea dacica din satul Divici (in punctul "Gradâ") prin zona putand fi observate si diverse sculpturi in munte (aici) datate inca din vremea dacilor.
O sa luam acum un pic de viteza ca sincer mie imi este somn si o sa va fac o lista de obiective din zona:
- arcul de triumf al Dunarii (Bazias)
- Pestera Gaura cu Musca
- Cheile Nerei - Casacada Beusnita
- daca vreti de la distanta puteti admira si cetatea turca Golubac, de pe malul sarbesc
- ruinele fortului turcesc Tri-Kule
- Manastirea Mracuna (Mraconia)
... si multe multe alte lucruri interesante de vazut. Dar mai bine le vedeti cu ochii vostri.
Eu pot doar sa va rog un singur lucru. Cand ajungeti pe acolo sa salutati doi prieteni de-ai mei. Pe doamna din poza, la intrarea din Turnu Severin (o gasiti chiar la intrare in oras, langa vama spre sarbi) si pe asta de mai jos.

luni, 1 iunie 2009

Transfagarasan

Cu asta voi incepe lunga mea lista de locuri demne de vazut in lume. Dar o luam din aproape in aproape pana ajungem foarte departe. Prima destinatie: Varful Romaniei - Transfagarasanul.

A nu se intelege ca Transfagarasanul este cel mai inalt drum din Romania. Cel mai inalt drum romanesc este Transalpina (Novaci ==> Sebes) care depaseste cu aproximativ 100 m inaltimea Transfagarasanului. Dar am ales Transfagarasanul pentru ca este un traseu mai mediatizat si mai intretinut. Revenind la oile noastre.... Transfagarasanul (adica drumul care traverseaza muntii Fagaras) strabate Carpatii printre cele mai inalte doua varfuri muntoase din tara (Moldoveanu si Negoiu pentru ascultatorii de manele).
Mergand de la Sibiu la Pitesti drumul face legatura intre Transilvania si Muntenia urcand pana la 2034 de metri altitudine. Daca mergeti acolo o sa aveti ocazia sa va intalniti cu diversi pasionati gen ciclisti, motociclisti, conducatori auto sau chiar drumeti care sunt acolo sa traverseze macar o data in viata aceasta minune ceausista. Traseul este presarat cu numeroase apeducte si tuneluri aici fiind situat si cel mai lung tunel de pe teritoriul Romaniei (884 m lungime). Pe parcursul traseului aveti si diverse locuri de cazare desi recomandabil este sa mergeti cu cortul (si cu o gagica si cu o sticla de rachiu pentru ca e frig). Cel mai obiectiv turistic de pe traseu este, in apropierea satului Arefu, Fortareata Poienari, castel care a fost locuit de Vlad Tepes. Zona este prevazuta cu parcare si poteca pana la ruine.
Istoria drumului este oarecum controversata unii spunand ca Ceausescu a construit drumul pentru a surclasa Transalpina care e construit de regele Carol al II-lea, altii spun ca scopul acestui drum este strict strategic intentionat sa previna o eventuala invazie cum vazuse Ceausescu in al 2-lea razboi mondial la cehoslovaci, ajutand la mobilizarea trupelor peste Muntii Carpati. Daca va intereseaza si cateva cifre, la construirea drumului, in special in partea de nord a acestuia, s-au folosit circa 6000 de tone de dinamita.
Oricare ar fi adevarul la ora actuala prea putin mai conteaza. Astea erau doar scopuri avute in vedere la momentul construirii, in 1970 - 1974. Eu nu pot decat sa vi-l recomand pentru urmatorul concediu. Si ca sa va faceti o idee despre ce o sa gasiti acolo uitati-va la filmuletul de mai jos.