“Statiunea Slanic Moldova, supranumita Perla Moldovei, este amplasata pe versantul estic al Carpatilor Orientali, intr-o depresiune strabatuta de raul Slanic. Are un climat de tranzitie, intre slanic moldovaclimatul dealului si cel subalpin, cu veri racoroase si ierni blande, cu o temperatura medie anuala …” bla, bla, bla…..Asa se prezinta Statiunea Slanic Moldova in general. Cel putin asa este prezentata de mentalitatile invechite care se ocupa de marketingul acesteia.Ce-i drept nici cei care au administrat statiunea nu au fost foarte creativi si pe cat de neinspirati pe atat de dezinteresati. Intr-adevar pentru o lunga perioada de timp si fondul locativ a fost prost administrat spatiile de cazare nefiind tocmai pregatite pentru turisti ci mai degraba pentru cumparatori.
Important este ca acum toate aceste probleme s-au rezolvat si Slanicul este din nou pregatit de musafiri. Eu personal pot sa va spun ca am fost acolo undeva la sfarsitul anului trecut si a fost foarte frumos. Din punctul meu de vedere acolo e locul ideal sa te odihnesti efectiv. Daca vrei sa te distrezi trebuie fie sa mergi acolo cu o gasca de prieteni foarte amuzanti si mari maestri in ale petrecerilor, fie sa mergi in alta parte.
Un alt motiv pentru care ar merge cineva la Slanic este numarul mare de izvoare minerale a caror apa este recomandata pentru tratarea a numeroase boli, fiind recomandate in special pentru tratamente oftalmologice si pentru probleme cu sistemul digestiv.
Ce ofera in prezent statiunea Slanic Moldova?
* spatii de cazare de o inalta calitate si diversitate la preturi competitive (concureaza direct cu preturile elvetiene din Alpi, dar mai bine dati un telefon poate-s eu dezinformat);
* personal inalt calificat (sunt moldoveni sanatosi de peste 1.80 m);
* obiective, peisaje si trasee turistice extraordinare (aici avem traseul montan "300 de trepte" recomandat celor cu varste intre 1 si 98 de ani);
* potential curativ extraordinar al statiunii combinat cu vasta experienta a personalului medical ;
* restaurante, cluburi, discoteci (a fost si un strip-tease dar s-a inchis);
* inchirieri atv-uri, sanii, schiuri, biciclete, etc;
* pescuit, vanatoare;
* concerte in aer liber.
Pe langa cele enumerate mai sus se adauga se adauga partia de schi, care din pacate, este inca in faza de proiect, desi el a fost initiat inca din anul 2003 in programul “Superschi in Carpati”. Legat de demararea acestui program, in mod frecvent apar informatii contradictorii care confirma sau infirma inceperea lucrarilor. Bineinteles ca pana la urma aceasta partie va fi construita si, intr-adevar ea va fi cea mai moderna din SE Europei (dupa ambitia laudabila a edililor locali), insa actiunea se desfasoara in Romania, si pana nu se trage un pic de timp lumea se teme ca ne occidentalizam prea mult, prea repede.
La capitolul atractii turistice din Slanic Moldova, exista obiective pe toate gusturile. Si in cele ce urmeaza o sa fac o scurta dar cuprinzatoare lista descriptiva a catorva dintre ele.
- Zona Izvoarelor Naturale - foarte frumoase si peisajele, misto de plimbat intr-o dimineata de iarna (vara nu am fost ca sa stiu cum e) insa nu va recomand sa beti apa din izvoare decat daca va recomanda doctorul. Sunt izvoare sulfuroase si are gust a apa de canal. Si prietenii mei sunt foarte glumeti...
- Parcul Slanic Moldova
- Biserica Catolica din Slanic Moldova - asta sincer e misto doar pentru ca arata ca un templu extraterestru
- Salina Tg. Ocna ar putea fi singura o statiune. In salina, pe langa Biserica Sfanta Varvara, care este singura biserica din Europa sculptata in totalitate in sare, exista si un punct turistic in cadrul caruia exista "Muzeul Sarii", terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de masa, tenis de camp, spatii de joaca pentru copii, lac si cascada cu apa sarata, restaurant cu terasa, magazin de suveniruri si cabinet medical. Pe langa toate acestea exista si spatii pentru gimnastica, unde cu asistenta personalului specializat se trateaza eficient diverse tipuri de afectiuni respiratorii. Salina lasa impresia unui oras subteran atat prin dotari cat si prin dimensiunile galeriilor.
- Monumentul Eroilor de pe dealul Magura
- Barajul Poiana Uzului se afla la aprox. 50 km de Slanic Moldova, deci acolo mergeti doar daca aveti prea mult timp la dispozitie, dar daca ajungeti se merita. Barajul are o inaltime de 82m si o adancime maxima de 64m si o suprafata de 334 Ha. Cat despre starea drumului... pana la Tg Ocna e okay, de acolo spre baraj e cu specific romanesc dar okay. Pana la Coada Lacului mergeti doar daca vreti sa ramaneti acolo peste noapte, drumul e pentru competitii de off-road, doar ca nu e omologat.
Si ca sa va faceti o parere despre pitorescul locurilor mai uitati-va odata la poza din susul articolului. Complimente lu` Scurtu Alexandru (n-am idee cine e tipul dar are numele pe poza) pentru ochiu' artistic cu care a surprins aparatul lui fenomenul curgerii apei.
Revin cu o adaugare....jumatate din articol (prima jumatate) e preluata de pe www.slanic-moldova.info. Bine asa?