duminică, 1 noiembrie 2009

Valea Oituzului - Poiana Sarata


   Am 2 ore de cand ma chinui sa adun informatii despre locatia mentionata la titlu. Greu tare... Nici wikipedia nu stie nimic, sau cel putin nimic important. In 3 ore am reusit sa gasesc cateva poze si o melodie indiana faina care nu are nici o legatura cu Valea Oituzului, motiv pentru care stau si ma intreb cum am gasit-o. Dar asta e alta poveste... o sa o pun la sfarsitul postarii sa vedeti care-i treaba.
     Revenind la Valea Oituzului tin sa va instiintez ca aici nu exista o multitudine de cluburi, piscine, hoteluri si alte atractii turistice asemanatoare si nici foarte multe monumente nascute de pe mana omului. Locul este de o frumusete oarecum virgina neexistand nici macar trasee montane marcate in zona, iar dintre cele nemarcate o sa mentionez eu vreo doua in cele ce urmeaza mai jos.
     Cum spuneam si mai sus Valea Oituzului e un colt de rai pentru unii sau un colt de jungla pentru altii datorita neglijentei umane vis-a-vis de zona respectiva... neglijenta benefica dealtfel. Peisajele naturale sunt pure, asa cum le-a facut natura, in toata comuna Oituz existand doar cateva pensiuni. Cu ce tine sa se laude foarte mult comuna bacaoana pe langa peisajele naturale pentru care nu-si poate asuma nimeni nici un credit, sunt monumentele istorice ridicate majoritatea in cinstea eroilor cazuti peste tot in timpul primului razboi mondial, eroi adunati majoritatea in cimitirul de la Poiana Sarata.


     Trecem acum la partea cu traseele montane:
Si cu permisiunea celor de la oituz.ro, permisiune pe care nu am cerut-o dar pe care imi place sa cred ca as primi-o oricum, incep sa ma inspir din pagina lor: Traseele de mai jos sunt amandoua cu plecarea din Poiana Sarata.

     - Valea paraului Brezaia - varful Muntele Mic (Chisaus) - Poarta Vanturilor de la Nemira (1650 m) - varfurile Cerbu si Pufu - Slanic Moldova (2-3 zile)
Traseul porneste din Poiana Sarata iar dupa ce trece podul de peste paraul Brezaia devine o carare care urca prin munti  avand de o partea si de alta muntele Pufu, Zarea Cheschesului, Valea Dofteanei iar dincolo de Coama Cheschesului se vede muntele Sandru Mare pe partea stanga iar pe partea dreapta vedem varful Cernica, Varful Cerbus si Varful Paltinisul. Trecand printre (adica pe langa nu peste) toate aceste culmi muntoase, insotiti de paraul Slanic ajungem in statiunea Slanic Moldova. Despre asta am mai vorbit aici asa ca trecem la traseul urmator.
 - Valea paraului Cernica - Izvorul mineral „Puturosul" - cascada „Apa pe piatra" - Slanic Moldova (6 km - o zi)
La intrarea in sat dinspre Harja faceti dreapta pe langa cursul paraului Cernica iar dupa ce drumul forestier devine poteca nemarcata tineti cursul ei pana probabil treceti pe langa un izvor, apoi pe langa o casacada, dupa care ajungeti din nou la Slanic Moldova. Dat fiind ca traseul e de numai 6 km nu aveti ce sa regretati. Pana la urma cine merge o face din pasiune pentru drumetii.

    Aici se termina povestea putinelor informatii existente pe internet legate strict de Valea Oituzului. Exista locuri unde se mai vorbeste despre asta dar contextual impreuna cu diverse alte locuri din Judetul Bacau sau din Muntii Vrancei care se afla "dincolo de deal". Respectivele le las pentru cand le vine randul. Acum va las cu cel mai fain lucru pe care l-am gasit eu documentandu-ma despre Valea Oituzului. Auditie placuta!