sâmbătă, 4 iulie 2009

Litoral Romanesc I - Statiunea Mamaia

Pentru ca suntem in plin sezon estival o sa consemnez rand pe rand cate ceva despre fiecare dintre statiunile romanesti cu acces la mare.
Statiunea Mamaia cunoaste o istorie de peste 100 de ani sub acest statut. Aceasta a devenit statiune in 1906, fiine amenajata atunci intre lacul Siutghiol si Marea Neagra. In 1919 aici se construieste Cazino Mamaia, resedinta de vara de pe atunci a regelui ferdinand si numeroase vile, astfel statiunea devenind un punc de atractie de mare interes pentru intreaga Europa estica.
In timp aceasta a fost dotata cu numeroase posibilitati de amuzament si facilitati sportive (sporturi de apa, tenis, bowling, minigolf, biliard) cat si cu gradini, restaurante de toate categoriile, baruri si cluburi de noapte, cofetarii , cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, s.a. devenind astfel locul ideal pentru o vacanta de familie pe perioada careia toti memrbii sa se simta bine beneficiind de oferte pentru toate varstele si toate buzunarele.
Plaja statiunii are o lungime de 8 km si o latime de 100-150m si este acoperita de cel mai fin nisip de pe intreaga coasta si marea avand aici un fund nisipos lipsit de pietre cu panta foarte mica.
Statiunea ofera si posibilitati terapeutice ea fiind recomandata pentru hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri si anumite afectiuni reumatismale.
Tot in statiunea Mamaia este situat si lacul Siutghiol, unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Romania, care are o lungime de 8 km si o latime cuprinsa intre 700 si 4000m, nivelul apei fiind cu aproximativ 2m peste nivelul marii.
Dupa revolutie statiunea a cunoscut o dezvoltare turistica foarte rapida, numarul surselor de divertisment crescand considerabil de la an la an in ultimii ani fiind amenajate in toata statiunea locuri de promenada cu fantani arteziene luminate si mai nou cu palmieri.
Principalele atractii ale statiunii:
- Insula Ovidiu - amplasata pe lacul Siutghiol la 5 Km de malul statiunii si la 500m de malul orasului Ovidiu, este singurul obiectiv turistic al litoralului romanesc, functional pe o insula naturala. Aproximativ o treime din suprafata acesteia de 2.6 Ha este utilizata in scop turistic, legenda spunand ca aici a fost exilat poetul Publius Ovidius Naso de catre imparatul Augustus;
- Bazele de agrement Mamaia - in numar de 8, patru pe malul Marii Negre si 4 pe malul lacului Siutghiol, acestea ofera numeroase posibilitati ca ridicari cu parasuta, plimbari cu hidrobiciclete, scufundari, windsurfing si scoala de yachting, tractari cu banane sau colaci gonflabili, scutere acvatice, agrement cu barci cu vele sau scufundari subacvatice;
- Esplanada Mamaia - pe toatalungimea falezei exista strazi asfaltate complet cu trotuare decorate cu pavele strajuite de palmieri si de fantani arteziene iluminate, iar acum pe perioada verii aici se desfasoara si numeroase spectacole si manifestari cultural-artistice in aer liber;
- Telegondola Mamaia - este prima telegondola moderna din Romania, care are o capacitate de transport de 600-1500 de turisti pe ora. Imbarcarea se face din statiile Perla Mamaia sau Cazino Mamaia iar traseul cu o lungime de 2 km traverseaza statiunea in 7 minute la o inaltime de maxim 50m;
- Aqua Magic Mamaia - se afla chiar la intrarea in statiune si se adreseaza populatiei de toate varstele, avand o capacitate de 2500 de vizitatori. Aici exista topogane, caderi de apa, bazine si tot felul de puncte de atractie totalizand o suprafata activa de 4000 mp de apa. In incinta parcului sunt amplasate baruri, fast fooduri, restaurante si cofetarii si tot aici este construit primul ring de dans in aer liber din tara, cu sonorizare, lumini si jocuri de apa de ultima generatie.