marți, 16 iunie 2009

Nordul Moldovei - Vatra Dornei

Eu o sa va spun doar ca orasul ofera o multitudine de atractii pe gustul oricui. La Vatra Dornei exista partii de ski de dificultate medie prevazute cu instalatii de transport pe cablu, un patinoar si o partie pentru sanii, iar pe muntele Runc se afla o partie de schi fond, trasee montane pentru amatorii de drumetii, circuite auto la manastirile din Bucovina, pescuit pe raul Bistrita, parapanta în Suhard, riverrafting si ciclism montan prin toata depresiunea Dornelor.
Situată în nordul României, într-o depresiune a Carpaţilor Orientali—Depresiunea Dornelor—Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei şi facilităţilor de practicare a schiului. Oraşul-staţiune este înconjurat de munţi împăduriţi: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Obcina Mestecăniş. Se practică alpinismul şi sporturile de iarnă, iar localitatea este în acelaşi timp şi o importantă staţiune balneară.
Parcul natural din centrul staţiunii, renumit pentru veveriţele sale, precum şi cazinoul amintesc de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei. În oraş, cele mai interesante atracţii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei şi Muzeul vânatorii şi al ştiinţelor naturale. Cei care vor să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri şi Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
În perioada sezonului rece turiştilor le stau la dispoziţie două pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenţă de nivel de 400 m şi pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade şi diferenţă de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiază de instalaţia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotată cu un baby-schi -pentru copii- şi un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesionişti, având şi pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanţilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoreşti ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea, cum ar fi: Munţii Giumalau, Munţii Bistrita, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Suhard şi Muntii Obcina Mestecaniş. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara şi iarna.
Voi fi sincer si voi recunoaste ca e copy-paste din wikipedia. Imi era prea lene sa scriu ceva si chiar voiam sa scriu articolul asta azi. De mentionat ar mai fi ca numele locului este inspirat din legenda conform careia Dragos Voda intemeietorul Moldovei s-a indragostit de o fata din zona pe care a ucis-o accidental intr-un accident de vanatoare. Ca dovada a marii iubiri pe care i-o purta acesteia a decis ca apa langa care s-a petrecut tragedia sa poarte numele iubitei sale. Mai multe puteti afla de la frumoasele moldovence care populeaza zona. Mult succes la fete si concediu placut. Cat despre cazare, exista variante pentru toate buzunarele, incepand de la localnici foarte primitori care te intampina inca de la gara cu diverse oferte la preturi care mai de care mai mici pana la hoteluri de lux dotate cu toate utilitatile.