vineri, 12 iunie 2009

Zona Neamt (Tg. Neamt - Cetatea Neamt)


Din Durau pornim agale spre ultima destinatie din judetul Neamt: orasul Tg. Neamt. Orasul in sine este total neinteresant. Minunile se afla toate la cativa km apropiere de acesta. Asadar , sa inceapa festivitatile!
La cativa kilometri de iesirea din Statiunea Durau ajungem la Poiana Teiului traversand un mare viaduct (peste care tocmai s-a reparat drumul)si daca dati click pe poza o sa vedeti la ce ma refer. Locul este de-a dreptul epic. In partea dreapta a viaductului puteti vedea in fuga masinii o stanca in mijlocul lacului daca aveti norocul sa ajungeti in zona cand apele acestuia sunt mai ridicate. Chiar daca nivelul apei este scazut, Stanca Dracului - monument al naturii despre care s-au tesut multe legende locale, este tot acolo doar ca arata cam asa. Facem o poza din mers si trecem mai departe.
Cu cat ne apropiem mai tare de micul orasel cu atat incepem sa vedem tot mai multe indicatoare ce arata directia spre manastiri. Si acum o sa va spun eu un secret pe care il stiu doar putini dintre cei ce locuiesc in zona. Mergeti la stanga pe drumul care duce spre Manastirea Varatec, iar dupa ce va pozati si va aduceti omagiile la Varatec, urcati prin dreapta manastirii prin sat si la un moment dat drumul intra in padure. Dupa ce iesiti din sat drumul acela rough mountain care traverseaza satul devine drum asfaltat (cu rupturi pe alocuri) si se continua asa asfaltat pana la Manastirea Agapia. Nu mergeti cu viteza din doua motive: 1. drumul este de o masina si riscati in curbe sa va ciocniti cu cineva care vine din directia opusa; 2. peisajul este unul dintre cele mai frumoase din cate am vazut si ar fi pacat sa-l ratati. Si inca o recomandare, in baza propriei experiente..... nu mergeti acolo iarna fara lanturi sau cauciucuri de iarna ca va faceti de rusine. La capatul drumului traversati un mic podet si ati ajuns in cele din urma si la Manastirea Agapia. Tot pe drumuri din astea ascunse trecatorului de rand puteti ajunge de la Agapia la Schitul Sihla, coborand apoi la Manastirea Sihastria si ulterior la Secu.
Manastiri ar fi mai multe de vazut dar schimbam putin domeniul si traversam fuga fuga oraselul si pe ultima strada la iesirea spre Campulung facem stanga spre Cetatea Neamtului. Cetatea este una medievala ridicata in timpul lui Petru I al Moldovei, urmand sa cunoasca cea mai infloritoare perioada pe timpul domniei lui Stefan cel Mare care o include in sistemul defensiv de cetati al Moldovei. Cunoscatorii de istorie sau de literatura stiu cate ceva despre cetate din descrierea luptei datate in 1691 contra polonezilor condusi de Ioan Sobieski. Ceva mai tarziu in istorie cetatea a fost abandonata datorita presiunilor otomanilor. Ea a fost consolidata pentru prima data in 1968-1972 fiind declarata momnumet istoric in 1866, iar acum recent, in 2008, a fost din nou consolidata si restaurata. Acolo s-a facut si s-a scris istorie. Si acum mai nou, amatorii cu buzunarele mai pline pot petrece o noapte in patul lui Stefan cel Mare... dar informatia nu e 100% sigura deci nu va luati dupa gura mea. Oricum se vehiculeaza ca pretul ar fi cateva sute de euro, peste 5. Eu unul daca as plati banii astia nu as mai putea dormi.
Si ultima dar nu cea de pe urma locatie de vizitat: PARCUL NATURAL VANATORI NEAMT. Desi este un parc relativ tanar, constituit ca parc natural in 1999 el adaposteste o multime de valori culturale si istorice si este impartit in 4 regiuni si anume: Padurea de Argint, Codrii de Arama, Rezervatia de stejar Dumbrava si Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda. Cea de pe urma adaposteste numeroase specii rare sau pe cale de disparitie cum ar fi ursul brun, lupul, rasul, vidra, cerb carpatin, caprior, mistret, iepure si mai ales simbolul parcului, zimbrul.
Acestea fiind spuse eu nu pot decat sa va urez vizionare placuta la toate cele sus mentionate daca ajungeti in zona, si va recomand din inima si un scurt popas la muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti, acesta fiind situat in casa unde a copilarit autorul. Asta mai ales daca sunteti impreuna cu copiii.