Ne intoarcem azi inapoi la munte (stiu, sunt haotic), tot in apropierea Transfagarasanului, dar de data asta ne oprim ceva mai jos in altitudine.
Culoarul Rucar-Bran se afla la jumatea drumului in sus spre Transfagarasan, la numai 1254 m altitudine si e culoarul care face trecerea intre Subcarpatii Meridionali si Podisul Transilvaniei, in unele locuri inca mai fiind urme ale drumurilor folosite de romani pe vremea dacilor.
La capitolul "lucruri de vazut" ca in orice munti exista si aici multe lucruri interesante. In primul rand peisajul general e grozav. Ca sa va faceti o idee despre asta click aici, iar apoi, pe masura ce intram in detalii as putea mentiona tot felul de ciudatenii cum ar fi Stanca Dracului (aici sincer as fi pus si o poza dar sunt prea multe lucruri "a` dracului pe net cum ar fi "moara dracului, "stanca dracului", "piatra dracului", "lacul dracului", "caldarea dracului", "ripa dracului", "strunga dracului" etc si multi oameni ai dracului de nu te ajuta nici mama lui Google sa gasesti o poza decenta.), Pestera Dambovicioara, Cheile Dambovicioarei, Pestera cu lilieci (din satul Pestera, undeva prin aceeasi zona (ceva mai departe ce-i drept) puteti vedea Babele, Sfinxul, Mausoleu Rucar si ultimul dar nu cel de pe urma obiectiv, cel mai important al articolului nostru este Castelul Bran cunoscut si sub denumirea de Castelul Dracula. Si in continuare o sa-l luam pe asta de pe urma si-o sa-l descriem mai detaliat...
Castelul Bran a fost construit in secolul 14, sub autoritatea regelui Lodovic I al Ungariei cu promisiunea acestuia catre sateni ca daca "Tara Romaneasca" va ajunge in mainile ungurilor vama va fi mutata de la Rucar la Bran. Mai tarziu Sigismund de Luxemburg ii acorda stapanirea castelului lui Mircea cel Batran (in 1407). Pentru ca nu suntem la ora de istorie o sa va spun doar ca de-a lungul timpului castelul a schimbat proprietarul de cateva ori pana in 1920 cand Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei in semn de recunostinta fata de contributia acesteia la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Aceasta l-a lasat mostenire fiicei ei principesa Ileana (sora regelui Carol al II-lea), iar dupa expulzarea familiei regale in 1948 castelul a intrat in proprietatea statului roman, acesta din urma abandonandu-l (as spune tipic romanesc, traditie veche). In 1956 locatia a fost redeschisa publicului fiind partial amenajat ca muzeu, urmand ca in perioada 1987 - 1993 acesta sa fie restaurat in totalitate. Acum mai nou castelul a intrat prin retrocedare in posesia mostenitorilor principesei Ileana care obligati de lege ii pastreaza destinatia deocamdata.
Curios lucru despre acest castel este faptul ca a fost introdus in circuitul si folclorul turistic drept Castelul lui Dracula, aici fiind chiar turnat si un film intitulat "Interviu cu un vampir", cu toate ca el nu a fost niciodata locuit de Vlad Tepes, cel care este imaginea legendei lui Dracula. Asta strategie de marketing frate!
Pe langa frumusetile rare atat naturale cat si construite de om pe care le puteti intalni in zona e de admirat si traditia locurilor. Acolo aveti ocazia sa intalniti oameni care inca isi pastreaza legatura cu originile, care inca se ocupa de oierit, care inca mai confectioneaza masti traditionale la sarbatori si care stau la marginea drumului si vand branza de burduf in coaja de brad. E un loc unde te simti bine indiferent de anotimp. Concediu Placut!