luni, 8 iunie 2009

Zona Neamt (Statiunea Durau)


Am terminat si vizita la Lacul Rosu, putem acum sa ne urcam in masina si sa coboram din nou prin chei pana la Izvorul Muntelui si sa o luam de acolo spre statiunea Durau. Pe drum ca si pana acum, caracteristic zonei Ceahlaului, munti, dealuri, padure si lacuri de o partea si de alta.
Statiunea Durau este cu siguranta singura locatie din judetul Neamt unde se poate petrece un intreg concediu. Locul ofera atat atractii turistice (partie de ski in curs de amenajare, speram sa fie gata in secolul XXI), locuri de pelerinaj crestin (Manastirea Durau) sau trasee montane pentru amatorii de mentinere a conditiei fizice.
In cele ce urmeaza, pentru ca nu exista cuvinte care sa descrie frumusetea locurilor o sa parcurg scriptic cel mai circulat traseu montan pe care il ofera statiunea. TRASEUL MONTAN: STATIUNEA DURAU - CASCADA DURUITOAREA - CABANA DOCHIA este unul din primele trasee montane marcate pe Ceahlau, acesta fiind parcurs si de scriitorul Al. Vlahuta (cand era in viata si inca tanar si capabil.... implicit traseul are ceva vechime). Traseul are ca marcaj crucea rosie si se parcurge in 5 ore. Pornirea se face de la Hotel Bistrita din Durau, ceva mai incolo se traverseaza un parau mic peste un pod de beton, iar apoi se continua prin Poiana Cailor (aici gasim o mica partie de ski), urmand sa trecem pe langa liziera din stanga poienii dupa care se intra in padure. Ceva mai incolo traseul traverseaza soseaua dintre Durau si Izvorul Muntelui, dupa care panta se accentueaza pana ajunge in Poiana Viezuri (1195m) acolo intersectandu-se cu traseul care vine de la cabana Fantanele. Mai departe traseul trece printr-o zona defrisata iar apoi printre blocuri mari de conglomerate traversand o serie de vai mici pana la paraul Rupturi. Pe malul drept al acestuia se intalneste traseul marcat cu cruce albastra, iar de aici ambele trasee continua drumul printre bolovani spre casacada Duruitoarea (20 m inaltime) unde intalneste un loc de popas. Dupa scurtul popas (si sedinta foto aferenta) traseul se continua prin stanga cascadei cu o panta abrupta amenajata cu scari si balustrade de lemn mergand putin spre est pana la Poiana Scaius. Dupa trecerea prin poiana se urmareste baza unui perete stancos pana se ajunge deasupra acestuia, iar apoi se urca pe piciorul de munte de sub Piatra Ciobanului pana intr-un loc deschis. Apoi urcusul devine tot mai dur, traverseaza Jghebul Arinisului si iese in Polita Arinisului unde exista un indicator care arata altitudinea de 1555 m. Accesul spre platou se face pe sub Piciorul Schiop si cateva minute mai tarziu se ajunge la marginea golului alpin unde putem admira Vf. Toaca si Piatra Ciobanului. In continuare poteca urca pana la Curmatura Picioru Schiop, trece pe langa Piatra Lacrimata si duce in cele din urma la Cabana Dochia unde se poate explora Vf. Toaca si doar vedea Vf. Panaghia.
Ca sa va spun si o mica legenda a locului, varful Toaca, datorita formei sale piramidale, intretine o aura de mister asupra Ceahlaului. Multi spun ca acesta ar fi fost muntele sacru al dacilor si in acelasi timp resedinta lui Deceneu, preotul lui Zamolxis.
Daca nu alegeti sa ramaneti peste noapte la Cabana Dochia si va intoarceti in statiune puteti sa va cazati la oricare dintre pensiunile, hotelurile sau campingurile care sufoca statiunea.
Si daca nu aveti imaginatie puteti sa mergeti la Durau si sa va dati cu ATV-ul prin statiune. (ca in poza)