sâmbătă, 12 decembrie 2009

Muntii Apuseni

     Cand am trecut Muntii Apuseni pe lista chiar nu m-am gandit deloc. Acum ca am ajuns la ei... ma vad pus in imposibilitate de concepere a unui articol de relevanta macar medie. Dar sa incerc totusi sa va spun cate ceva pana vreodata cand o sa revin cu mai multe informatii despre subdiviziuni.
     O sa incep prin a explica de ce e atat de greu sa faci o descriere pe scurt a Muntilor Apuseni. In primul rand pentru ca nu am fost foarte inspirat cand am ales locatia, fiind o suprafata destul de mare si in al 2-lea rand pentru ca nivelul de spectaculozitate a l reliefului Apusenilor e mult peste media restului tarii. Si cand auziti spectaculos va ganditi probabil la inaltime, ceea ce e total eronat. Muntii Apuseni sunt relativ mici comparativ cu inatimile maxime ale Carpatilor Meridionali, cel mai inalt varf din Apuseni fiind Varful Bihor cu o inaltime de 1849 m. Ce face aceasta grupa de munti atat de speciala este relieful carstic bine dezvoltat, bogat in pesteri (aproximativ 400 la numar), chei, defilee si alte formatiuni carstice dubioase.
     Inainte de a incepe sa descriu cateva din minunile pe care le ascunde aceasta regiune tin doar sa le spun celor interesati strict de turism istoric si/sau cultural ca singurul motiv pentru care ar putea veni ei aici este Muzeul Aurului, muzeu unic in Europa care adaposteste aproximativ 800 de exponate adunate de pe tot continentul, cele mai multe dintre ele fiind totusi romanesti. Pe langa estetica multora dintre ele, acestea transmit si o gramada de informatii cum ar fi existenta omului in zona cu 5000 de ani in urma, dovezi ale extragerii aurului in zona de mai mult de 2000 de ani  si chiar existenta unor minereuri identificate pentru prima data in lume in zacamintele din Muntii Apuseni (silvanitul si nagyagytul).
    Revenind la frumusetile naturale ale locului, acestea fiind cele care atrag mare parte a turistilor catre Muntii Apuseni, voi face o scurta lista in care voi descrie succint cateva dintre ele, descrieri care sper sa va fie de ajutor in a va forma o opinie despre regiunea Muntilor Apuseni, opinie care sa va faca sa alegeti locul respectiv ca destinatie pentru urmatorul vostru concediu.
     Pestera Ursilor - descoperita la 17 septembrie 1975 are o lungime de 1,5 km si a fost deschisa publicului abia in 1980, dupa ce a fost partial electrificata si amenajata. In galeria ursilor, aceasta fiind galeria de la intrarea in pestera, au fost gasite ramasite scheletice ale unei specii de urs care a disparut cu mai bine de 15.000 de ani in urma. Accesul spre aceasta pestera se face deviind spre satul Chiscau in Comuna Sudrigiu de pe drumul care leaga Deva de Oradea (DN-76). Anual Pestera Ursilor are peste 200.000 de vizitatori, dupa cum puteti vedea si in poza de la inceputul articolului... toata lumea se aduna acolo ca la urs..
      Cetatile Ponorului - un obiectiv turistic deosebit format din relief atat extern cat si subteran. Aceasta formatiune carstica, indiscutabil cea mai grandioasa din Romania, este o minune prin insasi dimensiunile ei impresionante. Cetatile Ponorului sunt de fapt 3 cercuri concentrice foarte mari de stanci ,asezate intr-o depresiune cu diametrul de 1 km. Muntii ce inconjoara depresiunea unde se situeaza Cetatile Ponorului e taiata intr-u singur loc de Valea Cetatilor. Farmecul acestui monument al naturii nu consta doar in dimensiuni si in formele sale exterioare ci si in multitudinea de galerii subterane inca neexplorate in totalitate. Despre conditiile si restrictiile de vizitare va puteti informa mai bine la fata locului. Tot ce trebuie sa stiti acasa in fata calculatorului e ca merita si ca acolo se merge doar vara daca vreti sa intrati si in subteran.


     Pestera Scarisoara - este cea mai mare pestera "glaciara" din Romania. Lungimea acesteia este de peste 700 m iar blocul de gheata atinge grosimea de peste 15 m. Toata pestera e interesanta prin unicitatea ei dar lucru interesant de vazut e faptul ca desi se situeaza la baza unui perete vertical de 15 m de gheata, Rezervatia Mica si catedrala de la intrarea in pestera, aflata imediat dupa "poarta" , sunt lipsite de gheata. De mentionat si ca adancimea maxima a Pesterii Scarisoara este de 105 m. Acestea fiind spuse aduceti-va haine calduroase si tineti-va limba in gura si departe de pereti cat sunteti in vizita.

     Si lista mea cu obiective turistice din Muntii Apuseni ar putea continua la nesfarsit. Concluzia e ca Muntii Apuseni nu sunt cu siguranta o destinatie de week-end, iar daca vreti sa-i cunoasteti in profunzime sau macar sa aveti ocazia sa explorati toate locurile iesit din comun de interesante trebuie sa mergeti in concediu acolo macar de 2 ori. Despre cazare nu va faceti griji. Exista pensiuni confortabile in Tara Motilor.