vineri, 5 iunie 2009

Zona Neamt (Piatra Neamt)



De ce nu un anume obiectiv din Neamt? De ce nu o statiune sau o locatie exacta? Pentru ca Neamtul ascunde foarte multe. Si va spun asta ca e judetul in care locuiesc eu. Zona pe care o cunosc eu cel mai bine. Sa trecem la lucrurile serioase acum.
Daca veniti din sudul tarii intrati in Neamt dinspre Bacau. Primul oras in care ajungeti este Piatra Neamt, un oras inconjurat de munte pe toate partile, cu aprox 100.000 de locuitori. Orasul mai este numit si Perla Moldovei datorita asezarii sale geografice. Si acum hai sa va explic ce sclipiri ascunde perla asta.
Pe Muntele Cozla puteti ajunge cu Telegondola recent inaugurata care parcurge aproximativ 2 kilometri in 5 minute urcand 300 m in altitudine, mijloc de transport care va duce pe unul din varfurile acestuia de unde se vede in intregime orasul. Acolo sunt in curs de amenajare ceva locuri de baut suc si niste banci de mancat seminte si de facut poze pentru Hi5. Daca totusi alegeti sa urcati pe munte cu masina sau la pas cautati gradina zoologica, iar in spatele acestia gasiti un drum pietruit care urca pe terase succesive amenajate frumos pana sus pe varful muntelui. Acolo puteti sa va proteinizati si vitaminizati la Restaurant Gospodina, sa faceti niste poze ale orasului privit de sus si sa va intoarceti inapoi.
Intorcandu-ne inapoi in oras mergem un pic la Curtea Domneasca, ansamblu ctitorit de Stefan cel Mare undeva in jurul lui 1470 care contine Curtea Domneasca, biserica Sf. Ioan si Turnul Clopotnita.
Din Piata Libertatii unde este situat ansamblul sus-mentionat ne indreptam spre Muzeul de Istorie din Piatra Neamt care detine importante colectii arheologice din epoca bronzului si geto-dacice. Tot din categoria "istorice" face parte si muzeul de arta eneolitica Cucuteni cunoscut ca fiind primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova, detinator al celei mai mari colecţii de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei. La acelasi capitol as putea mentiona spre vizitare si cetatea dacica Batca Doamnei, dar aceasta din pacate este accesibila doar arheologic.
Tot pentru clatit ochiul si dezvoltat cultura generala va mai recomand si Muzeul de Arta, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Biserica "Schimbarea la fata" ctitorita de Petru Rares si apoi de Al. Lapusneanu (situata in satul Valeni), Rezervaţia paleontologică Cozla-Pietricica-Cernegura si multe alte cladiri istorice pe care le puteti descoperi voi plimbandu-va prin oras.
Ce va mai pot recomanda in Piatra Neamt sunt partia de ski (daca ajungeti iarna) si Complexul Turistic de Agrement atat iarna cat si vara (iarna exista patinoar iar vara bazine, cazare tot anul) si daca ajungeti cand are echipa municipala meci puteti trage o fuga si la Stadionul Municipal Ceahlaul, casa echipei de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt.
Mai multe despre zona Neamtului data viitoare, pentru ca as putea sta pana dimineata sa scriu continuu numai despre orasul Piatra Neamt si tot nu as termina. Vedeti voi cat e de frumos orasul daca ajungeti acolo vreodata si reusiti sa vedeti dincolo de influentele lumii moderne asupra acestuia.
Si inca ceva.... daca va intrebati de ce poza cu raduleasca, pentru ca e nascuta in Piatra Neamt si are tate misto.