luni, 26 octombrie 2009

Moeciu

Ramanem si saptamana asta in zona Brasovului ca avem pentru ce. Ce-i drept discutand despre Brasov si imprejurimi nu facem decat sa aducem in discutie locuri de cazare si atractii secundare din jurul Castelului Bran care este una din atractiile principale ale tarii, atat pentru turisti din afara cat si pentru noi purtatorii de slapi, mancatori de mici si bautori de bere.
Moeciu este de fapt o comuna mai mult decat o statiune, dar a fost ridicata popular la rang de statiune de catre locuitorii acesteia care s-au privatizat devenind din ciobani "transhumanti" administratori de hoteluri si pensiuni in Tara Barsei. Aflam de pe pagina wikpediei, scrisa patimas de un locuitor al comunei, ca Moeciu a dat nastere unor personalitati de marca in diverse domenii gen agricultura, legislativ, cultura, sport, etc. Cu ce nu ne lumineaza scriitorul nostru e care-i treaba la Moeciu acum, unde mergi ca sa te uiti, si la cine trebuie sa intrebi ca sa-ti arate. Dar cu asta va luminez eu.

OBIECTIVE TURISTICE MOECIU:
Mentionez la inceput ca tot in apropierea statiunii gasiti si Culoarul Rucar Bran (de fapt chiar pe-acolo trece) si Poiana Brasov. Dar revenim la obiectivele locale.
- Pestera Liliecilor - Este cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii si are o lungime de 162m si o suprafata de 1.5ha. Este o pestera calda modelata in calcare jurasice, cu umiditate moderata si formatiuni calcaroase de forme dubioase, traversata de un parau plin de mal si locuita de lilieci solitari sau de colonii de lilieci. Pentru vizitarea ei se recomanda echipament de protectie format din lanterna (pentru indepartarea liliecilor) si pachet de servetele umede (pentru indepartarea de pe fata, maini, haine a urmelor de guano = kk de liliac).
- Cheile Moeciului - un fel de chei ca oricare alte chei montane, acestea spre deosebire de altele fiind la Moeciu. Impresionante sunt mai mult pentru unii si mai putin pentru altii numeroasele izvoare care curg din peretele muntos si cele cateva mici cascade. Interesant de vizitat daca sunteti in zona, la picior, pe vreme insorita, cu aparat de fotografiat la gat.
- Castelul Bran - Este situat la 3 km de Moeciu si gasiti mai multe detalii la "Culoarul Rucar-Bran" (ca sa nu ma repet obsesiv)
- Cetatea Rasnov - Este situata la 20 km de Moeciu dar merita efortul pentru o vizita. Ideal ar fi sa descoperiti la fata locului. Eu pot sa va spun doar ceva ce acolo nu o sa aflati, motiv pentru care probabil si cel care a scris pagina cetatii pe wikipedia a considerat ca merita trecuta la primul paragraf informatia asta: La Cetatea Rasnov au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) in regia lui Sergiu Nicolaescu.
- Parcul Natural Bucegi si Parcul Natural Piatra Craiului - Am ales sa le comasez pentru ca e tarziu si mi-e somn. As putea aici sa va fac o lista interminabila cu obiective turistice naturale si peisagere parcurile adapostind atat monumente ale naturii cat si obiective istorice, arhitectonice si culturale. Pe cuvantul meu mergeti ca e "the shit". Intrebati la administratia parcurilor de un ghid si mergeti de va plimbati cu aparatul la gat.... de dragul cultivarii inculturii.

La Moeciu, pe langa multele atractii turistice mai sunt si alte lucruri interesante. Si aici am putea mentiona unele traditii tipic ciobanesti dar nu e cazul, alea le vedeti acolo, la fel si Targul de Vara de la Moeciu, care are loc in ultima duminica a lunii Iulie. Interesanta e traditia zilei de 25 octombire, de fapt a noptii de 25-26 octombrie (adica se petrece chiar acum in timp ce eu scriu - pura coincidenta) cand satenii se cheama unii pe altii strigandu-si "Hai la focul lui Sumedru!" si cand se aduna acolo, mai nou impreuna cu turistii, beau, mananca dupa care pentru a incinge atmosfera probabil, dau foc unui brad, ritual interpretat ca un scenariu al mortii si renasterii divinitatii pastorale.

Moeciu este in principiu o destinatie care se adreseaza amatorilor de relaxare, cunoastere si traditii. Cine are in cap distractie, ski, cluburi si gagicareala, sau dat cu ATV-ul sa faca 2 pasi inapoi la postul despre Sinaia sau sa-si indrepte atentia spre Azuga sau alte statiuni de gen. Moeciu este o destinatie pentru conservatori.
Si am si eu o intrebare, in speranta ca vreodata cineva citeste si imi si raspunde. Care e diferenta intre vacanta si concediu? (lasand la o parte conceptul de vacanta in raport cu scoala)