marți, 14 iulie 2009

Litoral Romanesc III - Eforie

De fapt EFORIE inseamna Eforie Nord + Eforie Sud. Care e diferenta dintre cele doua? Pai In Eforie Sud esti intr-un oras cu deschidere la mare care nu e nici port, nici statiune, iar in Eforie Nord esti la tara dar esti in statiune. Sa detaliem putin...

Eforie Sud este statiune estivala integrata a orasului Eforie aflata la aproximativ 18-20 km de Constanta. Aceasta "se naste" ca statiune in 1899 cand se construiesc primele stabilimente pentru tratarea a diverse afectiuni, avad in vedere ca orasul este recomandat atat pentru curele heliomarine datorita deschiderii la marea neagra cat si pentru curele cu namol datorita apropierii de lacul Techirghiol. La Eforie Sud plaja s-a ingustat foarte mult in timp datorita eroziunii (vedeti cat de mult in poza din stanga, facuta cativa ani in urma) iar accesul pe aceasta se face prin coborarea catorva trepte de pe faleza. Pana investesc organele competente banii promisi in vederea amenajarii plajei si a falezei care este si ea degradata la randul ei inca va puteti bucura aici de cele mai mici preturi de pe litoralul romanesc daca acceptati ca statiunea este una "dotata" doar cu pensiuni sau hoteluri de 2 si 3 stele care ofera conditii aproximativ decente. Puteti da fuga de la hotel si pe plaja de care va spuneam mai sus sa va intindeti pe cei 2 metri latime care au mai ramas de nisip. Rezumat Eforie Sud: IEFTIN, APROAPE DECENT, MOSNEGESC. Minimul necesar si ca cerere si ca oferta pentru un concediu la mare doar ca sa faci poze cu spatele la apa.

Eforie Nord este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc si daca te uiti de unde trebuie arata ca un penis, al 2-lea ca marime din lume, dupa cum puteti vedea si in poza de mai la dreapta. :D Dar cu toate acestea pe langa tratamente balneoclimaterice, o bucatica de plaja si alte cateva mici atractii de le numeri pe degete nu ofera mare lucru. Pentru cei cu probleme de sanatate in diverse locuri (nu o sa fac eu acum o lista cu toate afectiunile ca nu ma caracterizeaza) este una dintre primele statiuni balneare cu regim permanent din tara si detine momentan cele mai moderne centre de fizioterapie din tara.
Dar revenim la partea cu concediul ca sa nu stricam cheful nimanui. Plaja din Eforie Nord este ceva mai interesanta avand o lungime de 3-4 km si o latime de 20 pana la 100 m. Adica ai loc sa te intinzi pe toate partile in toate directiile, nu ca la Eforie Sud. In partea nordica plaja se apropie ca utilitate de cea din Eforie Sud dar aici lumea merge mai mult ca sa urce scarile spre faleza si sa-si plimbe gagica sub clar de luna. Pentru pretentiosi... nisipul fin e la Mamaia sau la Constanta, sau mai bine in Bulgaria, dar despre aia o sa scriem in alt an. La capitolul cazare nici Eforie Nord nu este o statiune plina de hoteluri luxoase. 2 si 3 stele peste tot, chiar eventual cazare din cea mai ieftina acasa la localnici (conditiile sunt pe masura pretului, dar pana la urma nu mergi la mare sa stai in camera sa te uiti la televizor), iar pentru cei cu dare de mana care ajung aici poate la tratamente sau in cine stie ce alte scopuri cum ar fi sa nu-i vada vreo cunostinta ca au venit la mare cu amanta, exista Hotel Europa, ceva mai elegant, chiar unul dintre cele mai elegante de pe tot litoralul romanesc. Distinctia pentru originalitate revine restaurantului Nunta Zamfirei care va invita la o nunta vesnica, cu tot cu traditii, cu tot cu program artistic, cu tot cu meniu, singura diferenta aici fiind ca platesti cat mananci nu cat crezi ca i-ar multumi pe miri in functie de ce neamuri iti sunt. Asta mai mult ii coafeaza pe straini ca romanii care ajung pe litoral merg sa se bronzeze si sa se uite la mamai zbarcite care fac topless, nu sa vada traditiile de nunta. Ca peste tot la mare, au aparut si aici in ultimii ani "baze de agrement" cu barcute, cu hidrobiciclete, cu topogane si bazine... sa aiba pentru ce sa va planga copiii ca doar sunteti in concediu. Si sa nu uit, tot la capitolul cazare mai exista in Eforie Nord si "Condus de o echipa manageriala cu experienta in domeniu, Hotelul Alegro din Eforie Nord va poate asigura o vacanta de 5 stele la un pret de 3 stele." Da hotelu', de cat e hotelu'? De 3 sau de 5?

Trebuia sa mentionez tot aici si Lacul Techirghiol, macar pentru cititorii mei utilizatori de internet octogenari (unul din cei 2 trebuie sa fie). La Techirghiol mergi si te dai cu namol (<== click aici) daca vrei sa te vindeci de reumatism si sa poti sa alergi din nou dupa fete ca un flacau, daca esti alergic la diverse lucuri (in general la lucruri pe care le iei in tren in drum spre mare) sau daca ai raie, ciuma bubonica, psoriazis si alte boli placute la vedere care iti prelucreaza tenul ca-n reclamele la creme cu extract de zeama de porc, doar ca de vreo 200 de ori mai repede. un alt motiv pentru care poti sa mergi la Techirghiol e daca vrei sa te motivezi sa incepi sa mergi la sala si sa mananci mai putin. Te duci, privesti 10 minute la batraneii care freamata aproape goi si impachetati cu namol pe-acolo si-ti trece pofta de mancare pe vreo 2 saptamani si-ti vine un chef nebun sa alergi o tura de litoral in pas de maraton.

Per total, Eforie Nord si Eforie Sud sunt locurile unde vrei sa mergi daca vrei sa scapi de stresul de acasa, vrei in acelasi timp sa vezi si sa auzi doar marea si nu neaparat manelele de la Costinesti si nici nu dispui de foarte multi bani. Pentruc and dispui de mai mult exista alte locuri.... vorbim noi si despre aia. Sincer, pentru mine suna bine si Eforie. Cocediu placut si ieftin !