luni, 22 iunie 2009

Maramures

Maramuresul e un loc pentru cei mai putin aventurieri. Aici sunt numeroase locuri frumoase de vazut si o gramada de cultura de descoperit. Cand mergi in concediu in Maramures e ca si cum ai merge in concediu cu masina timpului. Acolo oamenii sunt simpli, sinceri si au suflet mare.
Geografic si matematic vorbind maramuresul este aproape centrul geometric al Europei. Partea romaneasca a regiunii (pentru ca aceasta se intinde si pe teritoriul Ucrainei)este izolata de lumea moderna pe 2 parti de munte, o parte de dealuri si terase, iar a patra de ape, Ceea ce mareste probabilitatea de a intalni intr-o eventuala vizita peisaje cat sa-ti umpli memoria aparatului foto si apoi sa nu mai vrei dormi ca sa nu uiti ce ai vazut. Locul este de o frumusete deosebita. Muntii din jurul Maramuresului cu altitudini cuprinse intre 1000 si 2305m. in Vf Pietrosul din Muntii Rodnei ascund un numar mare de izvoare de ape minerale a caror apa este atat potabila cat si utilizabila in scopuri balneare. Tot in muntii Rodnei se afla si rezervatia naturala "Pietrosul Rodnei" infiintata in 1935.
Ce fascineaza cel mai mult in aceasta lume parca neatinsa de trecerea vremii e rezistenta traditiilor in timp. In aceasta zona oamenii inca isi construiesc caracteristicile lor case din lemn, care nu sunt doar niste locuinte ci in acelasi timp si niste opere de arta ornamentate cu diverse motive traditionale scoase puternic in relief, toate lucrate manual de adevarati mesteri, aceiasi mesteri care construiesc manual si unul din simbolurile zonei, si anume POARTA MARAMURESEANA. Tot din lemn si lucrate manual sunt si bisericile maramuresenilor. In zona se gasesc numeroase biserici importante pentru intreaga Europa datorita vechimii si unicitatii lor, motiv pentru care multe dintre acestea se si afla pe listele patrimoniale UNESCO.
Alte preocupari cu traditie veche ale localnicilor sunt tesutul, de pe mainile acestora iesind faimoasele cergi, niste paturi deosebite de o frumusete rara impresionante prin calitatea tesaturii, prin colorit si prin ornamentatie, cat si ceramica, de pe mainile maramuresenilor iesind produse de ceramica ce poarta o traditie pe firul careia se poate merge pana la daci , sau chiar pictura pe lemn sau pe sticla, Maramuresul fiind al 2-lea loc dupa Cluj unde s-au descoperit primele icoane executate pe sticla datand din secolul XVIII.
Fascinant este la acesti oameni ca in ciuda modernizarii si globalizarii, multi dintre ei inca mai lupta si reusesc sa pastreze vii traditiile vechi. In satele maramuresene unde oamenii inca traiesc din roadele propriei munci asupra pamantului si nu din produse de supermarket, locuitorii pastreaza toate traditiile locului, iar fiecare sezon are sarbatorile lui caracteristice zonei cum ar fi Sangiorzul, Tanjaua, Stana Maramureseana, Colinda, Viflaimul, Mosii si Babele, precum si multe alte datini specifice momentelor esentiale ale vietii, nasterea, nunta si inmormantarea.
Cel mai cautat obiectiv turistic din zona, unicat in lume dealtfel, este cu certitudine "Cimitirul Vesel de la Sapanta". Ideea apartine artistului Stan Patras, sculptor, pictor si poet. Cimitirul, pentru cei care nu stiu, este plin de cruci sculptate si pictate pe care sta scris cate un scurt text de cele mai multe ori in versuri, care descrie ironic sau hazliu unul din aspectele vietii raposatului.
Pentru doritori adaug in continuare si cateva trasee turistice cu diverse tematici.
raseul Bisericilor de lemn: Deseşti - Ieud - Bogdan Vodă - Bârsana - Giuleşi - Budeşti - Fereşti - Vadu Izei - Rozavlea - Rogoz sau pe ruta Sighetu Marmaţiei - Vadu Izei - Fereşti - Corneşti - Călineşti - Sârbi - Sat Şugatag Mânăstirea.
Traseul meşteşugurilor populare (confecţionarea de lăzi de zestre, unelte şi obiecte de uz casnic, cruci sculptate şi pictate, ceramică populară, prelucrarea lânei şi a pieilor de animale s.a.): Deseşti - Plopiş - Băiţa de sub Codru - Săpânţa - Vişeu de Jos- Sat Şugatag - Botiza - Fereşti - Călineşti.
Turul staţiunilor balneo-climaterice : Ocna Şugatag - Băile Cărbunari - Băile Dăneşti - Băile Botiza - Băile Borşa.
Hora de la Prislop - o serbare câmpenească şi festival de folclor ce reuneşte locuitori şi formaţii folclorice din judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava în luna august în Pasul Prislop, aflat la 12 km de localitatea Borşa.