sâmbătă, 13 iunie 2009

Nordul Moldovei - Bucovina

Nordul Moldovei a fost intotdeauna recunoscut pentru multitudinea de manastiri care il populeaza si in cele ce urmeaza voi face o scurta dar curprinzatoare lista cu cateva dintre acestea si cu cateva alte obiective turistice importante din zona, respctiv Cetatea de Scaun a Moldovei de la Suceava, Salina de la Cacica si ceva peisaje montane de pe la Vatra Dornei.
-Manastirea Putna - este cea mai importanta manastire a Moldovei , a fost cea mai de seama ctitorie a voievodului Moldovei Stefan cel Mare pe locul unde a cazut sageata sa iar constructia ei dateaza intre anii 1466 - 1469, cu sfintirea in 1470. Teritoriul administrativ al acesteia adaposteste si Biserica de lemn de la Putna cat si Chilia lui Daniil Sihastrul, monahul care l-a sfatuit pe Stefan Voda la ctitorirea acestei manastiri.
-Manastirea Voronet, ctitorita si ea de Stefan cel Mare, tot la indemnul sihastrului Daniil, cu promisiunea ca aceasta ii va aduce victoria impotriva turcilor, este o legenda numai prin aspectul ei. Atat interior cat si exterior cladirea bisericii din interiorul manastirii este o opera de arta cu picturi de o maestrie rara. Pe langa faimoasele picturi bogate in "albastru de Voronet", un scaun domnesc, jilturi si strane datand din secolul XVI, manastirea adaposteste si mormantul lui Daniil Sihastru, care a fost si primul staret al acesteia.
- Manastirea Sucevita este ctitorie comuna a familiilor Movilestilor in secolul XVI desi legenda spune ca pentru construirea acesteia o femeie a carat timp de 30 ed ani piatra necesara, cu carul ei tras de bivoli, pentru rascumpararea a cine stie ce pacate. Mai impresionante decat biserica din curtea manastirii sunt fortificatiile acesteia inalte de 6m si groase de 3m.
- Manastirea Dragomirna este poate cea mai "eleganta", daca se poate spune, dintre toate monumentele moldovenesti medievale din categoria ei. Manastirea este umbrita de o perdea de brazi si oglindita de luciul lacului din apropiere.
- Salina Cacica este localizata la 18 km de orasul Gura Humorului si a fost data in exploatare in anul 1798. De-a lungul existentei sale, in salina au fost construite diverse obiective urmarind practicitatea acesteia si conditii din cele mai bune pentru muncitorii de la vremea aceea, care fusesera adusi din tot Imperiul Habsburgic. Capela romano-catolica Sf. Varvara se afla la adancimea de 21m si are o suprafata de peste 200 m2 si a fost construita in 1806. Capela ortodoxa se afla la adancimea de 35m iar intrarea ei este strajuita de Icoana Sf Daniil Sihastrul sculptata in sare. Lacul Sarat este situat la adancimea de 35m si are dimensiule de 10x6m fiind ingradit cu balustrade si iluminat cu reflectoare. Sala de Dans "Ing. Agripa popescu" este situata la adancimea de 37m si are o suprafata de aproape 300 m2 cu o inaltime de 12m. Aceasta sala din subteranele Salinei Cacica a fost primul loc de distractii din zona si a gazduit de-a lungul vremii numeroase baluri, inalniri festive si spectacole.
-Cetatea de Scaun a Moldovei a fost pe timpul domniei sale resedinta de razboi a lui Stefan cel Mare, fortificatiile acesteia aparandu-l in repetate randuri de invaziile otomane. Aceasta este atestata documentar prima data pe perioada domniei lui Petru I Musat la 10 februarie 1388 iar de-a lungul celor peste 6 secole de existenta a fost restructurata, arsa din temelii si restaurata in neumarate randuri, la restaurarea ei lucrandu-se si in zilele noastre in speranta ca intr-o zi va fi din nou monumentul care a fost cu peste jumatate de mileniu in urma.
Acestea sunt doar cateva dintre minunile cultural-istorice pe care le ingradesc hotarele judetului suceava. Despre aspectele geografice ale acestuia urmeaza sa scriu intr-un post viitor.