sâmbătă, 6 iunie 2009

Zona Neamt (Cheile Bicazului - Lacul Rosu)


Dupa o noapte de odihna la Piatra Neamt ne urcam inapoi pe cal si plecam mai departe. Aici optiunile sunt multiple. Puteti sa alegeti sa mergeti fie spre Lacul Rosu prin Cheile Bicazului, puteti sa mergeti pe la Poiana Largului dupa ce treceti de Bicaz spre statiunea Durau sau daca vreti puteti sa mergeti spre Tg. Neamt la manastiri sau la Parcul Natural Vanatori Neamt.
Alegem usa numarul 1 si mergem spre Lacul Rosu. Dupa ce treceti de orasul Bicaz puteti sa trageti un pic pe dreapta si sa admirati colosii de la Carpatcement. Si ca sa va cultiv un pic va pot spune ca aceasta fabrica a fost construita pentru a nu aduce din alta parte cimentul necesar constructiei Barajului Bicaz (cunocut si ca lacul de acumulare Izvorul Muntelui). Daca tot sunteti in zona puteti sa faceti si o mica oprire sa admirati peisajul Bistritei oferit de inaltimea barajului, faceti vreo doua poze cu familia sau cu gagica acolo, cumparati un suvenir si va urcati iar in masina si mergeti mai departe.
Si ne indepartam de Bicaz , de baraj si de toate lucrurile omenesti si urcam pe Cheile Bicazului. Cine ne mai insoteste? Paraul Bicaz, cand de o parte cand de cealalta a drumului, iar din cand in cand mai intalnim mici magazine de suveniruri majoritatea maruntisurilor cu valoare sentimentala fiind lucrate manual de localnici. Cheile Bicazului, intinse pe o lungime de 8 km sunt unul din cele mai frumoase peisaje din tara. In afara de Pr. Bicaz si afluentii sai care au format de-a lungul vremii aceasta trecatoarea muntoasa care leaga Moldova de Transilvania mai intalnim si cateva tuneluri, cateva pesteri, mici cascade si stanci de pana la 1200 m altitudine, cum ar fi Stanca Altarului.
Dupa ce va dor ochii de atata frumos si capul de la cat v-ati rasucit prin serpentine ajungeti si la Lacul Rosu. Statiunea este recunoscuta pentru conditiile pe care le ofera din punct de vedere peisagistic si pentru frumusetea traseelor turistice "pentru picior" din zona. Daca aveti timp, rabdare si conditia fizica necesara puteti merge prin natura pana pe Vf. Suhardu Mic, Vf. Suhardu Mare sau Vf. Ucigasu. sau puteti strabate Circuitul Lacului Rosu. mai multe date despre marcajele acestora puteti afla de pe Wikipedia sau direct in statiune. Sincer sa va spun, eu nefiind un mare pasionat de drumetii gasesc lacul Rosu interesant pentru dormit si pentru mirosit mici de la toate micile restaurante care populeaza malul acestuia. Dar ochiul curios poate vedea dincolo de aceste aspecte.
Pentru cei care au conditie fizica doar cat sa dea din maini se recomanda o plimbare cu barca pe lac. Frumos, romantic... preferabil cu prietena. Asta daca nu vreti decat sa dormiti la ajungerea in camera. Mult succes si spor la vasle!