duminică, 26 iulie 2009

Litoralul Romanesc IV - Costinesti



Daca ai fost la Mare si nu ai facut poza AICI ai fost degeaba!
<<===

Costinesti este statiunea romaneasca destinata exclusiv tineretului. Discoteci de renume in toata tara, terase, baruri, crasme, bodegi, bombe si orice alte surse de galagie pur si simplu sufoca statiunea. Si tinerii se duc acolo, gramada, si fac toti poze la bolovani (vezi imagine mai sus).
Exceptand fetele despuiate de la Costinesti, unele cu forme mai apetisante decat ale celorlalte nu e mare lucru de vazut acolo. In principiu cine ajuge la Costinesti se duce in prima zi si sta pe plaja sub obelisc, face niste poze la epava, face niste poze la bolovanii din poza de sus din stanga (nu stiu de ce dar se pare ca asta e cea mai palpabila dovada ca ai fost la mare) ca daca nu ai poza cu bolovanii de la Costinesti pe hi5 esti par la ... ceas. Si apoi se duce la discoteca, fie in Disco Ring, fie in Disco Tineretului, fie oriunde canta muzica si danseaza vesnic tinerele fete prezente in Costinesti. Un loc frumos, o statiune unde te distrezi, unde e loc de o aventura pentru orice varsta si pentru orice buzunar, locul unde daca esti barbat e bine sa-ti lasi femeia acasa si daca esti femeie e bine sa ai tu prezervative la tine. Nu scriu prea multe despre Costinesti... o vizita la fata locului e mai edificatoare decat orice as putea scrie eu. Acolo e locul unde te duci sa te distrezi, nu sa te cultivi sau sa te relaxezi.
Cat despre plaja de la Costinesti, un pic pietroasa, pietre acoperite totusi de un strat de nisip fin, este si lunga si lat si in acelasi timp nu suficient de incapatoare. in unele locuri, in unele momente e mai mult disconfort pe plaja la Costinesti decat in RATB.
Pe scurt.... va urez concediu placut si femei umede

marți, 14 iulie 2009

Litoral Romanesc III - Eforie

De fapt EFORIE inseamna Eforie Nord + Eforie Sud. Care e diferenta dintre cele doua? Pai In Eforie Sud esti intr-un oras cu deschidere la mare care nu e nici port, nici statiune, iar in Eforie Nord esti la tara dar esti in statiune. Sa detaliem putin...

Eforie Sud este statiune estivala integrata a orasului Eforie aflata la aproximativ 18-20 km de Constanta. Aceasta "se naste" ca statiune in 1899 cand se construiesc primele stabilimente pentru tratarea a diverse afectiuni, avad in vedere ca orasul este recomandat atat pentru curele heliomarine datorita deschiderii la marea neagra cat si pentru curele cu namol datorita apropierii de lacul Techirghiol. La Eforie Sud plaja s-a ingustat foarte mult in timp datorita eroziunii (vedeti cat de mult in poza din stanga, facuta cativa ani in urma) iar accesul pe aceasta se face prin coborarea catorva trepte de pe faleza. Pana investesc organele competente banii promisi in vederea amenajarii plajei si a falezei care este si ea degradata la randul ei inca va puteti bucura aici de cele mai mici preturi de pe litoralul romanesc daca acceptati ca statiunea este una "dotata" doar cu pensiuni sau hoteluri de 2 si 3 stele care ofera conditii aproximativ decente. Puteti da fuga de la hotel si pe plaja de care va spuneam mai sus sa va intindeti pe cei 2 metri latime care au mai ramas de nisip. Rezumat Eforie Sud: IEFTIN, APROAPE DECENT, MOSNEGESC. Minimul necesar si ca cerere si ca oferta pentru un concediu la mare doar ca sa faci poze cu spatele la apa.

Eforie Nord este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc si daca te uiti de unde trebuie arata ca un penis, al 2-lea ca marime din lume, dupa cum puteti vedea si in poza de mai la dreapta. :D Dar cu toate acestea pe langa tratamente balneoclimaterice, o bucatica de plaja si alte cateva mici atractii de le numeri pe degete nu ofera mare lucru. Pentru cei cu probleme de sanatate in diverse locuri (nu o sa fac eu acum o lista cu toate afectiunile ca nu ma caracterizeaza) este una dintre primele statiuni balneare cu regim permanent din tara si detine momentan cele mai moderne centre de fizioterapie din tara.
Dar revenim la partea cu concediul ca sa nu stricam cheful nimanui. Plaja din Eforie Nord este ceva mai interesanta avand o lungime de 3-4 km si o latime de 20 pana la 100 m. Adica ai loc sa te intinzi pe toate partile in toate directiile, nu ca la Eforie Sud. In partea nordica plaja se apropie ca utilitate de cea din Eforie Sud dar aici lumea merge mai mult ca sa urce scarile spre faleza si sa-si plimbe gagica sub clar de luna. Pentru pretentiosi... nisipul fin e la Mamaia sau la Constanta, sau mai bine in Bulgaria, dar despre aia o sa scriem in alt an. La capitolul cazare nici Eforie Nord nu este o statiune plina de hoteluri luxoase. 2 si 3 stele peste tot, chiar eventual cazare din cea mai ieftina acasa la localnici (conditiile sunt pe masura pretului, dar pana la urma nu mergi la mare sa stai in camera sa te uiti la televizor), iar pentru cei cu dare de mana care ajung aici poate la tratamente sau in cine stie ce alte scopuri cum ar fi sa nu-i vada vreo cunostinta ca au venit la mare cu amanta, exista Hotel Europa, ceva mai elegant, chiar unul dintre cele mai elegante de pe tot litoralul romanesc. Distinctia pentru originalitate revine restaurantului Nunta Zamfirei care va invita la o nunta vesnica, cu tot cu traditii, cu tot cu program artistic, cu tot cu meniu, singura diferenta aici fiind ca platesti cat mananci nu cat crezi ca i-ar multumi pe miri in functie de ce neamuri iti sunt. Asta mai mult ii coafeaza pe straini ca romanii care ajung pe litoral merg sa se bronzeze si sa se uite la mamai zbarcite care fac topless, nu sa vada traditiile de nunta. Ca peste tot la mare, au aparut si aici in ultimii ani "baze de agrement" cu barcute, cu hidrobiciclete, cu topogane si bazine... sa aiba pentru ce sa va planga copiii ca doar sunteti in concediu. Si sa nu uit, tot la capitolul cazare mai exista in Eforie Nord si "Condus de o echipa manageriala cu experienta in domeniu, Hotelul Alegro din Eforie Nord va poate asigura o vacanta de 5 stele la un pret de 3 stele." Da hotelu', de cat e hotelu'? De 3 sau de 5?

Trebuia sa mentionez tot aici si Lacul Techirghiol, macar pentru cititorii mei utilizatori de internet octogenari (unul din cei 2 trebuie sa fie). La Techirghiol mergi si te dai cu namol (<== click aici) daca vrei sa te vindeci de reumatism si sa poti sa alergi din nou dupa fete ca un flacau, daca esti alergic la diverse lucuri (in general la lucruri pe care le iei in tren in drum spre mare) sau daca ai raie, ciuma bubonica, psoriazis si alte boli placute la vedere care iti prelucreaza tenul ca-n reclamele la creme cu extract de zeama de porc, doar ca de vreo 200 de ori mai repede. un alt motiv pentru care poti sa mergi la Techirghiol e daca vrei sa te motivezi sa incepi sa mergi la sala si sa mananci mai putin. Te duci, privesti 10 minute la batraneii care freamata aproape goi si impachetati cu namol pe-acolo si-ti trece pofta de mancare pe vreo 2 saptamani si-ti vine un chef nebun sa alergi o tura de litoral in pas de maraton.

Per total, Eforie Nord si Eforie Sud sunt locurile unde vrei sa mergi daca vrei sa scapi de stresul de acasa, vrei in acelasi timp sa vezi si sa auzi doar marea si nu neaparat manelele de la Costinesti si nici nu dispui de foarte multi bani. Pentruc and dispui de mai mult exista alte locuri.... vorbim noi si despre aia. Sincer, pentru mine suna bine si Eforie. Cocediu placut si ieftin !

miercuri, 8 iulie 2009

Litoral Romanesc II - Statiunea Constanta

Orasul Constanta ofera diverse posibilitati de agrement turistilor din care enumeram pe cele mai cunoscute :
- Portul turistic TOMIS - Aflat in vecinatatea celebrului CAZINO si a plajei ,,Modern" portul este un acvatoriu aparat de diguri de beton in care sunt ancorate yahturi, veliere si vaporase de agrement .Este singurul loc unde se pot vedea yahturi venite din diverse colturi ale lumii si de unde se pot face excursii pe mare pe cele cateva ambarcatiuni destinate agrementului. Cateva restaurante aflate pe cheiurile portului va ofera o priveliste deosebita si un meniu bogat in specialitati marine.
- Farul Genovez Constanta (construit de englezi in 1860)- O zona care nu trebuie evitata daca veniti la Constanta ,aici veti simti parfumul marii si al calatoriilor pe indepartate meleguri.
- Muzeul Marinei - unicul muzeu de acest gen din tara dispune de o colectie foarte interesanta de diferite exponate din istoria navigatiei civile si militare iar pretul de intrare este accesibil.
- Delfinariul - Daca aveti copii si vreti sa le oferiti o ora foarte placuta, cel mai indicat loc din Constanta este Delfinariul, unde au loc spectacole de mai multe ori pe zi Delfinariul este situat in apropiere de Statiunea Mamaia si se ajunge foarte usor cu traseul nr 40.
- Acvariul - Vis a vis de Cazino se afla Acvariul din Constanta cu o colectie interesanta de diferite de specii de pesti si diverse animale marine.De la plaja ,,Modern '' se ajunge pe jos in 5 min.
- Muzeul de Istorie si Arheologie Nationala - este situat in Piata Ovidiu, unde se afla si celebra statuie cu acelasi nume, muzeul adaposteste exponate si vestigii ale vechii cetatii Tomis dar si multe alte marturii ale civilizatiei de pe malul Marii Negre din cele mai vechi timpuri cum ar fi : edificiul roman cu mozaic ,ruinele cetati tomis etc.
- Teatrele : Teatru de balet Oleg Danovschi, unul din cele mai cunoscute teatre de balet din tara noastra isi asteapta spectatorii cu un repertoriu original,sustinut de o trupa de artisti deosebiti : Teatrul de Revista Fantasio si Teatrul Liric sunt deasemenea alte posibile locuri de petrecere a timpului pentru iubitorii acestor genuri artistice.
- Edificii religioase : Moscheea Constanta -construita (1910) in stil maur este o copie fidela a marii moschei Konia din Turcia cu un minaret foarte inalt (50m) de unde se deschide o incantatoare panorama a portului si orasului si cu o frumosa pictura murala interioara 9faceti va rog abstractie de reclama de prost gust de pe perete). Catedrala Ortodoxa din Constanta ridicata in 1895 in stilul traditional al Tarii Romanesti si Biserica Greaca unde se efectuaeza slujbe in limba greaca.
- Cazino Constanta - acesta se prezinta singur.... click pe nume

La capitolul plaja Constanta dispune de doua plaje amenajate de primaria orasului : - Plaja Modern - situata in apropiere de zona peninsulara langa Portul Turistic Tomis
- Plaja 3 Papuci - in zona de Nord a orasului spre Mamaia (va intindeti cearsaful pin jurul cladirii proaspat construite in functie de lumina soarelui, ca asa se practica in Romania, se tine turistul ocupat sa nu se plictiseasca).
Ambele sunt plaje de nivel mediu cu dotari de agrement ,terase,restaurante,servicii de salvamar ,terenuri de fotbal si volei. etc.

Orasul Constanta, al doilea ca marime din tara noastra dupa capitala, este in mare masura un oras turistic beneficiind de o baza de cazare clasica constituita din hoteluri si complexe turistice dar si de mari posibilitati de cazare la cetatenii din oras in case, apartamente sau vile proprietate particulara. In general in acest sistem de cazare calitatea serviciilor si tarifelor variaza foarte mult, putandu-se gasi solutii convenabile pentru orice buzunar sau confort dorit. Cazarea pe timpul vacantei dvs la mare in Constanta poate fi o solutie acceptabila avand in vedere urmatoarele aspecte: preturile convenabile la cazare ; reteaua de transport in comun care permite pe timpul sezonului estival o buna legatura cu statiunea Mamaia dar si cu celelalte statiuni din sudul litoralului; preturile mai mici in oras la restaurante ,magazine, piete,etc decat in statiuni ; posibilitati de divertisment care in statiuni nu exista cum ar fi: teatre, cinema, muzee ,portul turistic TOMIS etc.

sâmbătă, 4 iulie 2009

Litoral Romanesc I - Statiunea Mamaia

Pentru ca suntem in plin sezon estival o sa consemnez rand pe rand cate ceva despre fiecare dintre statiunile romanesti cu acces la mare.
Statiunea Mamaia cunoaste o istorie de peste 100 de ani sub acest statut. Aceasta a devenit statiune in 1906, fiine amenajata atunci intre lacul Siutghiol si Marea Neagra. In 1919 aici se construieste Cazino Mamaia, resedinta de vara de pe atunci a regelui ferdinand si numeroase vile, astfel statiunea devenind un punc de atractie de mare interes pentru intreaga Europa estica.
In timp aceasta a fost dotata cu numeroase posibilitati de amuzament si facilitati sportive (sporturi de apa, tenis, bowling, minigolf, biliard) cat si cu gradini, restaurante de toate categoriile, baruri si cluburi de noapte, cofetarii , cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, s.a. devenind astfel locul ideal pentru o vacanta de familie pe perioada careia toti memrbii sa se simta bine beneficiind de oferte pentru toate varstele si toate buzunarele.
Plaja statiunii are o lungime de 8 km si o latime de 100-150m si este acoperita de cel mai fin nisip de pe intreaga coasta si marea avand aici un fund nisipos lipsit de pietre cu panta foarte mica.
Statiunea ofera si posibilitati terapeutice ea fiind recomandata pentru hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri si anumite afectiuni reumatismale.
Tot in statiunea Mamaia este situat si lacul Siutghiol, unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Romania, care are o lungime de 8 km si o latime cuprinsa intre 700 si 4000m, nivelul apei fiind cu aproximativ 2m peste nivelul marii.
Dupa revolutie statiunea a cunoscut o dezvoltare turistica foarte rapida, numarul surselor de divertisment crescand considerabil de la an la an in ultimii ani fiind amenajate in toata statiunea locuri de promenada cu fantani arteziene luminate si mai nou cu palmieri.
Principalele atractii ale statiunii:
- Insula Ovidiu - amplasata pe lacul Siutghiol la 5 Km de malul statiunii si la 500m de malul orasului Ovidiu, este singurul obiectiv turistic al litoralului romanesc, functional pe o insula naturala. Aproximativ o treime din suprafata acesteia de 2.6 Ha este utilizata in scop turistic, legenda spunand ca aici a fost exilat poetul Publius Ovidius Naso de catre imparatul Augustus;
- Bazele de agrement Mamaia - in numar de 8, patru pe malul Marii Negre si 4 pe malul lacului Siutghiol, acestea ofera numeroase posibilitati ca ridicari cu parasuta, plimbari cu hidrobiciclete, scufundari, windsurfing si scoala de yachting, tractari cu banane sau colaci gonflabili, scutere acvatice, agrement cu barci cu vele sau scufundari subacvatice;
- Esplanada Mamaia - pe toatalungimea falezei exista strazi asfaltate complet cu trotuare decorate cu pavele strajuite de palmieri si de fantani arteziene iluminate, iar acum pe perioada verii aici se desfasoara si numeroase spectacole si manifestari cultural-artistice in aer liber;
- Telegondola Mamaia - este prima telegondola moderna din Romania, care are o capacitate de transport de 600-1500 de turisti pe ora. Imbarcarea se face din statiile Perla Mamaia sau Cazino Mamaia iar traseul cu o lungime de 2 km traverseaza statiunea in 7 minute la o inaltime de maxim 50m;
- Aqua Magic Mamaia - se afla chiar la intrarea in statiune si se adreseaza populatiei de toate varstele, avand o capacitate de 2500 de vizitatori. Aici exista topogane, caderi de apa, bazine si tot felul de puncte de atractie totalizand o suprafata activa de 4000 mp de apa. In incinta parcului sunt amplasate baruri, fast fooduri, restaurante si cofetarii si tot aici este construit primul ring de dans in aer liber din tara, cu sonorizare, lumini si jocuri de apa de ultima generatie.