marți, 27 octombrie 2009

Fara cuvinte

"Progres?

Avem cladiri mai inalte, dar ne pierdem cumpatul mai repede; autostrazi mai largi, dar vederi mai inguste; cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

Avem case mai mari si familii mai mici; mai mult confort, dar mai putin timp; avem mai multe diplome academice, dar mai putin bun simt; mai multe cunostinte, dar mai putina intelepciune; mai multi specialisti, dar mai multe probleme; mai multe medicamente, dar o sanatate mai precara.

Cheltuim prea nesabuit, radem prea putin, conducem peste limita de viteza, ne maniem prea repede, ne culcam prea tarziu, ne trezim prea obositi, citim si ne rugam prea rar, privim la televizor prea mult.

Ne-am inmultim proprietatile, dar ne-am imputinat valorile. Vorbim prea mult, iubim prea rar si mintim prea des.

Am invatat cum sa ne castigam traiul, dar nu si cum sa ne traim viata; am adaugat ani vietii, dar nu si viata anilor. Am parcurs drumul pana la Luna si inapoi, dar ne este greu sa traversam strada, ca sa-l intampinam pe noul nostru vecin.

Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si spatiul din launtrul nostru; am realizat lucruri mari, dar nu mai bune; am purificat auerul, dar ne-am poluat sufletul; am dezintegrat atomul, dar nu si propriile prejudecati; scriem mai mult, dar invatam mai putin; planuim mai mult, dar realizam mai putin.

Am invatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam; avem venituri mai mari, dar o moralitate mai scazuta; mai multa mancare, dar mai putina satisfactie; mai multe cunostinte, dar mai putini prieteni; mai mult efort, dar mai putin succes.

Construim mai multe computere, ca sa inmagazinam mai multe informatii si sa producem mai multe copii decat oricand, dar comunicam mai putin; am devenit bogati in ceea ce priveste cantitatea, dar saraci in ceea ce priveste calitatea.

Acesta este veacul gustarilor rapide (fast-food) si al digestiei lente; al oamenilor inalti si al caracterelor pipernicite; al profiturilor uriase si al relatiilor superficiale. Acesta este veacul pacii mondiale, dar al razboiului casnic; mai multa placere, dar mai putina buna-dispozitie; mai multe feluri de mancare, dar mai putine alimente nutritive.

Aceste sunt zilele cu doua salarii in casa, dar cu mai multe divorturi; cu case mai luxoase, dar cu familii destramate.

Aceste sunt zilele calatoriilor rapide, ale scutecelor de unica folosinta, ale moralitatii azvarlite la gunoi, ale relatiilor de o noapte, ale trupurilor supraponderale, ale pilulelor care fac totul, de la a ne inveseli la a ne linisti si ucide.

Este o vreme cand avem mult de aratat in vitrina, dar nimic de oferit in magazine.”

(Randy Maxwell, Weight on the Lord)

luni, 26 octombrie 2009

Moeciu

Ramanem si saptamana asta in zona Brasovului ca avem pentru ce. Ce-i drept discutand despre Brasov si imprejurimi nu facem decat sa aducem in discutie locuri de cazare si atractii secundare din jurul Castelului Bran care este una din atractiile principale ale tarii, atat pentru turisti din afara cat si pentru noi purtatorii de slapi, mancatori de mici si bautori de bere.
Moeciu este de fapt o comuna mai mult decat o statiune, dar a fost ridicata popular la rang de statiune de catre locuitorii acesteia care s-au privatizat devenind din ciobani "transhumanti" administratori de hoteluri si pensiuni in Tara Barsei. Aflam de pe pagina wikpediei, scrisa patimas de un locuitor al comunei, ca Moeciu a dat nastere unor personalitati de marca in diverse domenii gen agricultura, legislativ, cultura, sport, etc. Cu ce nu ne lumineaza scriitorul nostru e care-i treaba la Moeciu acum, unde mergi ca sa te uiti, si la cine trebuie sa intrebi ca sa-ti arate. Dar cu asta va luminez eu.

OBIECTIVE TURISTICE MOECIU:
Mentionez la inceput ca tot in apropierea statiunii gasiti si Culoarul Rucar Bran (de fapt chiar pe-acolo trece) si Poiana Brasov. Dar revenim la obiectivele locale.
- Pestera Liliecilor - Este cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii si are o lungime de 162m si o suprafata de 1.5ha. Este o pestera calda modelata in calcare jurasice, cu umiditate moderata si formatiuni calcaroase de forme dubioase, traversata de un parau plin de mal si locuita de lilieci solitari sau de colonii de lilieci. Pentru vizitarea ei se recomanda echipament de protectie format din lanterna (pentru indepartarea liliecilor) si pachet de servetele umede (pentru indepartarea de pe fata, maini, haine a urmelor de guano = kk de liliac).
- Cheile Moeciului - un fel de chei ca oricare alte chei montane, acestea spre deosebire de altele fiind la Moeciu. Impresionante sunt mai mult pentru unii si mai putin pentru altii numeroasele izvoare care curg din peretele muntos si cele cateva mici cascade. Interesant de vizitat daca sunteti in zona, la picior, pe vreme insorita, cu aparat de fotografiat la gat.
- Castelul Bran - Este situat la 3 km de Moeciu si gasiti mai multe detalii la "Culoarul Rucar-Bran" (ca sa nu ma repet obsesiv)
- Cetatea Rasnov - Este situata la 20 km de Moeciu dar merita efortul pentru o vizita. Ideal ar fi sa descoperiti la fata locului. Eu pot sa va spun doar ceva ce acolo nu o sa aflati, motiv pentru care probabil si cel care a scris pagina cetatii pe wikipedia a considerat ca merita trecuta la primul paragraf informatia asta: La Cetatea Rasnov au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) in regia lui Sergiu Nicolaescu.
- Parcul Natural Bucegi si Parcul Natural Piatra Craiului - Am ales sa le comasez pentru ca e tarziu si mi-e somn. As putea aici sa va fac o lista interminabila cu obiective turistice naturale si peisagere parcurile adapostind atat monumente ale naturii cat si obiective istorice, arhitectonice si culturale. Pe cuvantul meu mergeti ca e "the shit". Intrebati la administratia parcurilor de un ghid si mergeti de va plimbati cu aparatul la gat.... de dragul cultivarii inculturii.

La Moeciu, pe langa multele atractii turistice mai sunt si alte lucruri interesante. Si aici am putea mentiona unele traditii tipic ciobanesti dar nu e cazul, alea le vedeti acolo, la fel si Targul de Vara de la Moeciu, care are loc in ultima duminica a lunii Iulie. Interesanta e traditia zilei de 25 octombire, de fapt a noptii de 25-26 octombrie (adica se petrece chiar acum in timp ce eu scriu - pura coincidenta) cand satenii se cheama unii pe altii strigandu-si "Hai la focul lui Sumedru!" si cand se aduna acolo, mai nou impreuna cu turistii, beau, mananca dupa care pentru a incinge atmosfera probabil, dau foc unui brad, ritual interpretat ca un scenariu al mortii si renasterii divinitatii pastorale.

Moeciu este in principiu o destinatie care se adreseaza amatorilor de relaxare, cunoastere si traditii. Cine are in cap distractie, ski, cluburi si gagicareala, sau dat cu ATV-ul sa faca 2 pasi inapoi la postul despre Sinaia sau sa-si indrepte atentia spre Azuga sau alte statiuni de gen. Moeciu este o destinatie pentru conservatori.
Si am si eu o intrebare, in speranta ca vreodata cineva citeste si imi si raspunde. Care e diferenta intre vacanta si concediu? (lasand la o parte conceptul de vacanta in raport cu scoala)

marți, 20 octombrie 2009

Poiana Brasov

Bineinteles inainte sa ma apuc de scris despre ceva ma documentez, mai ales ca nu foarte multe locuri le-am si vizitat (deci va dati seama ce fundamente solide au recomandarile mele). Revenind la partea cu documentarea... bineinteles prima data cand dai search ORICE pe google iti sare in ochi atotcunoscatoarea wikipedie care m-a frapat cu consistenta informatiilor despre Poiana Brasov. Conform celor care au scris , si apoi a celor care au aprobat "wikipagina" care face referire la Cartierul Poiana Brasov, care spre surprinderea celor mai putin perspicaci se afla exact in Brasov, acesta este recomandat pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru tratarea starilor de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine si in cele din urma pentru boli ale aparatului respirator. Nu vi se pare ca "tratamente pentru stari de epuizare, surmenaj fizic si intelectual" la Poiana Brasov isi permit doar o anumita categorie de oameni? Rusine celor care au scris asta pe pagina mamei wikipedie numai ca sa-i faca sa se simta prost pe oamenii care or sa moara de surmenaj intelectual pentru ca nu-si permit un concediu in Poiana Brasov de la Brasov.
Dar am deviat de la subiect asa ca revenim la statiune....
Poiana Brasov dispune de 12 partii de schi de toate gradele de dificultate incepand cu cele pe care te dai cand ai picioare de lemn pana la cele pe care in 1906 a avut loc primul concurs de schi, 45 de ani mai tarziu aici avand loc Jocurile Mondiale Universitare de iarna. In ordinea in care ar trebui vizitate avem o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.
Tot la Poiana Brasov va puteti plimba cu funicularul (un fel de telecabina luuuuuuuunga de nu vi se mai pare fenomenala telecabina de la voi din oras - pentru cei care traiesc in orase unde exista una), cu skiliftul sau cu telefericul in ideea ca veti cobora pe skiuri, iar pentru cei mai comozi exista bazine acoperite, saune, terenuri de minigolf, baschet, handball, etc. si ca in toate locurile unde a ajuns civilizatia crasme, carciumi, bodegi, discoteci, baruri, restaurante si alte locuri de baut in cinstea concediului.
Daca va plictisiti in Poiana Brasov (inafara de faptul ca probabil sunteti foarte antipatici ca si companie de concediu) puteti merge la cabanele de pe Postavarul si Cristianu Mare (de 1600, respectiv 1700 m altitudine), la cetatea taraneasca a Rasnovului care e la 14 km distanta de Poiana Brasov sau va puteti pierde vremea prin Brasov unde exista o gramada de monumente istorice si de arta (turnurile si bastioanele vechilor fortificatii ale orasului, Biserica Sf. Bartolomeu, Biserica Neagra, Casa Sfatului) precum si o gramada de carciumi si de cluburi.
Ce va pot recomanda eu daca mergeti la Poiana Brasov e sa va strecurati cu sacul pe partia unde sunt cei mai multi schiori si preferabil si cei mai priceputi si sa-i provocati pe neasteptate la o partida de bowling uman cu miza "cine cade jos isi rupe un picior". Preferabil, in calitate de bila, sa purtati si o casca din alea de motociclist cat mai mare, mai rezistenta si pe cat posibil mai stralucitoare (recomand alea cu aspect de castron de cazarma) , stralucirea fiind necesara pentru efectul O.A.N. (obiect alunecator neidentificat). Distractie placuta!!!

duminică, 11 octombrie 2009

Sinaia

Destinatie atat de vara cat si de iarna, orasul Sinaia e locul ideal pentru toti cei care nu sunt fanatici ai marii. Daca e vara poti sa mergi la Sinaia si sa te plimbi in pantaloni scurti pe strazile pe care in trecut vara de vara se plimbau mari scriitori, pe atunci studenti participanti la cursurile de vara ale Universitatii Bucuresti, sa-ti porti slapii insetati de istorie si cultura prin Castelul Peles, care este doar unul din obiectivele care compun Complexul Peles, sau eventual prin unul din obiectivele adapostite de curtea Manastirii Sinaia. Daca esti genul care cauta mai mult cultura decat drumul spre Dumnezeu si esti un devorator de arta atunci poti sa treci rand pe rand pragurile caselor memoriale George Enescu, Nicolae Iorga si daca stii cine a fost sau doar dispui de prea mult timp liber poti sa mergi si la Casa Memoriala Anastasie Simu.
Dupa ce iti potolesti setea de cultura poti sa-ti pui slapii in rucsac, sa-ti iei pe tine costumul de senzatii tari si sa te indrepti spre una din numeroasele baze de agrement mai mult sau mai putin dotate care populeaza locul si sa experimentezi unul din multele sporturi montane cum ar fi "ATV-ingul" (sport national pentru copiii cu bani), varianta soft a acestuia mountain-bikingul, sau pentru cei care nu stiu sa-si mentina echilibrul pe bicicleta exista varianta drumetiilor, unde din nou exista o varietate de numeroase optiuni care sa multumeasca atat spiritele sedentare care prefera sa mearga la pascut pe o pasune ca sa-si exploreze spirtul aventurier, cat si pe cei cu sange-n vene care prefera sa caute ursul prin padure sau chiar sa escaladeze versanti abrupti in cautarea florii de colt.
Pentru tinerii care vin de la tara si nu au mai vazut asa ceva, site-ul oficial al Primariei Sinaia ne informeaza ca in statiune exista si terenuri de fotbal, de tenis si chiar cluburi dotate cu mese de biliard.
Spre sfarsitul listei cu optiuni lasam sporturile practitate de cei mai putini dintre noi, adica pe cei care au un spirit aventurier mai dezvoltat si mai instarit in acelasi timp, si anume zburatul cu parapanta pentru temerari sau cu balonul cu aer cald pentru romanitici.
Daca totusi va simtiti preferintele excluse din lista de mai sus, mentionez ca tot la Sinaia exista si teren de golf la standarde internationale, pentru cei deosebit de calmi si posibilitatea de a juca (cred ca asa e corect, nu? ca totusi e un joc) paintball.
Tot de pe site-ul oficial al Primariei Sinaia, care apropo isi desfasoara activitatea ca institutie intr-o cladire frumoasa (vedeti AICI, multumim sabin.ro pentru imagine), aflam despre minunatul orasel ca printre altele, este numit "Perla Carpatilor" (titulatura pe care si-o insusesc prea multi fie vb intre noi), ca ne ofera si posibilitati de petrecere a timpului cand ploua, nivelul de civilizatie al orasului ajungand intr-acolo incat exista aici si sali de fitness si piscine.
Am acoperit gama variata cu posibilitati de petrecere a timpului pe perioada verii acum putem sa ne indreptam atentia spre ceea ce face din Sinaia totusi o destinatie de iarna cautata de multi. Relieful din jurul orasului a permis de-a lungul vremii amenajarea a numeroase partii de ski pentru toate gusturile (si aici o sa le enumar mecanic pentru ca nu-s priceput in arta asta): coborari de agrement, schi de fond, schi alpin, schi randonee, schi extrem (si probabil multe alte feluri de schi in functie de nivelul deprinderilor fiecaruia in ceea ce priveste tainele acestui sport) si nu doar ski ci la fel de incitant se poate practica si snowboard, bob (pe partia de bob cu 13 viraje pe care se pot organiza concursuri cu premii in lazi de bere) iar pe cei mici puteti sa-i dati cu sania pe strazile din oras ca se poarta pe unele. Ce nu am gasit eu prin tot internetul asta dar cu siguranta trebuie sa fie, e patinajul. Daca exista patinoar la Sinaia sa ma anuntati si pe mine ca altfel nu ma motiveaza nimic sa merg.
In cele ce urmeaza fac o scurta lista a monumentelor din zona, ca s-o mai lungim...
- Castelul Peles - e locul unde de-a lungul vremii s-au nascut, au trait, au luat decizii sau au murit marii conducatori ai Romaniei vechi, cea precomunista. Trebuie totusi sa mentionez ca nu a fost o vreme atat de lunga pe cat s-ar putea intelege din spusele mele pentru ca edificiul a fost inaugurat in 1883, constructia si extinderea sa continuand pana in 1914 la decesul regelui Carol I, ca apoi in 1948 castelul urmand sa fie confiscat de comunisti.
- Casino Sinaia - edificiu construit tot la intiativa regelui Carol I, avand ca prim actionar pe Baronul de Marcay, proprietar al casinoului din Monte Carlo, casino dupa planurile caruia s-a construit si cel din Sinaia
- Gara Sinaia - acum depinde la care ne referim. Gara pentru muritori, construita in 1913 la peronul careia in trecut opreau trenuri precum Orient Express (va recomand filmul, de Sergiu Nicolaescu) sau Arlberg Express, sau putem face referire la Gara Regala, in care au avut onorea sa "debarce" doar conducatori de stat de-a lungul vremii aceasta fiind destinata primirii oaspetilor de cinste atat de familia regala cat si de familia mai putin regala, a Ceausestilor. Din nefericire, poate tocmai pentru ca ar fi prea interesanta de vazut la interior, Gara Regala este inchisa publicului.
- Casa Memoriala George Enescu - vila (pentru ca este o vila chiar si pentru standardele actuale) a fost construita intre anii 1923-1926 si a fost resedinta de "concediu" si de "creatie" a marelui compozitor. Nu o sa ma pierd in detalii, pentru ca cine citeste articolul are ochi sa vada si vila daca ajunge acolo, dar nu ma pot abtine de la a mentiona doua aspecte: 1. Pentru domnii proprietari de vile in Sinaia zilelor noastre.... George Enescu si-a construit vila cu banii obtinuti din activitatea concertistica, nu a primit-o nici cadou si nici n-a furat banii de la familia regala unde era invitat destul de des. 2. Trebuie sa apreciati in poza instalatia de gaz adaugata vilei ulterior, realizata tipic romanesc.
- Manastirea Sinaia - monumentul a fost ctitorit de Spatarul Mihail Cantacuzino si a fost contruit la sfarsitul secolului al XII-lea (adica inainte de anul 1700, ca sa nu existe dubii). Mihail Cantacuzino de fapt a numit-o Manastirea Sinai, pentru ca ideea construirii acesteia i-a venit in urma vizitei la muntele Sinai, dar ulterior in limba romana denumirea a trecut la genul feminin, devenind Sinaia, Manastirea fiind dealtfel si prima constructie din actualul oras, asezarea luand ulterior numele manastirii.
Acestea fiind spuse nu ramane decat sa mergeti la Sinaia si sa vedeti cu ochii vostri ce ascunde orasul. Mare atentie la controlorii de trafic din zona !!! (vezi foto stanga sus)

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Pauza si concediu

Imi cer scuze fata de mine, unicul meu cititor, infidel dealtfel ca nu mi-am mai facut datoria de ghid. M-am lasat distras de problemele cotidiene, mi-am pierdut interesul pentru preocuparea mea in ceea ce priveste destinatiile de vacanta si macar daca as fi plecat eu intr-o vacanta...
Cu destinatiile de vara nu am mai reusit sa termin lista statiunilor de pe litoral lucru care se poate face si anul care vine undeva mai in apropierea sezonului.
In aceasta postare urmeaza sa fac o lista cu ceea ce urmeaza sa postez in cele 13 saptamani ramase din an. Asadar in ordinea in care imi vin in minte vor urma:
- Sinaia
- Poiana Brasov
- Moeciu
- Valea Oituzului
- Valea Argesului
- Muntii Apuseni
- Muntii Rodnei
- Baile Tusnad
- Baile Felix
- Sovata
- Brasov
- Baile Herculane
- in ultima saptamana a anului voi scrie cum urmeaza sa imi petrec eu revelionul. Sper sa nu fiu nevoit sa inventez un post despre caminul cultural din comuna unde locuiesc eu.
Asadar incepand de saptamana care vine urmeaza sa ma prezint saptamanal cu cel putin o postare despre o destinatie montana daca nu de concediu macar de week-end. Sa auzim de bine!