sâmbătă, 12 decembrie 2009

Muntii Apuseni

     Cand am trecut Muntii Apuseni pe lista chiar nu m-am gandit deloc. Acum ca am ajuns la ei... ma vad pus in imposibilitate de concepere a unui articol de relevanta macar medie. Dar sa incerc totusi sa va spun cate ceva pana vreodata cand o sa revin cu mai multe informatii despre subdiviziuni.
     O sa incep prin a explica de ce e atat de greu sa faci o descriere pe scurt a Muntilor Apuseni. In primul rand pentru ca nu am fost foarte inspirat cand am ales locatia, fiind o suprafata destul de mare si in al 2-lea rand pentru ca nivelul de spectaculozitate a l reliefului Apusenilor e mult peste media restului tarii. Si cand auziti spectaculos va ganditi probabil la inaltime, ceea ce e total eronat. Muntii Apuseni sunt relativ mici comparativ cu inatimile maxime ale Carpatilor Meridionali, cel mai inalt varf din Apuseni fiind Varful Bihor cu o inaltime de 1849 m. Ce face aceasta grupa de munti atat de speciala este relieful carstic bine dezvoltat, bogat in pesteri (aproximativ 400 la numar), chei, defilee si alte formatiuni carstice dubioase.
     Inainte de a incepe sa descriu cateva din minunile pe care le ascunde aceasta regiune tin doar sa le spun celor interesati strict de turism istoric si/sau cultural ca singurul motiv pentru care ar putea veni ei aici este Muzeul Aurului, muzeu unic in Europa care adaposteste aproximativ 800 de exponate adunate de pe tot continentul, cele mai multe dintre ele fiind totusi romanesti. Pe langa estetica multora dintre ele, acestea transmit si o gramada de informatii cum ar fi existenta omului in zona cu 5000 de ani in urma, dovezi ale extragerii aurului in zona de mai mult de 2000 de ani  si chiar existenta unor minereuri identificate pentru prima data in lume in zacamintele din Muntii Apuseni (silvanitul si nagyagytul).
    Revenind la frumusetile naturale ale locului, acestea fiind cele care atrag mare parte a turistilor catre Muntii Apuseni, voi face o scurta lista in care voi descrie succint cateva dintre ele, descrieri care sper sa va fie de ajutor in a va forma o opinie despre regiunea Muntilor Apuseni, opinie care sa va faca sa alegeti locul respectiv ca destinatie pentru urmatorul vostru concediu.
     Pestera Ursilor - descoperita la 17 septembrie 1975 are o lungime de 1,5 km si a fost deschisa publicului abia in 1980, dupa ce a fost partial electrificata si amenajata. In galeria ursilor, aceasta fiind galeria de la intrarea in pestera, au fost gasite ramasite scheletice ale unei specii de urs care a disparut cu mai bine de 15.000 de ani in urma. Accesul spre aceasta pestera se face deviind spre satul Chiscau in Comuna Sudrigiu de pe drumul care leaga Deva de Oradea (DN-76). Anual Pestera Ursilor are peste 200.000 de vizitatori, dupa cum puteti vedea si in poza de la inceputul articolului... toata lumea se aduna acolo ca la urs..
      Cetatile Ponorului - un obiectiv turistic deosebit format din relief atat extern cat si subteran. Aceasta formatiune carstica, indiscutabil cea mai grandioasa din Romania, este o minune prin insasi dimensiunile ei impresionante. Cetatile Ponorului sunt de fapt 3 cercuri concentrice foarte mari de stanci ,asezate intr-o depresiune cu diametrul de 1 km. Muntii ce inconjoara depresiunea unde se situeaza Cetatile Ponorului e taiata intr-u singur loc de Valea Cetatilor. Farmecul acestui monument al naturii nu consta doar in dimensiuni si in formele sale exterioare ci si in multitudinea de galerii subterane inca neexplorate in totalitate. Despre conditiile si restrictiile de vizitare va puteti informa mai bine la fata locului. Tot ce trebuie sa stiti acasa in fata calculatorului e ca merita si ca acolo se merge doar vara daca vreti sa intrati si in subteran.


     Pestera Scarisoara - este cea mai mare pestera "glaciara" din Romania. Lungimea acesteia este de peste 700 m iar blocul de gheata atinge grosimea de peste 15 m. Toata pestera e interesanta prin unicitatea ei dar lucru interesant de vazut e faptul ca desi se situeaza la baza unui perete vertical de 15 m de gheata, Rezervatia Mica si catedrala de la intrarea in pestera, aflata imediat dupa "poarta" , sunt lipsite de gheata. De mentionat si ca adancimea maxima a Pesterii Scarisoara este de 105 m. Acestea fiind spuse aduceti-va haine calduroase si tineti-va limba in gura si departe de pereti cat sunteti in vizita.

     Si lista mea cu obiective turistice din Muntii Apuseni ar putea continua la nesfarsit. Concluzia e ca Muntii Apuseni nu sunt cu siguranta o destinatie de week-end, iar daca vreti sa-i cunoasteti in profunzime sau macar sa aveti ocazia sa explorati toate locurile iesit din comun de interesante trebuie sa mergeti in concediu acolo macar de 2 ori. Despre cazare nu va faceti griji. Exista pensiuni confortabile in Tara Motilor.

vineri, 11 decembrie 2009

Curtea de Arges - Valea Argesului II

In apropierea Curtii de Arges, pentru amatorii de salbaticie, exista poate cea mai frumoasa regiune din tara. Pe Valea Argesului, datorita traficului scazut de turisti inca mai exista virginitatea locurilor, inca mai exista vagaune si luminisuri nebatute de picior de turist si neinfestate de sticle de plastic.Diferit de toate celalalte zone turistice din tara e faptul ca pe Valea Argesului nu o sa va loviti de locuri de cazare la tot pasul, aici interesul fiind mai scazut si investitiile au fost mai mici si mai rare. Dar oamenii din zona sunt cumsecade si o cazare ieftina in conditii traditionale se gaseste pentru cei care stiu sa aprecieze un concediu rustic lipsit de luxuri, dar bogat in experiente unice.
     Dupa ce ai lasat in urma Curtea de Arges cu cetati, biserici, monumente istorice si legende, mergi pe cursul apei si treci prin numeroase sate cochete, cu case ingrijite de oameni simpli gata sa te gazduiasca. Oricum aspectul caselor e prea putin important. Sunt curate, au conditii decente si sunt un loc bun pentru a te retrage seara sa te odihnesti dupa ce ziua vei fi urcat cele 1400 de trepte de la cetatea Poenari, vei fi facut bungee-jumping de pe zidul de 160m al barajului Vidraru, sau daca nu ai spirit de explorator, vei fi jucat fotbal pe iarba din curtea gzadei toata ziua.
     Odata plictisiti de zona Vidraru optiunile sunt putine. Poti fie sa te duci acasa ca s-a terminat concediul (doar nu credeai ca o sa te plictisesti asa repede), fie sa faci stanga si sa mananci fragi si mure de pe marginea drumului pana ajungi inapoi la civilizatie, daca nu dai tel la birou si-ti prelungesti concediul cu inca vreo zi, doua si te cazezi in vreun sat din drum, fie sa faci dreapta de la Vidraru si sa urci pe Transfagarasan (daca e deschis).
     Cu regret va anunt ca Valea Argesului, mai ales daca nu sunteti din zona, nu e destinatie de week-end ci mai degraba destinatie de concediu. 2-3 zile sunt prea putine pentru a simti cu adevarat salbaticia si naturaletea locurilor. Si ca in orice concediu la munte, sau orice vizita in padurea de langa satul bunicilor, nu uitati sa mergeti pe potecile cele mai inguste si mai intunecate ca duc in locurile cele mai frumoase.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Curtea de Arges - Valea Argesului I

     Cele doua impreuna formeaza una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice atat montane cat si istorice din Romania. Aici exista totul de la cel mai mare baraj din tara (care este si al 5-lea ca inaltime din Europa - Vidraru), peisajele de pe langa cele mai inalte varfuri muntoase din tara pana la cetati, curti domnesti si chiar legende populare foarte cunoscute cum ar fi cea a Mesterului Manole legata de Manastirea Curtea de Arges. Dar sa incepem dintr-un capat ca sa nu ne pierdem si sa nu intelegem nimic... desi cuvintele oricum sunt irelevante pentru descrierea frumusetilor locului.
     Incepem cu drumul presupunand ca toata lumea stie sa ajunga de la Bucuresti la Pitesti. Dupa ce treci de zona industriala a Pitestiului, cum mergi spre Ramnicu-Valcea se afla paralel cu calea ferata lunca raului Arges. La Merisani traversam podul peste Arges si trecem calea ferata si continuam pe soseaua ce se ramifica spre Valea Vislanului. Undeva departe se vede Depresiunea Bradet completata de imaginea barajului hidrocentralei de pe Vislan iar mai la deal, dupa ce trecem de fabrica de conserve de la Baiculesti ,ajungem la Curtea de Arges.
     Asa cum spuneam si mai sus, zona Curtii de Arges ascunde satisfactii care sa potoleasca orice curiozitate. In minunatia asta de orasel care adaposteste aproximativ 35.000 de locuitori, despre care se spune ca acum 100 de ani numara sub 5000 de locuitori, exista cetati din diverse perioade istorice, biserici de toate genurile, pe toate gusturile, din toate timpurile, exista legende care au inspirat mari opere literare si exista si frumuseti ale naturii, asa cum au fost ele inainte sa cunoasca mana omului. Si o sa mentionam cateva dintre ele...

     Manastirea Curtea de Arges (sau Manastirea Argesului) - constructia acesteia a inceput in 1514 din dorinta lui Neagoe Basarab. Legenda spune ca la terminarea constructiei acesta i-a intrebat mesterii care au ridicat-o, condusi de "legendarul" mester Manole daca ar putea construi o manastire mai frumoasa decat aceasta. La aceasta intrebare ei au raspuns cu da, motiv pentru care Neagoe Basarab a ordonat indepartea schelelor pe care acestia urmau sa coboare de pe acoperisul manastirii. Pentru a scapa acestia si-au facut aripi din sindrila, soarta fiindu-le tragica in cele din urma. In locul unde s-a prabusit Mesterul Manole, care si-a zidit de vie sotia in zidurile manastirii pentru a reusi sa duca la capat lucrarea care se darama noaptea cat construiau ei ziua, a izvorat o apa, izvor numit de localnici Fantana lui Manole.

       
     Cetatea Poenari - cunoscuta de altfel si sub denumirea de "Cetatea lui Tepes Voda", constructia dateaza de undeva din secolul al XII-lea, nestiindu-se cu exactitate cand si de catre cine a fost construita. Istoricii spun ca fortareata servea ca loc de aparare pentru Vlad Tepes, pe motiv ca era foarte strategic pozitionata, pe un varf stancos inalt de aproximativ 200 m cu pante foarte abrupte.






     Cam atat as avea eu de spus deocamdata despre Curtea de Arges. Cu detalii despre minunea naturii ce se numeste Valea Argesului urmeaza sa vin in postarea viitoare.

duminică, 1 noiembrie 2009

Valea Oituzului - Poiana Sarata


   Am 2 ore de cand ma chinui sa adun informatii despre locatia mentionata la titlu. Greu tare... Nici wikipedia nu stie nimic, sau cel putin nimic important. In 3 ore am reusit sa gasesc cateva poze si o melodie indiana faina care nu are nici o legatura cu Valea Oituzului, motiv pentru care stau si ma intreb cum am gasit-o. Dar asta e alta poveste... o sa o pun la sfarsitul postarii sa vedeti care-i treaba.
     Revenind la Valea Oituzului tin sa va instiintez ca aici nu exista o multitudine de cluburi, piscine, hoteluri si alte atractii turistice asemanatoare si nici foarte multe monumente nascute de pe mana omului. Locul este de o frumusete oarecum virgina neexistand nici macar trasee montane marcate in zona, iar dintre cele nemarcate o sa mentionez eu vreo doua in cele ce urmeaza mai jos.
     Cum spuneam si mai sus Valea Oituzului e un colt de rai pentru unii sau un colt de jungla pentru altii datorita neglijentei umane vis-a-vis de zona respectiva... neglijenta benefica dealtfel. Peisajele naturale sunt pure, asa cum le-a facut natura, in toata comuna Oituz existand doar cateva pensiuni. Cu ce tine sa se laude foarte mult comuna bacaoana pe langa peisajele naturale pentru care nu-si poate asuma nimeni nici un credit, sunt monumentele istorice ridicate majoritatea in cinstea eroilor cazuti peste tot in timpul primului razboi mondial, eroi adunati majoritatea in cimitirul de la Poiana Sarata.


     Trecem acum la partea cu traseele montane:
Si cu permisiunea celor de la oituz.ro, permisiune pe care nu am cerut-o dar pe care imi place sa cred ca as primi-o oricum, incep sa ma inspir din pagina lor: Traseele de mai jos sunt amandoua cu plecarea din Poiana Sarata.

     - Valea paraului Brezaia - varful Muntele Mic (Chisaus) - Poarta Vanturilor de la Nemira (1650 m) - varfurile Cerbu si Pufu - Slanic Moldova (2-3 zile)
Traseul porneste din Poiana Sarata iar dupa ce trece podul de peste paraul Brezaia devine o carare care urca prin munti  avand de o partea si de alta muntele Pufu, Zarea Cheschesului, Valea Dofteanei iar dincolo de Coama Cheschesului se vede muntele Sandru Mare pe partea stanga iar pe partea dreapta vedem varful Cernica, Varful Cerbus si Varful Paltinisul. Trecand printre (adica pe langa nu peste) toate aceste culmi muntoase, insotiti de paraul Slanic ajungem in statiunea Slanic Moldova. Despre asta am mai vorbit aici asa ca trecem la traseul urmator.
 - Valea paraului Cernica - Izvorul mineral „Puturosul" - cascada „Apa pe piatra" - Slanic Moldova (6 km - o zi)
La intrarea in sat dinspre Harja faceti dreapta pe langa cursul paraului Cernica iar dupa ce drumul forestier devine poteca nemarcata tineti cursul ei pana probabil treceti pe langa un izvor, apoi pe langa o casacada, dupa care ajungeti din nou la Slanic Moldova. Dat fiind ca traseul e de numai 6 km nu aveti ce sa regretati. Pana la urma cine merge o face din pasiune pentru drumetii.

    Aici se termina povestea putinelor informatii existente pe internet legate strict de Valea Oituzului. Exista locuri unde se mai vorbeste despre asta dar contextual impreuna cu diverse alte locuri din Judetul Bacau sau din Muntii Vrancei care se afla "dincolo de deal". Respectivele le las pentru cand le vine randul. Acum va las cu cel mai fain lucru pe care l-am gasit eu documentandu-ma despre Valea Oituzului. Auditie placuta!




marți, 27 octombrie 2009

Fara cuvinte

"Progres?

Avem cladiri mai inalte, dar ne pierdem cumpatul mai repede; autostrazi mai largi, dar vederi mai inguste; cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.

Avem case mai mari si familii mai mici; mai mult confort, dar mai putin timp; avem mai multe diplome academice, dar mai putin bun simt; mai multe cunostinte, dar mai putina intelepciune; mai multi specialisti, dar mai multe probleme; mai multe medicamente, dar o sanatate mai precara.

Cheltuim prea nesabuit, radem prea putin, conducem peste limita de viteza, ne maniem prea repede, ne culcam prea tarziu, ne trezim prea obositi, citim si ne rugam prea rar, privim la televizor prea mult.

Ne-am inmultim proprietatile, dar ne-am imputinat valorile. Vorbim prea mult, iubim prea rar si mintim prea des.

Am invatat cum sa ne castigam traiul, dar nu si cum sa ne traim viata; am adaugat ani vietii, dar nu si viata anilor. Am parcurs drumul pana la Luna si inapoi, dar ne este greu sa traversam strada, ca sa-l intampinam pe noul nostru vecin.

Am cucerit spatiul cosmic, dar nu si spatiul din launtrul nostru; am realizat lucruri mari, dar nu mai bune; am purificat auerul, dar ne-am poluat sufletul; am dezintegrat atomul, dar nu si propriile prejudecati; scriem mai mult, dar invatam mai putin; planuim mai mult, dar realizam mai putin.

Am invatat sa ne grabim, dar nu si sa asteptam; avem venituri mai mari, dar o moralitate mai scazuta; mai multa mancare, dar mai putina satisfactie; mai multe cunostinte, dar mai putini prieteni; mai mult efort, dar mai putin succes.

Construim mai multe computere, ca sa inmagazinam mai multe informatii si sa producem mai multe copii decat oricand, dar comunicam mai putin; am devenit bogati in ceea ce priveste cantitatea, dar saraci in ceea ce priveste calitatea.

Acesta este veacul gustarilor rapide (fast-food) si al digestiei lente; al oamenilor inalti si al caracterelor pipernicite; al profiturilor uriase si al relatiilor superficiale. Acesta este veacul pacii mondiale, dar al razboiului casnic; mai multa placere, dar mai putina buna-dispozitie; mai multe feluri de mancare, dar mai putine alimente nutritive.

Aceste sunt zilele cu doua salarii in casa, dar cu mai multe divorturi; cu case mai luxoase, dar cu familii destramate.

Aceste sunt zilele calatoriilor rapide, ale scutecelor de unica folosinta, ale moralitatii azvarlite la gunoi, ale relatiilor de o noapte, ale trupurilor supraponderale, ale pilulelor care fac totul, de la a ne inveseli la a ne linisti si ucide.

Este o vreme cand avem mult de aratat in vitrina, dar nimic de oferit in magazine.”

(Randy Maxwell, Weight on the Lord)

luni, 26 octombrie 2009

Moeciu

Ramanem si saptamana asta in zona Brasovului ca avem pentru ce. Ce-i drept discutand despre Brasov si imprejurimi nu facem decat sa aducem in discutie locuri de cazare si atractii secundare din jurul Castelului Bran care este una din atractiile principale ale tarii, atat pentru turisti din afara cat si pentru noi purtatorii de slapi, mancatori de mici si bautori de bere.
Moeciu este de fapt o comuna mai mult decat o statiune, dar a fost ridicata popular la rang de statiune de catre locuitorii acesteia care s-au privatizat devenind din ciobani "transhumanti" administratori de hoteluri si pensiuni in Tara Barsei. Aflam de pe pagina wikpediei, scrisa patimas de un locuitor al comunei, ca Moeciu a dat nastere unor personalitati de marca in diverse domenii gen agricultura, legislativ, cultura, sport, etc. Cu ce nu ne lumineaza scriitorul nostru e care-i treaba la Moeciu acum, unde mergi ca sa te uiti, si la cine trebuie sa intrebi ca sa-ti arate. Dar cu asta va luminez eu.

OBIECTIVE TURISTICE MOECIU:
Mentionez la inceput ca tot in apropierea statiunii gasiti si Culoarul Rucar Bran (de fapt chiar pe-acolo trece) si Poiana Brasov. Dar revenim la obiectivele locale.
- Pestera Liliecilor - Este cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii si are o lungime de 162m si o suprafata de 1.5ha. Este o pestera calda modelata in calcare jurasice, cu umiditate moderata si formatiuni calcaroase de forme dubioase, traversata de un parau plin de mal si locuita de lilieci solitari sau de colonii de lilieci. Pentru vizitarea ei se recomanda echipament de protectie format din lanterna (pentru indepartarea liliecilor) si pachet de servetele umede (pentru indepartarea de pe fata, maini, haine a urmelor de guano = kk de liliac).
- Cheile Moeciului - un fel de chei ca oricare alte chei montane, acestea spre deosebire de altele fiind la Moeciu. Impresionante sunt mai mult pentru unii si mai putin pentru altii numeroasele izvoare care curg din peretele muntos si cele cateva mici cascade. Interesant de vizitat daca sunteti in zona, la picior, pe vreme insorita, cu aparat de fotografiat la gat.
- Castelul Bran - Este situat la 3 km de Moeciu si gasiti mai multe detalii la "Culoarul Rucar-Bran" (ca sa nu ma repet obsesiv)
- Cetatea Rasnov - Este situata la 20 km de Moeciu dar merita efortul pentru o vizita. Ideal ar fi sa descoperiti la fata locului. Eu pot sa va spun doar ceva ce acolo nu o sa aflati, motiv pentru care probabil si cel care a scris pagina cetatii pe wikipedia a considerat ca merita trecuta la primul paragraf informatia asta: La Cetatea Rasnov au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) in regia lui Sergiu Nicolaescu.
- Parcul Natural Bucegi si Parcul Natural Piatra Craiului - Am ales sa le comasez pentru ca e tarziu si mi-e somn. As putea aici sa va fac o lista interminabila cu obiective turistice naturale si peisagere parcurile adapostind atat monumente ale naturii cat si obiective istorice, arhitectonice si culturale. Pe cuvantul meu mergeti ca e "the shit". Intrebati la administratia parcurilor de un ghid si mergeti de va plimbati cu aparatul la gat.... de dragul cultivarii inculturii.

La Moeciu, pe langa multele atractii turistice mai sunt si alte lucruri interesante. Si aici am putea mentiona unele traditii tipic ciobanesti dar nu e cazul, alea le vedeti acolo, la fel si Targul de Vara de la Moeciu, care are loc in ultima duminica a lunii Iulie. Interesanta e traditia zilei de 25 octombire, de fapt a noptii de 25-26 octombrie (adica se petrece chiar acum in timp ce eu scriu - pura coincidenta) cand satenii se cheama unii pe altii strigandu-si "Hai la focul lui Sumedru!" si cand se aduna acolo, mai nou impreuna cu turistii, beau, mananca dupa care pentru a incinge atmosfera probabil, dau foc unui brad, ritual interpretat ca un scenariu al mortii si renasterii divinitatii pastorale.

Moeciu este in principiu o destinatie care se adreseaza amatorilor de relaxare, cunoastere si traditii. Cine are in cap distractie, ski, cluburi si gagicareala, sau dat cu ATV-ul sa faca 2 pasi inapoi la postul despre Sinaia sau sa-si indrepte atentia spre Azuga sau alte statiuni de gen. Moeciu este o destinatie pentru conservatori.
Si am si eu o intrebare, in speranta ca vreodata cineva citeste si imi si raspunde. Care e diferenta intre vacanta si concediu? (lasand la o parte conceptul de vacanta in raport cu scoala)

marți, 20 octombrie 2009

Poiana Brasov

Bineinteles inainte sa ma apuc de scris despre ceva ma documentez, mai ales ca nu foarte multe locuri le-am si vizitat (deci va dati seama ce fundamente solide au recomandarile mele). Revenind la partea cu documentarea... bineinteles prima data cand dai search ORICE pe google iti sare in ochi atotcunoscatoarea wikipedie care m-a frapat cu consistenta informatiilor despre Poiana Brasov. Conform celor care au scris , si apoi a celor care au aprobat "wikipagina" care face referire la Cartierul Poiana Brasov, care spre surprinderea celor mai putin perspicaci se afla exact in Brasov, acesta este recomandat pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru tratarea starilor de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine si in cele din urma pentru boli ale aparatului respirator. Nu vi se pare ca "tratamente pentru stari de epuizare, surmenaj fizic si intelectual" la Poiana Brasov isi permit doar o anumita categorie de oameni? Rusine celor care au scris asta pe pagina mamei wikipedie numai ca sa-i faca sa se simta prost pe oamenii care or sa moara de surmenaj intelectual pentru ca nu-si permit un concediu in Poiana Brasov de la Brasov.
Dar am deviat de la subiect asa ca revenim la statiune....
Poiana Brasov dispune de 12 partii de schi de toate gradele de dificultate incepand cu cele pe care te dai cand ai picioare de lemn pana la cele pe care in 1906 a avut loc primul concurs de schi, 45 de ani mai tarziu aici avand loc Jocurile Mondiale Universitare de iarna. In ordinea in care ar trebui vizitate avem o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.
Tot la Poiana Brasov va puteti plimba cu funicularul (un fel de telecabina luuuuuuuunga de nu vi se mai pare fenomenala telecabina de la voi din oras - pentru cei care traiesc in orase unde exista una), cu skiliftul sau cu telefericul in ideea ca veti cobora pe skiuri, iar pentru cei mai comozi exista bazine acoperite, saune, terenuri de minigolf, baschet, handball, etc. si ca in toate locurile unde a ajuns civilizatia crasme, carciumi, bodegi, discoteci, baruri, restaurante si alte locuri de baut in cinstea concediului.
Daca va plictisiti in Poiana Brasov (inafara de faptul ca probabil sunteti foarte antipatici ca si companie de concediu) puteti merge la cabanele de pe Postavarul si Cristianu Mare (de 1600, respectiv 1700 m altitudine), la cetatea taraneasca a Rasnovului care e la 14 km distanta de Poiana Brasov sau va puteti pierde vremea prin Brasov unde exista o gramada de monumente istorice si de arta (turnurile si bastioanele vechilor fortificatii ale orasului, Biserica Sf. Bartolomeu, Biserica Neagra, Casa Sfatului) precum si o gramada de carciumi si de cluburi.
Ce va pot recomanda eu daca mergeti la Poiana Brasov e sa va strecurati cu sacul pe partia unde sunt cei mai multi schiori si preferabil si cei mai priceputi si sa-i provocati pe neasteptate la o partida de bowling uman cu miza "cine cade jos isi rupe un picior". Preferabil, in calitate de bila, sa purtati si o casca din alea de motociclist cat mai mare, mai rezistenta si pe cat posibil mai stralucitoare (recomand alea cu aspect de castron de cazarma) , stralucirea fiind necesara pentru efectul O.A.N. (obiect alunecator neidentificat). Distractie placuta!!!

duminică, 11 octombrie 2009

Sinaia

Destinatie atat de vara cat si de iarna, orasul Sinaia e locul ideal pentru toti cei care nu sunt fanatici ai marii. Daca e vara poti sa mergi la Sinaia si sa te plimbi in pantaloni scurti pe strazile pe care in trecut vara de vara se plimbau mari scriitori, pe atunci studenti participanti la cursurile de vara ale Universitatii Bucuresti, sa-ti porti slapii insetati de istorie si cultura prin Castelul Peles, care este doar unul din obiectivele care compun Complexul Peles, sau eventual prin unul din obiectivele adapostite de curtea Manastirii Sinaia. Daca esti genul care cauta mai mult cultura decat drumul spre Dumnezeu si esti un devorator de arta atunci poti sa treci rand pe rand pragurile caselor memoriale George Enescu, Nicolae Iorga si daca stii cine a fost sau doar dispui de prea mult timp liber poti sa mergi si la Casa Memoriala Anastasie Simu.
Dupa ce iti potolesti setea de cultura poti sa-ti pui slapii in rucsac, sa-ti iei pe tine costumul de senzatii tari si sa te indrepti spre una din numeroasele baze de agrement mai mult sau mai putin dotate care populeaza locul si sa experimentezi unul din multele sporturi montane cum ar fi "ATV-ingul" (sport national pentru copiii cu bani), varianta soft a acestuia mountain-bikingul, sau pentru cei care nu stiu sa-si mentina echilibrul pe bicicleta exista varianta drumetiilor, unde din nou exista o varietate de numeroase optiuni care sa multumeasca atat spiritele sedentare care prefera sa mearga la pascut pe o pasune ca sa-si exploreze spirtul aventurier, cat si pe cei cu sange-n vene care prefera sa caute ursul prin padure sau chiar sa escaladeze versanti abrupti in cautarea florii de colt.
Pentru tinerii care vin de la tara si nu au mai vazut asa ceva, site-ul oficial al Primariei Sinaia ne informeaza ca in statiune exista si terenuri de fotbal, de tenis si chiar cluburi dotate cu mese de biliard.
Spre sfarsitul listei cu optiuni lasam sporturile practitate de cei mai putini dintre noi, adica pe cei care au un spirit aventurier mai dezvoltat si mai instarit in acelasi timp, si anume zburatul cu parapanta pentru temerari sau cu balonul cu aer cald pentru romanitici.
Daca totusi va simtiti preferintele excluse din lista de mai sus, mentionez ca tot la Sinaia exista si teren de golf la standarde internationale, pentru cei deosebit de calmi si posibilitatea de a juca (cred ca asa e corect, nu? ca totusi e un joc) paintball.
Tot de pe site-ul oficial al Primariei Sinaia, care apropo isi desfasoara activitatea ca institutie intr-o cladire frumoasa (vedeti AICI, multumim sabin.ro pentru imagine), aflam despre minunatul orasel ca printre altele, este numit "Perla Carpatilor" (titulatura pe care si-o insusesc prea multi fie vb intre noi), ca ne ofera si posibilitati de petrecere a timpului cand ploua, nivelul de civilizatie al orasului ajungand intr-acolo incat exista aici si sali de fitness si piscine.
Am acoperit gama variata cu posibilitati de petrecere a timpului pe perioada verii acum putem sa ne indreptam atentia spre ceea ce face din Sinaia totusi o destinatie de iarna cautata de multi. Relieful din jurul orasului a permis de-a lungul vremii amenajarea a numeroase partii de ski pentru toate gusturile (si aici o sa le enumar mecanic pentru ca nu-s priceput in arta asta): coborari de agrement, schi de fond, schi alpin, schi randonee, schi extrem (si probabil multe alte feluri de schi in functie de nivelul deprinderilor fiecaruia in ceea ce priveste tainele acestui sport) si nu doar ski ci la fel de incitant se poate practica si snowboard, bob (pe partia de bob cu 13 viraje pe care se pot organiza concursuri cu premii in lazi de bere) iar pe cei mici puteti sa-i dati cu sania pe strazile din oras ca se poarta pe unele. Ce nu am gasit eu prin tot internetul asta dar cu siguranta trebuie sa fie, e patinajul. Daca exista patinoar la Sinaia sa ma anuntati si pe mine ca altfel nu ma motiveaza nimic sa merg.
In cele ce urmeaza fac o scurta lista a monumentelor din zona, ca s-o mai lungim...
- Castelul Peles - e locul unde de-a lungul vremii s-au nascut, au trait, au luat decizii sau au murit marii conducatori ai Romaniei vechi, cea precomunista. Trebuie totusi sa mentionez ca nu a fost o vreme atat de lunga pe cat s-ar putea intelege din spusele mele pentru ca edificiul a fost inaugurat in 1883, constructia si extinderea sa continuand pana in 1914 la decesul regelui Carol I, ca apoi in 1948 castelul urmand sa fie confiscat de comunisti.
- Casino Sinaia - edificiu construit tot la intiativa regelui Carol I, avand ca prim actionar pe Baronul de Marcay, proprietar al casinoului din Monte Carlo, casino dupa planurile caruia s-a construit si cel din Sinaia
- Gara Sinaia - acum depinde la care ne referim. Gara pentru muritori, construita in 1913 la peronul careia in trecut opreau trenuri precum Orient Express (va recomand filmul, de Sergiu Nicolaescu) sau Arlberg Express, sau putem face referire la Gara Regala, in care au avut onorea sa "debarce" doar conducatori de stat de-a lungul vremii aceasta fiind destinata primirii oaspetilor de cinste atat de familia regala cat si de familia mai putin regala, a Ceausestilor. Din nefericire, poate tocmai pentru ca ar fi prea interesanta de vazut la interior, Gara Regala este inchisa publicului.
- Casa Memoriala George Enescu - vila (pentru ca este o vila chiar si pentru standardele actuale) a fost construita intre anii 1923-1926 si a fost resedinta de "concediu" si de "creatie" a marelui compozitor. Nu o sa ma pierd in detalii, pentru ca cine citeste articolul are ochi sa vada si vila daca ajunge acolo, dar nu ma pot abtine de la a mentiona doua aspecte: 1. Pentru domnii proprietari de vile in Sinaia zilelor noastre.... George Enescu si-a construit vila cu banii obtinuti din activitatea concertistica, nu a primit-o nici cadou si nici n-a furat banii de la familia regala unde era invitat destul de des. 2. Trebuie sa apreciati in poza instalatia de gaz adaugata vilei ulterior, realizata tipic romanesc.
- Manastirea Sinaia - monumentul a fost ctitorit de Spatarul Mihail Cantacuzino si a fost contruit la sfarsitul secolului al XII-lea (adica inainte de anul 1700, ca sa nu existe dubii). Mihail Cantacuzino de fapt a numit-o Manastirea Sinai, pentru ca ideea construirii acesteia i-a venit in urma vizitei la muntele Sinai, dar ulterior in limba romana denumirea a trecut la genul feminin, devenind Sinaia, Manastirea fiind dealtfel si prima constructie din actualul oras, asezarea luand ulterior numele manastirii.
Acestea fiind spuse nu ramane decat sa mergeti la Sinaia si sa vedeti cu ochii vostri ce ascunde orasul. Mare atentie la controlorii de trafic din zona !!! (vezi foto stanga sus)

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Pauza si concediu

Imi cer scuze fata de mine, unicul meu cititor, infidel dealtfel ca nu mi-am mai facut datoria de ghid. M-am lasat distras de problemele cotidiene, mi-am pierdut interesul pentru preocuparea mea in ceea ce priveste destinatiile de vacanta si macar daca as fi plecat eu intr-o vacanta...
Cu destinatiile de vara nu am mai reusit sa termin lista statiunilor de pe litoral lucru care se poate face si anul care vine undeva mai in apropierea sezonului.
In aceasta postare urmeaza sa fac o lista cu ceea ce urmeaza sa postez in cele 13 saptamani ramase din an. Asadar in ordinea in care imi vin in minte vor urma:
- Sinaia
- Poiana Brasov
- Moeciu
- Valea Oituzului
- Valea Argesului
- Muntii Apuseni
- Muntii Rodnei
- Baile Tusnad
- Baile Felix
- Sovata
- Brasov
- Baile Herculane
- in ultima saptamana a anului voi scrie cum urmeaza sa imi petrec eu revelionul. Sper sa nu fiu nevoit sa inventez un post despre caminul cultural din comuna unde locuiesc eu.
Asadar incepand de saptamana care vine urmeaza sa ma prezint saptamanal cu cel putin o postare despre o destinatie montana daca nu de concediu macar de week-end. Sa auzim de bine!

duminică, 26 iulie 2009

Litoralul Romanesc IV - Costinesti



Daca ai fost la Mare si nu ai facut poza AICI ai fost degeaba!
<<===

Costinesti este statiunea romaneasca destinata exclusiv tineretului. Discoteci de renume in toata tara, terase, baruri, crasme, bodegi, bombe si orice alte surse de galagie pur si simplu sufoca statiunea. Si tinerii se duc acolo, gramada, si fac toti poze la bolovani (vezi imagine mai sus).
Exceptand fetele despuiate de la Costinesti, unele cu forme mai apetisante decat ale celorlalte nu e mare lucru de vazut acolo. In principiu cine ajuge la Costinesti se duce in prima zi si sta pe plaja sub obelisc, face niste poze la epava, face niste poze la bolovanii din poza de sus din stanga (nu stiu de ce dar se pare ca asta e cea mai palpabila dovada ca ai fost la mare) ca daca nu ai poza cu bolovanii de la Costinesti pe hi5 esti par la ... ceas. Si apoi se duce la discoteca, fie in Disco Ring, fie in Disco Tineretului, fie oriunde canta muzica si danseaza vesnic tinerele fete prezente in Costinesti. Un loc frumos, o statiune unde te distrezi, unde e loc de o aventura pentru orice varsta si pentru orice buzunar, locul unde daca esti barbat e bine sa-ti lasi femeia acasa si daca esti femeie e bine sa ai tu prezervative la tine. Nu scriu prea multe despre Costinesti... o vizita la fata locului e mai edificatoare decat orice as putea scrie eu. Acolo e locul unde te duci sa te distrezi, nu sa te cultivi sau sa te relaxezi.
Cat despre plaja de la Costinesti, un pic pietroasa, pietre acoperite totusi de un strat de nisip fin, este si lunga si lat si in acelasi timp nu suficient de incapatoare. in unele locuri, in unele momente e mai mult disconfort pe plaja la Costinesti decat in RATB.
Pe scurt.... va urez concediu placut si femei umede

marți, 14 iulie 2009

Litoral Romanesc III - Eforie

De fapt EFORIE inseamna Eforie Nord + Eforie Sud. Care e diferenta dintre cele doua? Pai In Eforie Sud esti intr-un oras cu deschidere la mare care nu e nici port, nici statiune, iar in Eforie Nord esti la tara dar esti in statiune. Sa detaliem putin...

Eforie Sud este statiune estivala integrata a orasului Eforie aflata la aproximativ 18-20 km de Constanta. Aceasta "se naste" ca statiune in 1899 cand se construiesc primele stabilimente pentru tratarea a diverse afectiuni, avad in vedere ca orasul este recomandat atat pentru curele heliomarine datorita deschiderii la marea neagra cat si pentru curele cu namol datorita apropierii de lacul Techirghiol. La Eforie Sud plaja s-a ingustat foarte mult in timp datorita eroziunii (vedeti cat de mult in poza din stanga, facuta cativa ani in urma) iar accesul pe aceasta se face prin coborarea catorva trepte de pe faleza. Pana investesc organele competente banii promisi in vederea amenajarii plajei si a falezei care este si ea degradata la randul ei inca va puteti bucura aici de cele mai mici preturi de pe litoralul romanesc daca acceptati ca statiunea este una "dotata" doar cu pensiuni sau hoteluri de 2 si 3 stele care ofera conditii aproximativ decente. Puteti da fuga de la hotel si pe plaja de care va spuneam mai sus sa va intindeti pe cei 2 metri latime care au mai ramas de nisip. Rezumat Eforie Sud: IEFTIN, APROAPE DECENT, MOSNEGESC. Minimul necesar si ca cerere si ca oferta pentru un concediu la mare doar ca sa faci poze cu spatele la apa.

Eforie Nord este a doua statiune ca marime de pe litoralul romanesc si daca te uiti de unde trebuie arata ca un penis, al 2-lea ca marime din lume, dupa cum puteti vedea si in poza de mai la dreapta. :D Dar cu toate acestea pe langa tratamente balneoclimaterice, o bucatica de plaja si alte cateva mici atractii de le numeri pe degete nu ofera mare lucru. Pentru cei cu probleme de sanatate in diverse locuri (nu o sa fac eu acum o lista cu toate afectiunile ca nu ma caracterizeaza) este una dintre primele statiuni balneare cu regim permanent din tara si detine momentan cele mai moderne centre de fizioterapie din tara.
Dar revenim la partea cu concediul ca sa nu stricam cheful nimanui. Plaja din Eforie Nord este ceva mai interesanta avand o lungime de 3-4 km si o latime de 20 pana la 100 m. Adica ai loc sa te intinzi pe toate partile in toate directiile, nu ca la Eforie Sud. In partea nordica plaja se apropie ca utilitate de cea din Eforie Sud dar aici lumea merge mai mult ca sa urce scarile spre faleza si sa-si plimbe gagica sub clar de luna. Pentru pretentiosi... nisipul fin e la Mamaia sau la Constanta, sau mai bine in Bulgaria, dar despre aia o sa scriem in alt an. La capitolul cazare nici Eforie Nord nu este o statiune plina de hoteluri luxoase. 2 si 3 stele peste tot, chiar eventual cazare din cea mai ieftina acasa la localnici (conditiile sunt pe masura pretului, dar pana la urma nu mergi la mare sa stai in camera sa te uiti la televizor), iar pentru cei cu dare de mana care ajung aici poate la tratamente sau in cine stie ce alte scopuri cum ar fi sa nu-i vada vreo cunostinta ca au venit la mare cu amanta, exista Hotel Europa, ceva mai elegant, chiar unul dintre cele mai elegante de pe tot litoralul romanesc. Distinctia pentru originalitate revine restaurantului Nunta Zamfirei care va invita la o nunta vesnica, cu tot cu traditii, cu tot cu program artistic, cu tot cu meniu, singura diferenta aici fiind ca platesti cat mananci nu cat crezi ca i-ar multumi pe miri in functie de ce neamuri iti sunt. Asta mai mult ii coafeaza pe straini ca romanii care ajung pe litoral merg sa se bronzeze si sa se uite la mamai zbarcite care fac topless, nu sa vada traditiile de nunta. Ca peste tot la mare, au aparut si aici in ultimii ani "baze de agrement" cu barcute, cu hidrobiciclete, cu topogane si bazine... sa aiba pentru ce sa va planga copiii ca doar sunteti in concediu. Si sa nu uit, tot la capitolul cazare mai exista in Eforie Nord si "Condus de o echipa manageriala cu experienta in domeniu, Hotelul Alegro din Eforie Nord va poate asigura o vacanta de 5 stele la un pret de 3 stele." Da hotelu', de cat e hotelu'? De 3 sau de 5?

Trebuia sa mentionez tot aici si Lacul Techirghiol, macar pentru cititorii mei utilizatori de internet octogenari (unul din cei 2 trebuie sa fie). La Techirghiol mergi si te dai cu namol (<== click aici) daca vrei sa te vindeci de reumatism si sa poti sa alergi din nou dupa fete ca un flacau, daca esti alergic la diverse lucuri (in general la lucruri pe care le iei in tren in drum spre mare) sau daca ai raie, ciuma bubonica, psoriazis si alte boli placute la vedere care iti prelucreaza tenul ca-n reclamele la creme cu extract de zeama de porc, doar ca de vreo 200 de ori mai repede. un alt motiv pentru care poti sa mergi la Techirghiol e daca vrei sa te motivezi sa incepi sa mergi la sala si sa mananci mai putin. Te duci, privesti 10 minute la batraneii care freamata aproape goi si impachetati cu namol pe-acolo si-ti trece pofta de mancare pe vreo 2 saptamani si-ti vine un chef nebun sa alergi o tura de litoral in pas de maraton.

Per total, Eforie Nord si Eforie Sud sunt locurile unde vrei sa mergi daca vrei sa scapi de stresul de acasa, vrei in acelasi timp sa vezi si sa auzi doar marea si nu neaparat manelele de la Costinesti si nici nu dispui de foarte multi bani. Pentruc and dispui de mai mult exista alte locuri.... vorbim noi si despre aia. Sincer, pentru mine suna bine si Eforie. Cocediu placut si ieftin !

miercuri, 8 iulie 2009

Litoral Romanesc II - Statiunea Constanta

Orasul Constanta ofera diverse posibilitati de agrement turistilor din care enumeram pe cele mai cunoscute :
- Portul turistic TOMIS - Aflat in vecinatatea celebrului CAZINO si a plajei ,,Modern" portul este un acvatoriu aparat de diguri de beton in care sunt ancorate yahturi, veliere si vaporase de agrement .Este singurul loc unde se pot vedea yahturi venite din diverse colturi ale lumii si de unde se pot face excursii pe mare pe cele cateva ambarcatiuni destinate agrementului. Cateva restaurante aflate pe cheiurile portului va ofera o priveliste deosebita si un meniu bogat in specialitati marine.
- Farul Genovez Constanta (construit de englezi in 1860)- O zona care nu trebuie evitata daca veniti la Constanta ,aici veti simti parfumul marii si al calatoriilor pe indepartate meleguri.
- Muzeul Marinei - unicul muzeu de acest gen din tara dispune de o colectie foarte interesanta de diferite exponate din istoria navigatiei civile si militare iar pretul de intrare este accesibil.
- Delfinariul - Daca aveti copii si vreti sa le oferiti o ora foarte placuta, cel mai indicat loc din Constanta este Delfinariul, unde au loc spectacole de mai multe ori pe zi Delfinariul este situat in apropiere de Statiunea Mamaia si se ajunge foarte usor cu traseul nr 40.
- Acvariul - Vis a vis de Cazino se afla Acvariul din Constanta cu o colectie interesanta de diferite de specii de pesti si diverse animale marine.De la plaja ,,Modern '' se ajunge pe jos in 5 min.
- Muzeul de Istorie si Arheologie Nationala - este situat in Piata Ovidiu, unde se afla si celebra statuie cu acelasi nume, muzeul adaposteste exponate si vestigii ale vechii cetatii Tomis dar si multe alte marturii ale civilizatiei de pe malul Marii Negre din cele mai vechi timpuri cum ar fi : edificiul roman cu mozaic ,ruinele cetati tomis etc.
- Teatrele : Teatru de balet Oleg Danovschi, unul din cele mai cunoscute teatre de balet din tara noastra isi asteapta spectatorii cu un repertoriu original,sustinut de o trupa de artisti deosebiti : Teatrul de Revista Fantasio si Teatrul Liric sunt deasemenea alte posibile locuri de petrecere a timpului pentru iubitorii acestor genuri artistice.
- Edificii religioase : Moscheea Constanta -construita (1910) in stil maur este o copie fidela a marii moschei Konia din Turcia cu un minaret foarte inalt (50m) de unde se deschide o incantatoare panorama a portului si orasului si cu o frumosa pictura murala interioara 9faceti va rog abstractie de reclama de prost gust de pe perete). Catedrala Ortodoxa din Constanta ridicata in 1895 in stilul traditional al Tarii Romanesti si Biserica Greaca unde se efectuaeza slujbe in limba greaca.
- Cazino Constanta - acesta se prezinta singur.... click pe nume

La capitolul plaja Constanta dispune de doua plaje amenajate de primaria orasului : - Plaja Modern - situata in apropiere de zona peninsulara langa Portul Turistic Tomis
- Plaja 3 Papuci - in zona de Nord a orasului spre Mamaia (va intindeti cearsaful pin jurul cladirii proaspat construite in functie de lumina soarelui, ca asa se practica in Romania, se tine turistul ocupat sa nu se plictiseasca).
Ambele sunt plaje de nivel mediu cu dotari de agrement ,terase,restaurante,servicii de salvamar ,terenuri de fotbal si volei. etc.

Orasul Constanta, al doilea ca marime din tara noastra dupa capitala, este in mare masura un oras turistic beneficiind de o baza de cazare clasica constituita din hoteluri si complexe turistice dar si de mari posibilitati de cazare la cetatenii din oras in case, apartamente sau vile proprietate particulara. In general in acest sistem de cazare calitatea serviciilor si tarifelor variaza foarte mult, putandu-se gasi solutii convenabile pentru orice buzunar sau confort dorit. Cazarea pe timpul vacantei dvs la mare in Constanta poate fi o solutie acceptabila avand in vedere urmatoarele aspecte: preturile convenabile la cazare ; reteaua de transport in comun care permite pe timpul sezonului estival o buna legatura cu statiunea Mamaia dar si cu celelalte statiuni din sudul litoralului; preturile mai mici in oras la restaurante ,magazine, piete,etc decat in statiuni ; posibilitati de divertisment care in statiuni nu exista cum ar fi: teatre, cinema, muzee ,portul turistic TOMIS etc.

sâmbătă, 4 iulie 2009

Litoral Romanesc I - Statiunea Mamaia

Pentru ca suntem in plin sezon estival o sa consemnez rand pe rand cate ceva despre fiecare dintre statiunile romanesti cu acces la mare.
Statiunea Mamaia cunoaste o istorie de peste 100 de ani sub acest statut. Aceasta a devenit statiune in 1906, fiine amenajata atunci intre lacul Siutghiol si Marea Neagra. In 1919 aici se construieste Cazino Mamaia, resedinta de vara de pe atunci a regelui ferdinand si numeroase vile, astfel statiunea devenind un punc de atractie de mare interes pentru intreaga Europa estica.
In timp aceasta a fost dotata cu numeroase posibilitati de amuzament si facilitati sportive (sporturi de apa, tenis, bowling, minigolf, biliard) cat si cu gradini, restaurante de toate categoriile, baruri si cluburi de noapte, cofetarii , cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, s.a. devenind astfel locul ideal pentru o vacanta de familie pe perioada careia toti memrbii sa se simta bine beneficiind de oferte pentru toate varstele si toate buzunarele.
Plaja statiunii are o lungime de 8 km si o latime de 100-150m si este acoperita de cel mai fin nisip de pe intreaga coasta si marea avand aici un fund nisipos lipsit de pietre cu panta foarte mica.
Statiunea ofera si posibilitati terapeutice ea fiind recomandata pentru hipotiroidism, limfatism, anemii secundare, rahitism, decalcifieri si anumite afectiuni reumatismale.
Tot in statiunea Mamaia este situat si lacul Siutghiol, unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Romania, care are o lungime de 8 km si o latime cuprinsa intre 700 si 4000m, nivelul apei fiind cu aproximativ 2m peste nivelul marii.
Dupa revolutie statiunea a cunoscut o dezvoltare turistica foarte rapida, numarul surselor de divertisment crescand considerabil de la an la an in ultimii ani fiind amenajate in toata statiunea locuri de promenada cu fantani arteziene luminate si mai nou cu palmieri.
Principalele atractii ale statiunii:
- Insula Ovidiu - amplasata pe lacul Siutghiol la 5 Km de malul statiunii si la 500m de malul orasului Ovidiu, este singurul obiectiv turistic al litoralului romanesc, functional pe o insula naturala. Aproximativ o treime din suprafata acesteia de 2.6 Ha este utilizata in scop turistic, legenda spunand ca aici a fost exilat poetul Publius Ovidius Naso de catre imparatul Augustus;
- Bazele de agrement Mamaia - in numar de 8, patru pe malul Marii Negre si 4 pe malul lacului Siutghiol, acestea ofera numeroase posibilitati ca ridicari cu parasuta, plimbari cu hidrobiciclete, scufundari, windsurfing si scoala de yachting, tractari cu banane sau colaci gonflabili, scutere acvatice, agrement cu barci cu vele sau scufundari subacvatice;
- Esplanada Mamaia - pe toatalungimea falezei exista strazi asfaltate complet cu trotuare decorate cu pavele strajuite de palmieri si de fantani arteziene iluminate, iar acum pe perioada verii aici se desfasoara si numeroase spectacole si manifestari cultural-artistice in aer liber;
- Telegondola Mamaia - este prima telegondola moderna din Romania, care are o capacitate de transport de 600-1500 de turisti pe ora. Imbarcarea se face din statiile Perla Mamaia sau Cazino Mamaia iar traseul cu o lungime de 2 km traverseaza statiunea in 7 minute la o inaltime de maxim 50m;
- Aqua Magic Mamaia - se afla chiar la intrarea in statiune si se adreseaza populatiei de toate varstele, avand o capacitate de 2500 de vizitatori. Aici exista topogane, caderi de apa, bazine si tot felul de puncte de atractie totalizand o suprafata activa de 4000 mp de apa. In incinta parcului sunt amplasate baruri, fast fooduri, restaurante si cofetarii si tot aici este construit primul ring de dans in aer liber din tara, cu sonorizare, lumini si jocuri de apa de ultima generatie.

duminică, 28 iunie 2009

Statiunea Slanic Moldova

“Statiunea Slanic Moldova, supranumita Perla Moldovei, este amplasata pe versantul estic al Carpatilor Orientali, intr-o depresiune strabatuta de raul Slanic. Are un climat de tranzitie, intre slanic moldovaclimatul dealului si cel subalpin, cu veri racoroase si ierni blande, cu o temperatura medie anuala …” bla, bla, bla…..
Asa se prezinta Statiunea Slanic Moldova in general. Cel putin asa este prezentata de mentalitatile invechite care se ocupa de marketingul acesteia.Ce-i drept nici cei care au administrat statiunea nu au fost foarte creativi si pe cat de neinspirati pe atat de dezinteresati. Intr-adevar pentru o lunga perioada de timp si fondul locativ a fost prost administrat spatiile de cazare nefiind tocmai pregatite pentru turisti ci mai degraba pentru cumparatori.
Important este ca acum toate aceste probleme s-au rezolvat si Slanicul este din nou pregatit de musafiri. Eu personal pot sa va spun ca am fost acolo undeva la sfarsitul anului trecut si a fost foarte frumos. Din punctul meu de vedere acolo e locul ideal sa te odihnesti efectiv. Daca vrei sa te distrezi trebuie fie sa mergi acolo cu o gasca de prieteni foarte amuzanti si mari maestri in ale petrecerilor, fie sa mergi in alta parte.
Un alt motiv pentru care ar merge cineva la Slanic este numarul mare de izvoare minerale a caror apa este recomandata pentru tratarea a numeroase boli, fiind recomandate in special pentru tratamente oftalmologice si pentru probleme cu sistemul digestiv.
Ce ofera in prezent statiunea Slanic Moldova?
* spatii de cazare de o inalta calitate si diversitate la preturi competitive (concureaza direct cu preturile elvetiene din Alpi, dar mai bine dati un telefon poate-s eu dezinformat);
* personal inalt calificat (sunt moldoveni sanatosi de peste 1.80 m);
* obiective, peisaje si trasee turistice extraordinare (aici avem traseul montan "300 de trepte" recomandat celor cu varste intre 1 si 98 de ani);
* potential curativ extraordinar al statiunii combinat cu vasta experienta a personalului medical ;
* restaurante, cluburi, discoteci (a fost si un strip-tease dar s-a inchis);
* inchirieri atv-uri, sanii, schiuri, biciclete, etc;
* pescuit, vanatoare;
* concerte in aer liber.
Pe langa cele enumerate mai sus se adauga se adauga partia de schi, care din pacate, este inca in faza de proiect, desi el a fost initiat inca din anul 2003 in programul “Superschi in Carpati”. Legat de demararea acestui program, in mod frecvent apar informatii contradictorii care confirma sau infirma inceperea lucrarilor. Bineinteles ca pana la urma aceasta partie va fi construita si, intr-adevar ea va fi cea mai moderna din SE Europei (dupa ambitia laudabila a edililor locali), insa actiunea se desfasoara in Romania, si pana nu se trage un pic de timp lumea se teme ca ne occidentalizam prea mult, prea repede.

La capitolul atractii turistice din Slanic Moldova, exista obiective pe toate gusturile. Si in cele ce urmeaza o sa fac o scurta dar cuprinzatoare lista descriptiva a catorva dintre ele.
- Zona Izvoarelor Naturale - foarte frumoase si peisajele, misto de plimbat intr-o dimineata de iarna (vara nu am fost ca sa stiu cum e) insa nu va recomand sa beti apa din izvoare decat daca va recomanda doctorul. Sunt izvoare sulfuroase si are gust a apa de canal. Si prietenii mei sunt foarte glumeti...
- Parcul Slanic Moldova
- Biserica Catolica din Slanic Moldova - asta sincer e misto doar pentru ca arata ca un templu extraterestru
- Salina Tg. Ocna ar putea fi singura o statiune. In salina, pe langa Biserica Sfanta Varvara, care este singura biserica din Europa sculptata in totalitate in sare, exista si un punct turistic in cadrul caruia exista "Muzeul Sarii", terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de masa, tenis de camp, spatii de joaca pentru copii, lac si cascada cu apa sarata, restaurant cu terasa, magazin de suveniruri si cabinet medical. Pe langa toate acestea exista si spatii pentru gimnastica, unde cu asistenta personalului specializat se trateaza eficient diverse tipuri de afectiuni respiratorii. Salina lasa impresia unui oras subteran atat prin dotari cat si prin dimensiunile galeriilor.
- Monumentul Eroilor de pe dealul Magura
- Barajul Poiana Uzului se afla la aprox. 50 km de Slanic Moldova, deci acolo mergeti doar daca aveti prea mult timp la dispozitie, dar daca ajungeti se merita. Barajul are o inaltime de 82m si o adancime maxima de 64m si o suprafata de 334 Ha. Cat despre starea drumului... pana la Tg Ocna e okay, de acolo spre baraj e cu specific romanesc dar okay. Pana la Coada Lacului mergeti doar daca vreti sa ramaneti acolo peste noapte, drumul e pentru competitii de off-road, doar ca nu e omologat.
Si ca sa va faceti o parere despre pitorescul locurilor mai uitati-va odata la poza din susul articolului. Complimente lu` Scurtu Alexandru (n-am idee cine e tipul dar are numele pe poza) pentru ochiu' artistic cu care a surprins aparatul lui fenomenul curgerii apei.

Revin cu o adaugare....jumatate din articol (prima jumatate) e preluata de pe www.slanic-moldova.info. Bine asa?

sâmbătă, 27 iunie 2009

Calatorul - de Marin Sorescu

Din cand in cand visez ca pot sa zbor,
Din cand in cand ma simt ajuns acasa,
Din cand in cand trec orele usor…
Din cand in cand doar linistea m-apasa.

Sunt calator…pierdut pe-un drum pustiu,
Sunt un actor ramas fara de rol,
Din cand in cand mai dorm pana tarziu,
Din cand in cand visez ca pot sa zbor.

Sunt orbul care plange peste lume,
Sunt cerul prea albastru si prea gol,
Din cand in cand mai stiu a face glume…
Din cand in cand trec orele usor.

Sunt un nebun pe-un munte prea inalt,
Sunt noaptea grea ce pe ascuns se lasa,
Din cand in cand mi-e cerul instelat,
Din cand in cand doar linistea m-apasa.

Sunt frigul ce in suflete patrunde,
Sunt ultima alica-n lume trasa,
Din cand in cand gasesc carari sub frunze…
Din cand in cand ma simt ajuns acasa.

Din cand in cand doar linistea m-apasa,
Din cand in cand trec orele usor,
Din cand in cand ma simt ajuns acasa,
Din cand in cand visez ca pot sa zbor.

Pe blogul meu aberez cum vreau

luni, 22 iunie 2009

Maramures

Maramuresul e un loc pentru cei mai putin aventurieri. Aici sunt numeroase locuri frumoase de vazut si o gramada de cultura de descoperit. Cand mergi in concediu in Maramures e ca si cum ai merge in concediu cu masina timpului. Acolo oamenii sunt simpli, sinceri si au suflet mare.
Geografic si matematic vorbind maramuresul este aproape centrul geometric al Europei. Partea romaneasca a regiunii (pentru ca aceasta se intinde si pe teritoriul Ucrainei)este izolata de lumea moderna pe 2 parti de munte, o parte de dealuri si terase, iar a patra de ape, Ceea ce mareste probabilitatea de a intalni intr-o eventuala vizita peisaje cat sa-ti umpli memoria aparatului foto si apoi sa nu mai vrei dormi ca sa nu uiti ce ai vazut. Locul este de o frumusete deosebita. Muntii din jurul Maramuresului cu altitudini cuprinse intre 1000 si 2305m. in Vf Pietrosul din Muntii Rodnei ascund un numar mare de izvoare de ape minerale a caror apa este atat potabila cat si utilizabila in scopuri balneare. Tot in muntii Rodnei se afla si rezervatia naturala "Pietrosul Rodnei" infiintata in 1935.
Ce fascineaza cel mai mult in aceasta lume parca neatinsa de trecerea vremii e rezistenta traditiilor in timp. In aceasta zona oamenii inca isi construiesc caracteristicile lor case din lemn, care nu sunt doar niste locuinte ci in acelasi timp si niste opere de arta ornamentate cu diverse motive traditionale scoase puternic in relief, toate lucrate manual de adevarati mesteri, aceiasi mesteri care construiesc manual si unul din simbolurile zonei, si anume POARTA MARAMURESEANA. Tot din lemn si lucrate manual sunt si bisericile maramuresenilor. In zona se gasesc numeroase biserici importante pentru intreaga Europa datorita vechimii si unicitatii lor, motiv pentru care multe dintre acestea se si afla pe listele patrimoniale UNESCO.
Alte preocupari cu traditie veche ale localnicilor sunt tesutul, de pe mainile acestora iesind faimoasele cergi, niste paturi deosebite de o frumusete rara impresionante prin calitatea tesaturii, prin colorit si prin ornamentatie, cat si ceramica, de pe mainile maramuresenilor iesind produse de ceramica ce poarta o traditie pe firul careia se poate merge pana la daci , sau chiar pictura pe lemn sau pe sticla, Maramuresul fiind al 2-lea loc dupa Cluj unde s-au descoperit primele icoane executate pe sticla datand din secolul XVIII.
Fascinant este la acesti oameni ca in ciuda modernizarii si globalizarii, multi dintre ei inca mai lupta si reusesc sa pastreze vii traditiile vechi. In satele maramuresene unde oamenii inca traiesc din roadele propriei munci asupra pamantului si nu din produse de supermarket, locuitorii pastreaza toate traditiile locului, iar fiecare sezon are sarbatorile lui caracteristice zonei cum ar fi Sangiorzul, Tanjaua, Stana Maramureseana, Colinda, Viflaimul, Mosii si Babele, precum si multe alte datini specifice momentelor esentiale ale vietii, nasterea, nunta si inmormantarea.
Cel mai cautat obiectiv turistic din zona, unicat in lume dealtfel, este cu certitudine "Cimitirul Vesel de la Sapanta". Ideea apartine artistului Stan Patras, sculptor, pictor si poet. Cimitirul, pentru cei care nu stiu, este plin de cruci sculptate si pictate pe care sta scris cate un scurt text de cele mai multe ori in versuri, care descrie ironic sau hazliu unul din aspectele vietii raposatului.
Pentru doritori adaug in continuare si cateva trasee turistice cu diverse tematici.
raseul Bisericilor de lemn: Deseşti - Ieud - Bogdan Vodă - Bârsana - Giuleşi - Budeşti - Fereşti - Vadu Izei - Rozavlea - Rogoz sau pe ruta Sighetu Marmaţiei - Vadu Izei - Fereşti - Corneşti - Călineşti - Sârbi - Sat Şugatag Mânăstirea.
Traseul meşteşugurilor populare (confecţionarea de lăzi de zestre, unelte şi obiecte de uz casnic, cruci sculptate şi pictate, ceramică populară, prelucrarea lânei şi a pieilor de animale s.a.): Deseşti - Plopiş - Băiţa de sub Codru - Săpânţa - Vişeu de Jos- Sat Şugatag - Botiza - Fereşti - Călineşti.
Turul staţiunilor balneo-climaterice : Ocna Şugatag - Băile Cărbunari - Băile Dăneşti - Băile Botiza - Băile Borşa.
Hora de la Prislop - o serbare câmpenească şi festival de folclor ce reuneşte locuitori şi formaţii folclorice din judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava în luna august în Pasul Prislop, aflat la 12 km de localitatea Borşa.

marți, 16 iunie 2009

Nordul Moldovei - Vatra Dornei

Eu o sa va spun doar ca orasul ofera o multitudine de atractii pe gustul oricui. La Vatra Dornei exista partii de ski de dificultate medie prevazute cu instalatii de transport pe cablu, un patinoar si o partie pentru sanii, iar pe muntele Runc se afla o partie de schi fond, trasee montane pentru amatorii de drumetii, circuite auto la manastirile din Bucovina, pescuit pe raul Bistrita, parapanta în Suhard, riverrafting si ciclism montan prin toata depresiunea Dornelor.
Situată în nordul României, într-o depresiune a Carpaţilor Orientali—Depresiunea Dornelor—Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei şi facilităţilor de practicare a schiului. Oraşul-staţiune este înconjurat de munţi împăduriţi: Munţii Giumalău, Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Obcina Mestecăniş. Se practică alpinismul şi sporturile de iarnă, iar localitatea este în acelaşi timp şi o importantă staţiune balneară.
Parcul natural din centrul staţiunii, renumit pentru veveriţele sale, precum şi cazinoul amintesc de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei. În oraş, cele mai interesante atracţii turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei şi Muzeul vânatorii şi al ştiinţelor naturale. Cei care vor să exploreze împrejurimile au la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri şi Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.
În perioada sezonului rece turiştilor le stau la dispoziţie două pârtii de schi: Pârtia de schi Dealu Negru, care are o lungime de 3000 m, cu o diferenţă de nivel de 400 m şi pârtia de schi Parc, de 900 m lungime, cu o înclinare medie de 28,5 grade şi diferenţă de nivel 150 m. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiază de instalaţia de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotată cu un baby-schi -pentru copii- şi un teleschi.Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesionişti, având şi pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanţilor acestui sport. Durata de urcare cu telescaunul este de aproximativ 20 de minute, timp în care iubitorii de munte pot admira peisajele pitoreşti ale câtorva masive muntoase ce înconjoară depresiunea, cum ar fi: Munţii Giumalau, Munţii Bistrita, Munţii Călimani, Munţii Rodna, Munţii Suhard şi Muntii Obcina Mestecaniş. Transportul cu telescaun este disponibil în toate anotimpurile, dar cel mai solicitat este vara şi iarna.
Voi fi sincer si voi recunoaste ca e copy-paste din wikipedia. Imi era prea lene sa scriu ceva si chiar voiam sa scriu articolul asta azi. De mentionat ar mai fi ca numele locului este inspirat din legenda conform careia Dragos Voda intemeietorul Moldovei s-a indragostit de o fata din zona pe care a ucis-o accidental intr-un accident de vanatoare. Ca dovada a marii iubiri pe care i-o purta acesteia a decis ca apa langa care s-a petrecut tragedia sa poarte numele iubitei sale. Mai multe puteti afla de la frumoasele moldovence care populeaza zona. Mult succes la fete si concediu placut. Cat despre cazare, exista variante pentru toate buzunarele, incepand de la localnici foarte primitori care te intampina inca de la gara cu diverse oferte la preturi care mai de care mai mici pana la hoteluri de lux dotate cu toate utilitatile.

sâmbătă, 13 iunie 2009

Nordul Moldovei - Bucovina

Nordul Moldovei a fost intotdeauna recunoscut pentru multitudinea de manastiri care il populeaza si in cele ce urmeaza voi face o scurta dar curprinzatoare lista cu cateva dintre acestea si cu cateva alte obiective turistice importante din zona, respctiv Cetatea de Scaun a Moldovei de la Suceava, Salina de la Cacica si ceva peisaje montane de pe la Vatra Dornei.
-Manastirea Putna - este cea mai importanta manastire a Moldovei , a fost cea mai de seama ctitorie a voievodului Moldovei Stefan cel Mare pe locul unde a cazut sageata sa iar constructia ei dateaza intre anii 1466 - 1469, cu sfintirea in 1470. Teritoriul administrativ al acesteia adaposteste si Biserica de lemn de la Putna cat si Chilia lui Daniil Sihastrul, monahul care l-a sfatuit pe Stefan Voda la ctitorirea acestei manastiri.
-Manastirea Voronet, ctitorita si ea de Stefan cel Mare, tot la indemnul sihastrului Daniil, cu promisiunea ca aceasta ii va aduce victoria impotriva turcilor, este o legenda numai prin aspectul ei. Atat interior cat si exterior cladirea bisericii din interiorul manastirii este o opera de arta cu picturi de o maestrie rara. Pe langa faimoasele picturi bogate in "albastru de Voronet", un scaun domnesc, jilturi si strane datand din secolul XVI, manastirea adaposteste si mormantul lui Daniil Sihastru, care a fost si primul staret al acesteia.
- Manastirea Sucevita este ctitorie comuna a familiilor Movilestilor in secolul XVI desi legenda spune ca pentru construirea acesteia o femeie a carat timp de 30 ed ani piatra necesara, cu carul ei tras de bivoli, pentru rascumpararea a cine stie ce pacate. Mai impresionante decat biserica din curtea manastirii sunt fortificatiile acesteia inalte de 6m si groase de 3m.
- Manastirea Dragomirna este poate cea mai "eleganta", daca se poate spune, dintre toate monumentele moldovenesti medievale din categoria ei. Manastirea este umbrita de o perdea de brazi si oglindita de luciul lacului din apropiere.
- Salina Cacica este localizata la 18 km de orasul Gura Humorului si a fost data in exploatare in anul 1798. De-a lungul existentei sale, in salina au fost construite diverse obiective urmarind practicitatea acesteia si conditii din cele mai bune pentru muncitorii de la vremea aceea, care fusesera adusi din tot Imperiul Habsburgic. Capela romano-catolica Sf. Varvara se afla la adancimea de 21m si are o suprafata de peste 200 m2 si a fost construita in 1806. Capela ortodoxa se afla la adancimea de 35m iar intrarea ei este strajuita de Icoana Sf Daniil Sihastrul sculptata in sare. Lacul Sarat este situat la adancimea de 35m si are dimensiule de 10x6m fiind ingradit cu balustrade si iluminat cu reflectoare. Sala de Dans "Ing. Agripa popescu" este situata la adancimea de 37m si are o suprafata de aproape 300 m2 cu o inaltime de 12m. Aceasta sala din subteranele Salinei Cacica a fost primul loc de distractii din zona si a gazduit de-a lungul vremii numeroase baluri, inalniri festive si spectacole.
-Cetatea de Scaun a Moldovei a fost pe timpul domniei sale resedinta de razboi a lui Stefan cel Mare, fortificatiile acesteia aparandu-l in repetate randuri de invaziile otomane. Aceasta este atestata documentar prima data pe perioada domniei lui Petru I Musat la 10 februarie 1388 iar de-a lungul celor peste 6 secole de existenta a fost restructurata, arsa din temelii si restaurata in neumarate randuri, la restaurarea ei lucrandu-se si in zilele noastre in speranta ca intr-o zi va fi din nou monumentul care a fost cu peste jumatate de mileniu in urma.
Acestea sunt doar cateva dintre minunile cultural-istorice pe care le ingradesc hotarele judetului suceava. Despre aspectele geografice ale acestuia urmeaza sa scriu intr-un post viitor.

vineri, 12 iunie 2009

Zona Neamt (Tg. Neamt - Cetatea Neamt)


Din Durau pornim agale spre ultima destinatie din judetul Neamt: orasul Tg. Neamt. Orasul in sine este total neinteresant. Minunile se afla toate la cativa km apropiere de acesta. Asadar , sa inceapa festivitatile!
La cativa kilometri de iesirea din Statiunea Durau ajungem la Poiana Teiului traversand un mare viaduct (peste care tocmai s-a reparat drumul)si daca dati click pe poza o sa vedeti la ce ma refer. Locul este de-a dreptul epic. In partea dreapta a viaductului puteti vedea in fuga masinii o stanca in mijlocul lacului daca aveti norocul sa ajungeti in zona cand apele acestuia sunt mai ridicate. Chiar daca nivelul apei este scazut, Stanca Dracului - monument al naturii despre care s-au tesut multe legende locale, este tot acolo doar ca arata cam asa. Facem o poza din mers si trecem mai departe.
Cu cat ne apropiem mai tare de micul orasel cu atat incepem sa vedem tot mai multe indicatoare ce arata directia spre manastiri. Si acum o sa va spun eu un secret pe care il stiu doar putini dintre cei ce locuiesc in zona. Mergeti la stanga pe drumul care duce spre Manastirea Varatec, iar dupa ce va pozati si va aduceti omagiile la Varatec, urcati prin dreapta manastirii prin sat si la un moment dat drumul intra in padure. Dupa ce iesiti din sat drumul acela rough mountain care traverseaza satul devine drum asfaltat (cu rupturi pe alocuri) si se continua asa asfaltat pana la Manastirea Agapia. Nu mergeti cu viteza din doua motive: 1. drumul este de o masina si riscati in curbe sa va ciocniti cu cineva care vine din directia opusa; 2. peisajul este unul dintre cele mai frumoase din cate am vazut si ar fi pacat sa-l ratati. Si inca o recomandare, in baza propriei experiente..... nu mergeti acolo iarna fara lanturi sau cauciucuri de iarna ca va faceti de rusine. La capatul drumului traversati un mic podet si ati ajuns in cele din urma si la Manastirea Agapia. Tot pe drumuri din astea ascunse trecatorului de rand puteti ajunge de la Agapia la Schitul Sihla, coborand apoi la Manastirea Sihastria si ulterior la Secu.
Manastiri ar fi mai multe de vazut dar schimbam putin domeniul si traversam fuga fuga oraselul si pe ultima strada la iesirea spre Campulung facem stanga spre Cetatea Neamtului. Cetatea este una medievala ridicata in timpul lui Petru I al Moldovei, urmand sa cunoasca cea mai infloritoare perioada pe timpul domniei lui Stefan cel Mare care o include in sistemul defensiv de cetati al Moldovei. Cunoscatorii de istorie sau de literatura stiu cate ceva despre cetate din descrierea luptei datate in 1691 contra polonezilor condusi de Ioan Sobieski. Ceva mai tarziu in istorie cetatea a fost abandonata datorita presiunilor otomanilor. Ea a fost consolidata pentru prima data in 1968-1972 fiind declarata momnumet istoric in 1866, iar acum recent, in 2008, a fost din nou consolidata si restaurata. Acolo s-a facut si s-a scris istorie. Si acum mai nou, amatorii cu buzunarele mai pline pot petrece o noapte in patul lui Stefan cel Mare... dar informatia nu e 100% sigura deci nu va luati dupa gura mea. Oricum se vehiculeaza ca pretul ar fi cateva sute de euro, peste 5. Eu unul daca as plati banii astia nu as mai putea dormi.
Si ultima dar nu cea de pe urma locatie de vizitat: PARCUL NATURAL VANATORI NEAMT. Desi este un parc relativ tanar, constituit ca parc natural in 1999 el adaposteste o multime de valori culturale si istorice si este impartit in 4 regiuni si anume: Padurea de Argint, Codrii de Arama, Rezervatia de stejar Dumbrava si Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda. Cea de pe urma adaposteste numeroase specii rare sau pe cale de disparitie cum ar fi ursul brun, lupul, rasul, vidra, cerb carpatin, caprior, mistret, iepure si mai ales simbolul parcului, zimbrul.
Acestea fiind spuse eu nu pot decat sa va urez vizionare placuta la toate cele sus mentionate daca ajungeti in zona, si va recomand din inima si un scurt popas la muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti, acesta fiind situat in casa unde a copilarit autorul. Asta mai ales daca sunteti impreuna cu copiii.

luni, 8 iunie 2009

Zona Neamt (Statiunea Durau)


Am terminat si vizita la Lacul Rosu, putem acum sa ne urcam in masina si sa coboram din nou prin chei pana la Izvorul Muntelui si sa o luam de acolo spre statiunea Durau. Pe drum ca si pana acum, caracteristic zonei Ceahlaului, munti, dealuri, padure si lacuri de o partea si de alta.
Statiunea Durau este cu siguranta singura locatie din judetul Neamt unde se poate petrece un intreg concediu. Locul ofera atat atractii turistice (partie de ski in curs de amenajare, speram sa fie gata in secolul XXI), locuri de pelerinaj crestin (Manastirea Durau) sau trasee montane pentru amatorii de mentinere a conditiei fizice.
In cele ce urmeaza, pentru ca nu exista cuvinte care sa descrie frumusetea locurilor o sa parcurg scriptic cel mai circulat traseu montan pe care il ofera statiunea. TRASEUL MONTAN: STATIUNEA DURAU - CASCADA DURUITOAREA - CABANA DOCHIA este unul din primele trasee montane marcate pe Ceahlau, acesta fiind parcurs si de scriitorul Al. Vlahuta (cand era in viata si inca tanar si capabil.... implicit traseul are ceva vechime). Traseul are ca marcaj crucea rosie si se parcurge in 5 ore. Pornirea se face de la Hotel Bistrita din Durau, ceva mai incolo se traverseaza un parau mic peste un pod de beton, iar apoi se continua prin Poiana Cailor (aici gasim o mica partie de ski), urmand sa trecem pe langa liziera din stanga poienii dupa care se intra in padure. Ceva mai incolo traseul traverseaza soseaua dintre Durau si Izvorul Muntelui, dupa care panta se accentueaza pana ajunge in Poiana Viezuri (1195m) acolo intersectandu-se cu traseul care vine de la cabana Fantanele. Mai departe traseul trece printr-o zona defrisata iar apoi printre blocuri mari de conglomerate traversand o serie de vai mici pana la paraul Rupturi. Pe malul drept al acestuia se intalneste traseul marcat cu cruce albastra, iar de aici ambele trasee continua drumul printre bolovani spre casacada Duruitoarea (20 m inaltime) unde intalneste un loc de popas. Dupa scurtul popas (si sedinta foto aferenta) traseul se continua prin stanga cascadei cu o panta abrupta amenajata cu scari si balustrade de lemn mergand putin spre est pana la Poiana Scaius. Dupa trecerea prin poiana se urmareste baza unui perete stancos pana se ajunge deasupra acestuia, iar apoi se urca pe piciorul de munte de sub Piatra Ciobanului pana intr-un loc deschis. Apoi urcusul devine tot mai dur, traverseaza Jghebul Arinisului si iese in Polita Arinisului unde exista un indicator care arata altitudinea de 1555 m. Accesul spre platou se face pe sub Piciorul Schiop si cateva minute mai tarziu se ajunge la marginea golului alpin unde putem admira Vf. Toaca si Piatra Ciobanului. In continuare poteca urca pana la Curmatura Picioru Schiop, trece pe langa Piatra Lacrimata si duce in cele din urma la Cabana Dochia unde se poate explora Vf. Toaca si doar vedea Vf. Panaghia.
Ca sa va spun si o mica legenda a locului, varful Toaca, datorita formei sale piramidale, intretine o aura de mister asupra Ceahlaului. Multi spun ca acesta ar fi fost muntele sacru al dacilor si in acelasi timp resedinta lui Deceneu, preotul lui Zamolxis.
Daca nu alegeti sa ramaneti peste noapte la Cabana Dochia si va intoarceti in statiune puteti sa va cazati la oricare dintre pensiunile, hotelurile sau campingurile care sufoca statiunea.
Si daca nu aveti imaginatie puteti sa mergeti la Durau si sa va dati cu ATV-ul prin statiune. (ca in poza)