miercuri, 25 noiembrie 2009

Curtea de Arges - Valea Argesului I

     Cele doua impreuna formeaza una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice atat montane cat si istorice din Romania. Aici exista totul de la cel mai mare baraj din tara (care este si al 5-lea ca inaltime din Europa - Vidraru), peisajele de pe langa cele mai inalte varfuri muntoase din tara pana la cetati, curti domnesti si chiar legende populare foarte cunoscute cum ar fi cea a Mesterului Manole legata de Manastirea Curtea de Arges. Dar sa incepem dintr-un capat ca sa nu ne pierdem si sa nu intelegem nimic... desi cuvintele oricum sunt irelevante pentru descrierea frumusetilor locului.
     Incepem cu drumul presupunand ca toata lumea stie sa ajunga de la Bucuresti la Pitesti. Dupa ce treci de zona industriala a Pitestiului, cum mergi spre Ramnicu-Valcea se afla paralel cu calea ferata lunca raului Arges. La Merisani traversam podul peste Arges si trecem calea ferata si continuam pe soseaua ce se ramifica spre Valea Vislanului. Undeva departe se vede Depresiunea Bradet completata de imaginea barajului hidrocentralei de pe Vislan iar mai la deal, dupa ce trecem de fabrica de conserve de la Baiculesti ,ajungem la Curtea de Arges.
     Asa cum spuneam si mai sus, zona Curtii de Arges ascunde satisfactii care sa potoleasca orice curiozitate. In minunatia asta de orasel care adaposteste aproximativ 35.000 de locuitori, despre care se spune ca acum 100 de ani numara sub 5000 de locuitori, exista cetati din diverse perioade istorice, biserici de toate genurile, pe toate gusturile, din toate timpurile, exista legende care au inspirat mari opere literare si exista si frumuseti ale naturii, asa cum au fost ele inainte sa cunoasca mana omului. Si o sa mentionam cateva dintre ele...

     Manastirea Curtea de Arges (sau Manastirea Argesului) - constructia acesteia a inceput in 1514 din dorinta lui Neagoe Basarab. Legenda spune ca la terminarea constructiei acesta i-a intrebat mesterii care au ridicat-o, condusi de "legendarul" mester Manole daca ar putea construi o manastire mai frumoasa decat aceasta. La aceasta intrebare ei au raspuns cu da, motiv pentru care Neagoe Basarab a ordonat indepartea schelelor pe care acestia urmau sa coboare de pe acoperisul manastirii. Pentru a scapa acestia si-au facut aripi din sindrila, soarta fiindu-le tragica in cele din urma. In locul unde s-a prabusit Mesterul Manole, care si-a zidit de vie sotia in zidurile manastirii pentru a reusi sa duca la capat lucrarea care se darama noaptea cat construiau ei ziua, a izvorat o apa, izvor numit de localnici Fantana lui Manole.

       
     Cetatea Poenari - cunoscuta de altfel si sub denumirea de "Cetatea lui Tepes Voda", constructia dateaza de undeva din secolul al XII-lea, nestiindu-se cu exactitate cand si de catre cine a fost construita. Istoricii spun ca fortareata servea ca loc de aparare pentru Vlad Tepes, pe motiv ca era foarte strategic pozitionata, pe un varf stancos inalt de aproximativ 200 m cu pante foarte abrupte.






     Cam atat as avea eu de spus deocamdata despre Curtea de Arges. Cu detalii despre minunea naturii ce se numeste Valea Argesului urmeaza sa vin in postarea viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu